- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

 

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Korte nyheder


 Flere korte nyheder >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verdens kostbareste bil på gennemrejse

Den er allerede væk, for den var kun på en kort gennemrejse. Men var man heldig, kunne man opleve verdens kostbareste bil hos BMW i Aarhus og København. Manden bag bilen, den verdensberømte popkunstner, Andy Warhol, er for længst gået bort, men hans unikke kunst lever videre på bl.a. en BMW M1, som deltog i 24-timers Le Mans i 1979. Bilen er en serie af såkaldte BMW Art-cars, hvoraf der over tiden er bygget 19 eksemplarer, den første i 1976. I årets 24-timers Le Mans vil den 20. i rækken deltage, og missede man det fornemme besøg, er der i hvert fald mulighed for at se udvalgte Art-Cars på en særlig udstilling på Le Mans racerbanen i forbindelse med årets Le Mans race midt i juni. Men Andy Warhols kunstværk er der næppe - den er nemlig anslået til at repræsentere en værdi på 60.000 Euro, altså cirka en halv milliard kroner.Frederik Vesti skal teste Formel E

Den danske tidligere Formel 2 kører og Mercedes Formel 1 reservekører, Frederik Vesti, skal teste Formel E. Det sker i forbindelse med det kommende Berlin E-Prix, hvor Formel E organisationen afholder en heldags rookietest mandag d. 13. maj på banen, bygget op i byens historiske Tempelhof lufthavn. Det er Mahindra teamet, der har inviteret Vesti til en hel dag i cockpittet på fabrikkens Formel E racer, og danskeren har allerede været i Banbury på Mahindras Formel E fabriksfaciliteter, og har fået taget mål til sædet i den såkaldte GEN3 racerbil. I dagene frem mod testen vil der blive gennemført en intensiv forberedelse, der bl.a. inkluderer simulator test, hvorved Frederik Vesti vil opnå den første fornemmelse af udfordringerne og mulighederne ved at køre en fuldt elektrisk Formel E racerbil. De efterfølgende to dage, d. 14. og 15. maj vil Motorsiden.dk’s redaktør være til stede på El & Teknik messen i Odense, i forbindelse med at Formel E partneren ABB udstiller en vaskeægte Formel E GEN3 racerbil, for første gang nogensinde i Danmark. Alle er velkommen til at komme og få en Formel E snak.


Fornuftig prissætning af ny Toyota Yaris

I forbindelse med den første internationale test af den nye Toyota Yaris forelå de danske priser ikke. Det gør de nu og Toyota har som lovet valgt at prissætte den nye og yderst moderne kompaktbil ganske fornuftigt. Den billigste version med 125-hestes benzinmotor og Active udstyr koster 200.000 kroner og den billigste hybridversion med 115-hestes motor og Active udstyr koster 234.000 kroner. Den billigste udgave med den nye 130-hestes hybridmotor og det noget højere Executive udstyr er prissat til 295.000 kroner og de to udgaver, vi kørte ved de første tests, Premiere Edition og GR Sport er på prislisten sat til hhv. 325.000 og 342.000 kroner.

Læs vores testkørsler af den nye Yaris hér:

 

Opfriskning der batter >>>

 

Et ordentligt løft på udstyret >>>

 


Rally Monte Carlo 2024:

Sejr til Thierry Neuville og Hyundai

Den belgiske rallykører, Thierrey Neuville, har vundet det berømte Rally Monte Carlo. Neuville kørte søndag d. 28. januar sin Hyundai i20 N Rally1 Hybrid til sejr i et udfordrende rally, hvor han løbet igennem var presset af Sebastien Ogier og Elvyn Evans i Toyota GR Yaris Rally 1 Hybrid. De to sluttede rallyet i den rækkefølge. Nummer 4 blev Ott Tänak i Hyundai. Rallyet var det første, hvor VM-points bliver uddelt på en ny måde.

 

Hidtil har den velkendte skala for slutresultatet på 25-18-15-12-10-8-6-4-2-1 plus op til 5 points for sejr på rallyets PowerStage været benyttet. Fra nu af uddeles der VM-points efter placeringerne på rallyets næstsidste dag iflg skalaen 18-15-13-10-8-6-4-3-2-1. Men pointene opnås alene, hvis de kørere, der i første omgang har fået dem tildelt, fuldfører rallyet.

 

Siden toppes der op på rallyets sidste dag, baseret på sidstedags resultaterne, efter skalaen 7-6-5-4-3-2-1. Og så uddeles der points på PowerStagen efter det hidtidige system, dvs. 5-4-3-2-1.

