- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

 

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Korte nyheder


 Flere korte nyheder >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Biler og motor:
Juni 2022
Skoda-touren starter på Rådhuspladsen
Det er ikke en tilfældighed, at Skoda i snart to årtier har været hovedsponsor for en af verdens største sportsbegivenheder. Tour de France følges af et gigantisk publikum over hele verden og ikke mindst i Danmark er der tradition for ,at følge verdens vigtigste cykelløb. "Det giver en uvurderlig branding," fortæller Skodas danske direktør, Thomas Bruun, "og Skoda stiller bl.a. op med 250 biler, som over distancen tilbagelægger omkring 3 millioner kilometer - fortrinsvis i 2. gear."

Det kræver en afgørende pålidelighed, for opgiver en bil undervejs, har det en ligeså afgørende betydning for cykelrytternes muligheder i løbet. Dertil kommer, at Skoda har en stor fortid indenfor cykelverdenen - de første 30 år producerede den tjekkiske bilfabrik alene cykler. Og det gør man stadig, selvom bilproduktionen for længst har fået overtaget i den nu gennem flere årtier VW-ejede bilfabrik.

Tour de France starter som bekendt fra Rådhuspladsen i København d. 1. juli klokken 16:00 og 10 minutter senere kører den første af de ialt 176 cykelryttere i mål på Rådhuspladsen præcis ud for VW City Studio, der til anledningen udstråler Skodas farver og indretning. Her vil man bl.a. kunne se den helt nye Skoda Enyaq Coupé (oven i købet i RS-udgaven), der så småt er på vej ud på det danske marked, såvel som løbsleder-bilen, Enyaq iV. Publikum har adgang til Skodas Tour de France studio mandag og onsdag inden Tour-starten fredag, plus hele weekenden derefter. Her vil man foruden bilerne og en række cykel-gimicks også kunne følge løbet LIVE på storskærm.
Læs gerne vores test af Skoda Enyaq iV hér >>>

Skoda Enyaq Coupé RS iV.


Skoda Enyaq iV løbslederversion.


Thomas Bruun, dir. Skoda Danmark.

Ny skelsættende Peugeot 408

Den nye Peugeot 408 er den første af sin slags, både i selve mærkets historie og på bilmarkedet som helhed. Peugeot præsenterer nemlig med den kommende nye 408 en ny fastback-model i toppen af C-segmentet. Peugeot har haft og har fortsat succes med 3008 og 5008 og tre generationer af 308 sedan og 308 SW stationcars. Med Peugeot 408 placerer mærket sig ambitiøst i den øvere ende af C-segmentet. Den nye bil kommer på markedet i begyndelsen af 2023 og er en global bil, om end den i første omgang vil blive produceret i Mulhouse i Frankrig, til det europæiske marked, og kort derefter på Chengdu-fabrikken i Kina til det kinesiske marked. 408 modellen er baseret på EMP2 platformen, hvis fleksibilitet har givet den en akselafstand på 2,79 meter, hvilket ikke mindst sikrer god bagsædeplads. Længden er 4,69 meter og bredden er 1,86 med sidespejlene foldet ind. I øvrigt fletter Stellantis nu et unikt Opel prædikat ind i Peugeot model-rækken, for forsæderne er blevet tildelt AGR-mærket (Aktion für Gesunder Rücken), hvilket hidtil har været forbeholdt det tyske søstermærke.

Subaru Outback er også sikrest i Japan

Subaru Outback blev den bil, der tog den højeste sikkerhedsscore af alle testede biler i Euro NCAP 2020-2021. Nu har modellen gentaget den samme bedrift i Japan og er blevet tildelt ”Best Award 2021 af JNCAP” – den japanske pendant til den europæiske sikkerhedstest. Det er andet år i træk, at Subaru modtager prisen for sikreste bil – året forinden var det Levorg modellen, der modtog anerkendelsen. I JNCAP 2021 tildeles en 5-stjernet Award til køretøjer udstyret med et automatisk nødopkaldssystem for ulykker, og hvis kollisionsbeskyttelse og forebyggende sikkerhedsydelse i forvejen har fået en A-rangering. Blandt alle femstjernede køretøjer i JNCAP 2021 tog Outback den højeste samlede evalueringsscore (185,02 ud af 190 point).
Læs vores test af Subaru Outback hér >>>