 

Det interessante ved systemet er, at vinderen af rallyet ikke nødvendigvis får den største points score. Hvis et hold i ekstreme tilfælde fx ingen points opnår inden sidstedagen og siden baner sig vej frem til førstepladsen uden også at score points på Powerstagen, vil holdet ende op med ialt 7 VM-points.

 

På det grundlag har de regerende verdensmestre, Toyota, føringen i bilproducenternes VM efter "Monte" med ialt 46 points mod Hyundais 45. I kørernes VM fører Neuville med 30 points foran Ogier med 24 og Evans med 21 points.

Målet i Monte Carlo rallyet var i år placeret på det berømte Col de Turini.


Formel E præsentation ved eCarExpo i
Bella Centeret i København

I forbindelse med den forestående elbilsmesse, eCarExpo, i det københavnske Bella Center, præsenterer Nissan for første gang en Formel E racerbil i Danmark. eCarExpo finder sted i dagene 27.-29. oktober. Ved samme lejlighed vil FormelE.dk og Motorsiden.dk's redaktør (som også har speaket Formel E på Eurosport, Discovery+ og 6'eren siden 2016), Søren Clauding, være til stede på messen og er inviteret til, at fortælle om Formel E, dels omkring racerbilen et par timer hver dag, dels fra scenen på messen søndag d. 29. oktober klokken 13:15.

Det er en GEN2 racerbil som denne, kørt af Sebastien Buemi i 2022, der vil blive udstillet i København. Der er en ganske særlig årsag til, at det ikke er en GEN3 bil - forklaringen gives på eCarExpo.


Toyota rally verdensmester for  3. gang i træk

Oktober 2023 - Toyota har vundet rally verdensmesterskabet for konstruktører for tredje gang i træk, selvom to VM-afdelingen resterer. Ialt er det den japanske bilvirksomheds 7. konstruktørtitel i rally, og hvis alt går som forventet scorer Toyota også såvel sejr som 2. pladsen i kørernes Verdensmesterskab. Toyota har domineret rally-VM igen i år, Hyundai har halset bagefter og havde det ikke været for Ott Tänaks, havde det stået ilde til for Ford. Tänak vandt da også årets tredjesidste VM-rally for Ford. Derfor er det ren nedtur for det britiske team, at Tänak efterfølgende har meddelt, at han vender tilbage til Hyundai i 2024.

Kalle Rovanpera fører kørernes rally VM og har medvirket til at sikre Toyota deres 3. titel i træk.


NIO åbner "NIO Space" ved Hotel Scandinavia

September 2023 - Da NIO i efteråret 2023 bekendtgjorde deres indtræden på det danske marked, var det sammen med annonceringen om at ville etablere et såkaldt NIO House på Kultorvet i København Centrum. Byggeriet er imidlertid blevet forsinket, da man måtte skifte arkitekt midt i det hele, og derfor har den progressive kinesiske bilproducent åbnet et midlertidigt "NIO Space". Det er yderst opfindtsomt etableret på parkeringspladsen bag det fascionable Radisson Blu Scandinavia Hotel på Amager Boulevard i København få hundrede meter fra Islands Brygge og Langebro. Det nye kompakte udstillingsområde er nu indviet og det skete samtidig med lanceringen af det seneste skud på NIO stammen: NIO ET5 Touring. NIO har iøvrigt over sommeren fået ny dansk topchef i kraft af svenske Kajsa Ivansson Sognefur, som har et indgående kendskab til NIO, da hun i forvejen er direktør også for NIO i Sverige.
Kajsa Ivansson Sognefur, adm. dir. NIO Danmark.

NIO ET5 Touring er nu lanceret i Danmark.

En halv million besøgte IAA Mobility

September 2023 - Efterårets store biludstilling – eller snarere mobilitets-festival – IAA Mobility i München blev en publikumssucces med flere end en halv million gæster i den lille uge, eventet fandt sted. For opsætningen inkluderede ikke alene en traditionel udstilling i Münchens store messecenter men også separate udendørs mobilitet-shows rundt om i den sydtyske storby. Tilslutningen til eventet fra bilindustriens side var dog ikke så stor som i storhedstiden, hvor IAA fandt sted i Frankfurt. Men heldigvis havde tysk bilindustri gjort et stort nummer ud af matche konkurrencen fra især kinesiske bilproducenter, der ikke desto mindre var i overtal.

Læs mere om IAA Mobility hér >>>

Den tyske forbundskansler, Olaf Scholz (i midten) forestod den officielle åbning af IAA Mobility. Hér på besøg hos BMW. Den sorte øjeklap skyldes et styrt under løbetræning få dage forinden.


eCarExpo i Bella Center sidst i oktober

September 2023 - eCarExpo er så småt ved at vokse sig stor. Elbilsmessen, som sidste år for første gang fandt sted det københavnske Bella Center, afholdes også i år i dagene 27.-29. oktober og arealmæssigt er udstillingen mere end dobbelt så stor som i fjor. eCarExpo er ikke blot en udstilling men også udgangspunkt for prøvekørsler af elbiler fra flere end 20 bilproducenter, idet de europæiske, amerikanske, japanske og koreanske bilmærker suppleres med et stort antal producenter fra Kina.

I fjor havde det nye kinesiske bilmærke, BYD, Danmarkspremiere på eCarExpo. I år får det følgeskab af en hel stribe kinesiske biler.


Topkarakter til Lexus RZ

Den helt nye elbil, Lexus RZ, har opnået maksimal anerkendelse i Euro NCAP's nye sikkerhedstest. Kravene i sikkerhedstesten er i år skærpet i forhold til tidligere. Alligevel scorer det japanske livsstilsbrands første dedikerede elbil topkarakter med fem stjerner, hvilket bl.a. skyldes bilens solide konstruktion, 9 airbags og den nyeste generation af avancerede sikkerhedssystemer, der er standard i alle udgaver.

Læs vores test af Lexus RZ hér >>>


Renault Austral koster 375.000 kroner
Renault er nu klar til dansk lancering af den helt nye Renault Austral. Den kommer til Danmark i top-versionen med Tekna udstyr og 160-hestes mild hybrid drivline. Prisen er 375.000 kroner, hvilket gør den særdeles attraktiv i kategorien for mellemstore multibiler med konventional men yderst avanceret drivline.
Læs vores test af Renault Austral hér >>>

Yamaha går i Formel E allerede næste år

I forbindelse med historiens første Formel E løb i Tokyo blev det offentliggjort, at Yamaha og Lola Cars vil deltage i Formel verdensmesterskabet allerede fra den kommende sæson. Dermed vender det navnkundige Lola navn tilbage i international motorsport.

Lola, som over tiden har vundet flere end 500 mesterskaber, har indgået samarbejde med Yamaha om at udvikle og levere en elektrisk drivlinje, der skal konkurrere i Formel E, men også skabe muligheder på tværs af global motorsport og i det bredere transportområde uden emissioner.

I spidsen for projektet står den tidligere team-ejer og teamchef for det velkendte Techeetah Formel E team, Mark Preston, der blandt andet i et samarbejde med DS stod bag Jean-Eric Vergne’s to Formel E mesterskabstitler.


Prøv at køre motorcykel...

START2RIDE 28. april 2024 i Kastrup

At vælge den rigtige motorcykel kan være en stor udfordring. Start2Ride er et koncept, som har til formål at vække interesse for motorcykler og gøre valget at den rigtige motorcykel lettere ved at samle flere modeller på samme sted til testkørsel. Konceptet er udviklet i Sverige og nu bringer Yamaha det til Danmark i slutningen af april, hvor man byder både erfarne såvel som nye motorcyklister velkommen. Under Start2Ride i Danmark har man mulighed for at opleve og teste over 30 af de nyeste motorcykelmodeller fra Yamaha og også elcykler kan deltagerne prøve. For dem, der ikke har et MC-kørekort, vil der være mulighed for at møde en køreskole og lære mere. Flere forskellige foodtrucks samt en DJ vil også være til stede og bidrage til en indholdsrig oplevelse. Start2Ride finder sted på det køretekniske anlæg på Tømmerupvej 31 i Kastrup lige ved Københavns Lufthavn d. 28. april fra 10:00-16:00.

Mere information: https://www.yamaha-motor.eu/dk/da/experience/start2ride/.


Car of the Year i Europa 2024:

Renault Scénic E-Tech electric

Renault Scénic E-Tech electric er kåret til Car of the Year 2024. Det er den internationale jury, bestående af motorjournalister fra de europæiske lande, der hvert år gennemfører kåringen, i de sidste par år og fortsat under ledelse af organisationens "president", Søren W. Rasmussen fra FDM. Renault Scénic E-Tech electric opnåede titlen med ialt 329 points og overgik dermed den danske "Årets Bil i Danmark 2024" vinder, BMW i5. Coty awarden inkluderede også de øvrige 5-serie drivliner, og opnåede på 2. pladsen sammenlagt 309 points.