April 2022

Nissan ARIYA priser er klar og forsalget også

Nissan LEAF var den første masseproducerede elbil, der kom på markedet og siden da har LEAF været den førende mellemklasse elbil. Faktisk kører der flere end 550.000 af dem rundt om i verden. Og nu er Nissan klar med endnu elbil, Nissan ARIYA, der tager både elektrisk kørsel og avanceret teknologi op på et endnu højere plan. Man er så klar, at forsalget begynder allerede 7. april – og det er nok klogt at være hurtigt ude i en tid, hvor leveringstiderne i bilbranchen bliver stadig længere. Den billigste ARIYA kommer til at koste 367.000 kroner med et 63 kWh batteri og en rækkevidde på op til 403 km ved blandet kørsel, 215 hk og 0-100 km/t på 7,5 sek..ARIYA med 87 kWh, forhjulstræk og 239 hk koster 446.000 kroner og har en rækkevidde på op til 520 km. Anhænger er en muligt for begge varianter: 750 kg med forhjulstræk og 1500 kg med firehjulstræk.

Læs mere om Nissan ARIYA hér >>>


Marts 2022

Toyota Yaris i Mazda2 klæder

Mazda i Danmark har nu lanceret en ny hybridbil i minibilsegmentet. Mazda2 Hybrid er en kompakt men rummelig hatchback, der udelukkende leveres med en fuld selvopladende hybrid-drivlinje, der inkluderer et trinløst automatgear. Prisen starter ved 197.400 kroner og hvis udseendet forekommer bekendt er det næppe uden grund, for bilen er ganske enkelt en Mazda-version af Toyota Yaris. Mazda2 Hybrid har da også samme trecylindret 1,5-liters benzinmotor der samme med en elmotor leverer en systemeffekt på 116 hk. Mazda2 Hybrid kører ved blandet kørsel mellem 25 og 26,3 km/l iht. WLTP-normen med et CO2-udslip på mellem 87 og 93 g/km afhængigt af hjulmonteringen.

Februar 2022
Car of the Year 2022: KIA EV6
KIA's nye elektriske bil, KIA EV6, er Årets Bil i Europa 2022. Hæderstitlen uddeles af en jury bestående af 61 journalister fra medier i 23 europæiske lande. Sædvanligvigvis sker kåringen af "Car of the Year" i forbindelse med det årlige motorshow i Genéve, som imidlertid ikke har fundet sted hverken i år eller de to forgående år pga. Corona-pandemien. Ikke desto mindre skete præsentationen "on-line" direkte fra Genéve Palexpo udstillingscentret. I den tilsvarende danske kåring var det søsterbilen, Hyundai Ioniq 5, der løb med hæderen, mens KIA EV6 blev nr. 3. Motorsiden.dk's redaktør indgår i juryen, der kårer Årets Bil i Danmark, og tildelte KIA EV6 flest points blandt de nominerede biler. Den store forskel på de to søsterbiler udover designet er et mere avanceret støddæmpningssystem i KIA'en, der indgår som standard på alle modelvarianter.

Pointsfordelingen blandt de 7 nominerede ved Car of the Year 2022:
1. KIA EV6 - 279 points
2. Renault Mégne E-TECH Electric - 265 pts.
3. Hyundai Ioniq 5 - 261 pts.
4. Peugeot 308 - 191 pts.
5. Skoda Enyaq iV - 185 pts.
6. Ford Mustang Mach E - 150 pts.
7. Cupra Born - 144 pts.

Læs vores prøvekørsel af KIA EV6 hér >>>

Fra bilentisiaster til bilentusiaster
Retro-revyen er på gaden. Den ægte på papir trykte årbog for bilentusiaster til bilentusiaster, udgivet af folkene bag Bilmagasinet med Frederik Frey i redaktørstolen. Det er herligt at se, at der fortsat er plads til ægte bilentusiasme, hvor bilen ikke blot er et mobilitetsredskab men også et interessefællesskab, med bunkevis af indbygget historie og kultur.

Januar 2022
Ford dominerede bilsalget i 2021
Ved årsskiftet er der tradition for at kårer "den bedst sælgende bil i året der gik". 2021/22 er ingen undtagelse. Men "salg" betyder "antal indregistreringer", så derfor er det ikke et emne, vi normalt bruger megen spalteplads på, her på Motorsiden.dk. Det er imidlertid tankevækkende i en uge, hvor privat importøren K.W.Bruun informerer om at man overtager importen af flere biler fra Stellantis koncernen (nu også Fiat, Alfa Romeo og Jeep), at den fabriksejede Ford importør kan fastslå, at ikke bare er Ford Kuga blevet den mest indregistrede personbil i Danmark i 2021 (6.039 biler), men at også varebilen Ford Transit Custom er den 3. mest indregistrerede bil i Danmark i 2021. Fords varebilssalg har i årevis været stort, men i fjor tog Ford ikke mindre end 22 procent af det totale marked for varebiler i Danmark. I år tager Ford iøvrigt hul på en ny æra med indenfor viften af varebiler med den første fuldt elektriske udgave af Ford Transit med modelnavnet navnet E-Transit.