 

Det skal tilføjes, at Renault Scenic E-Tech electric ikke var klar til deltagelse ved den danske kåring, der fandt sted i november 2023. Vi har derfor heller ikke haft mulighed for at prøvekøre bilen. Det sker i 2. halvdel af marts ifm. de første internationale prøvekørsler. I mellemtiden kan man læse om verdenspremiere på den avancerede Renault Scenic E-Tech electric hér >>>.

 

Vores test af BMW i5 på en frossen sø i det nordlige Sverige kan læses hér >>>.

 

Nr. 3 blev Peugeot 3008, som vi vender tilbage med en international prøvekørsel af først i marts måned. I mellemtiden kan man fx læse om verdenspremieren på Peugeot E-3008 hér >>>

 

 På de øvrige placeringer fulgte:

KIA EV9, 190 points (læs vores test af KIAEV9 hér >>>)

 

Volvo EX30, 168 points.

 

BYD Seal, 131 points (vores prøvekørsel følger snart)

 

Toyota C-HR, 127 points. Læs vores første internationale prøvekørsel af Toyota C-HR hér >>>. Desuden følger den første internationale test af C-HR Plug-in Hybrid medio marts.

Car of the Year 2024: Renault Scenic E-Tech electric


Thomas Kongshøj interview i Motorradioen

Den nu dobbelte Dakar-deltager, Thomas Kongshøj, der fuldførte sit andet Dakar i træk, stillede velvilligt op til en snak om hans to Dakar-deltagelser, de hårde knobs, han pådrog sig især i år, og han gjorde det trods et brækket kraveben, brystskader og sprængte ledbånd. Interviewet kan høre i Motorradioen fra og med lørdag d. 10. februar 2024, og hér er linket til Thomas Kongshøj Racing, hvis man vil stifte bekendtskab med og måske endda møde den hårdføre og dygtige dansker >>>

 


Kalle Rovanpera genvinder rally-VM i Toyota

Oktober 2023 - For 2. år i træk har den blot 23-årige finske rallykører Kalle Rovanperä vundet rallyverdensmesterskabet. Det skete, da han i sin Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid  sammen med co-driver Jonne Halttunen scorede 2. pladsen i det første tværeuropæiske "Central European Rally". Rallyet, der  fandt sted på veje i Tjekkiet, Østrig og Tyskland, var sæsonens næstsidste og det blev vundet af Hyundais Thierry Neuville, alt imens den tidligere verdensmester, Ott Tänak, som iøvrigt også vandt sin VM-titel i en Toyota, blev nr. 3 i en Ford Puma. Da Rovanperä i fjor blev verdensmester for første gang, blev han samtidig historiens yngste rallyverdensmester. Med sejren i år blev han den yngste dobbelte rallyverdensmester nogensinde og kom samtidig i selskab med kun seks andre kørere, der i årenes løb har formået at score to rally-VM titler i træk.

Kalle Rovanperä (th) og co-driver Jonne Halttunen genvandt rallyverdensmesterskabet med en 2. plads i det mellemeuropæiske rally.


Subaru sætter priserne gevaldigt ned

September 2023 - Den verserende priskrig skal ikke afholde potentielle Subaru kunder fra at anskaffe den fuldt elektriske Subaru Solterra, mener Subarus danske salgsdirektør, Niels Thaning. Derfor har Subaru reduceret listeprisen for en Subaru Solterra med 62.500 kroner, så prisen på den billigste version nu er 367.000 kroner. Endnu mere attraktivt synes Subarus nye privatleasingtilbud at være: Kan man klare sig med 10.000 kilometer pr. år, kan man slippe med 4000 kroner om måneden, efter indledningsvis at have lagt 30.000 kroner som førstegangsydelse. Der er tale om en firehjulstrukken fuldt elektrisk bil, udviklet i et samarbejde med Toyota, men hvor Subaru især har haft fokus på firehjulstrækket. Bilens drivline præsterer op til 218.000 hestekræfter.

Læs vores første test af Subaru Solterra hér >>>


KIA præsenterer helt ny EV9 på eCarExpo

I dagene 28.-29. oktober er der fokus på elektrisk mobilitet med eCarExpo i det københavnske Bella Center som omdrejningspunkt. Der vil blive præsenteret en lang række nyheder, bl.a. udstiller KIA deres helt nye og ganske velvoksne EV9 på udstillingen. Vi vender tilbage med det første kæreindtryk få dage senere, når det internationale embargo for køreoplevelsen er ophævet. Men et foto af bilen kan vi godt bringe allerede nu.


Christian Rasmussen INDY NXT mester 2023

September 2023 - Den danske racerkører, Christian Rasmussen, der næsten ubemærket i sit hjemland har skabt sig en karriere i amerikansk motorsport, har vundet 2023-udgaven af INDY NXT mesterskabet. Som navnet indikerer, er klassen skridtet lige inden IndyCar mesterskabet, hvori ikke mindst Christian Lundgaard gør det godt og allerede har vundet sin første løbssejr. Om det kommer til at gå 23-årige Christian Rasmussen ligeså godt vil tiden vise, men springbrættet til i topklassen er fremragende. I praksis behøvede han ikke performe i sæsonens sidste løb, som fandt sted på Laguna Seca racerbanen ved Monterey, men han vandt det alligevel fra pole og blev kronet som mester.


Toyota Hypercar vinder femte VM-titel

September 2023 - Til trods for stærk konkurrence fra ikke mindst HyperCar producenterne Porsche og Ferrari er det lykkedes Toyota, at vinde konstruktør verdensmesterskabet for racersportsvogne for femte gang. VM-titlen kom i hus efter sejr på hjemmebane, idet Mike Conway, Kamui Kobayashi og José Maria López vandt 6-imers løbet på Fuji racerbanen nord for Toyota foran team-kollegerne Sébastien Buemi, Brendon Hartley og Ryo Hirakawa. Begge hold kørte den succesrige Toyota GR010 Hybrid HyperCar. Nr. 3 i løbet blev en Porsche HyperCar kørt af Estre/Lotterer/Vanthoor mens den bedst placerede Ferrari HyperCar havde danske Niclas Nielsen i cockpittet på skift med Pier Guidi og Molina.


Opdateret Audi flagskib

September 2023 - Audi opdaterer flagskibet i Q-familien, Audi Q8, med stærkt design og opgraderet teknik. Opdateringen inkluderer bl.a. en ny front. Audi udstyrer desuden Q8 med HD-Matrix-LED-forlygter, der for første gang omfatter laserlys som ekstra fjernlys. Forlygterne har desuden digitalt dagskørelys med mulighed for at vælge forskellige lyssignaturer. Digitale OLED-baglygter med fire valgbare baglygtesignaturer er med til at understrege bilens lyssignatur. I Danmark vil man alene kunne købe SQ8 og den kommende plug-in-hybridversion.


VW ID.3 og ID.7 på show i København
Frem til 1. juli 2023 kan den faceliftede Volkswagen ID.7 og den nye ID.7 ses i VW City Studio på Rådhuspladsen i København. ID.3 faceliftet er fortrinsvis kosmetisk med en ændret og mere aerodynamisk front, fornyet lygteføring bagtil og en større skærm.

 

24 timers Le Mans præsenteres

i samarbejde med GOODYEAR


2023

på Motorsiden.dk

 

INDHOLD:

24-timers Le Mans på Motorsiden.dk

WRC: Ogier vinder Monte for niende gang
Den tidligere 8-dobbelte rallyverdensmester, Sébastien Ogier, har vundet Rally Monte Carlo nu for niende gang og er dermed den, der oftests har sejret i det berømte rally. Ogier kører Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid og dermed fortsatte Toyota, hvor de slap i fjor: Toyota vandt overlegent VM 2022 både for kørere og konstruktører og lægger nu ud med en klar føring i dette års VM fra første færd. Samtidig er der lagt op til, at verdensmesteren Kalle Rovanperä kan fortsætte mod endnu en VM-titel, for han blev nr. 2 i "Monte" og Ogier kører ikke hele VM-serien. På 3. pladsen fulgte den bedste af resten, nemlig Thierry Neuville i Hyundai i20 N Rally1 Hybrid foran en tredje Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid, kørt af Elfyn Evans. Den tidligere verdensmester og Hyundai-kører, Ott Tänak begyndte sin nye karriere hos Ford ved at køre sin Puma Rally1 Hybrid ind på 5. pladsen.

Sébastien Ogier vandt Monte Carlo Rallyet i sin Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid. Hér på vej over det berømte Col de Turini.
Flere korte nyheder >>>

Motorsiden.dk udgives og redigeres af Søren Clauding

© Motorsiden: Søren Clauding. Kontakt