December 2021
Sportslig VW ID.5 fra 385.000 kroner
Når Volkswagen til april introducerer den nye sportslige cross-over, ID.5 bliver det til priser fra 385.000 kroner. Dermed er den blot en anelse dyrere end ID.4, som også danner udgangspunkt for ID.5. Hovedpunkterne er et coupéagtigt ydre med en skrånende taglinje bagtil. Basismodellen har versionsnavnet Pro og den er udrustet med en 174 hestes elmotor. Betaler man 10.000 kroner ekstra kan man få bilen med 204 hk og for 430.000 kroner følger der ialt 299 hestekræfter med. I forhold til ID.4 er infotainmentsystemet udrustet med en 12" skærm og der er også visse kosmetiske forskelle. Ladekapaciteten er på 135 kW og den anvendte software er den såkaldte 3.0, som bl.a. omfatter en p-assistent med hukommelse så bilen selv kan parkere, når den har været et sted tidligere.November 2021
120.000 kroner for den nye Toyota Aygo X
Selvom bilen først lander på det danske marked om et halvt års tid har Toyota allerede prissat den helt nye mini, Aygo X, som er noget større end den hidtidige Aygo. 120.000 kroner er listeprisen på den billigste version, og man kan komme til at betale helt op til 175.000 kroner for den dyreste og ultra veludstyrede som Limited Edition udgave. Bilen kan allerede nu bestilles herhjemme.

Læs mere om Toyota Aygo X hér >>>


Over 100 nye brint taxi'er i Københavns gader
Som en del af den grønne omstilling af dansk taxikørsel har Toyota og taxiselskabet "DRIVR" netop sendt ialt 104 Toyota Mirai brinttaxier ud på de københavnske gader og stræder. Københavns Kommune har desuden netop valgt DRIVR til at stå for hele kommunens adhoc taxikørsel. De 100 brinttaxier er er en del af en række europæiske projekter for brint til transport, som er støttet af The Hydrogen And Fuel Cell Joint Undertaking, og som både Københavns Kommune, Toyota og brancheselskabet ”Brintbranchen” er partnere i. På den måde støtter Toyota DRIVR's mission om, at være det grønneste taxiselskab i Danmark og bidrager samtidig til Toyotas egen mission om at gå længere end nul CO2 fra nye biler, siger adm. direktør Alar Metsson hos Toyota Danmark og fastslår: "Den eneste udledning fra Mirai brintbiler under kørslen er rent vand. Samtidig renser bilerne også luften omkring sig og fjerner både kvælstofilter og helt små partikler, hvilket betyder, at jo mere brintbilerne kører i København, jo mere renser de luften. Det er en af årsagerne til, at brint også spiller en vigtig rolle i den grønne omstilling."
Læs vores prøvekørsel af Toyota Mirai hér >>>


Oktober 2021
Danmarkspremierer i Øksnehallen
I Øksnehallen i København afholdes i dagene 30-31. oktober den Corona-forsinkede messe for elektriske biler, eCar Expo. En række bilimportører er på udstillerlisten og der kan også ses flere Danmarkspremierer. Bl.a. præsenterer Nellemann gruppen for første gang den nye KIA Sportage Plug-in Hybrid, der endnu ikke er sat i produktion og derfor er en såkaldt pre-production model. Nellemann præsenterer også den faceliftede MG ZF EV og hos Renault kan man se den helt nye og designmæssigt iøjefaldende fuldt elektriske Megane E-Tech.September 2021

Subaru Outback i toppen af EuroNCAP

Den officielle europæiske sikkerhedstest, EuroNCAP, har testet den nye Subaru Outback, og testen indikerer, at den japanske fabrik lever op til sin målsætning om at fremstille verdens sikreste serieproducerede biler. Subaru Outback har opnået topscoren fem stjerner, men den opnår mange biler nu til dags. Det særlige er dels, at førerassistentsystemet ””EyeSight” har opnået den højeste score, der nogensinde er givet til et førerassistent system (95 procent), men også, at bilen har opnået den højeste score nogensinde (siden EuroNCAP hævede teststandarden i 2020) for beskyttelse af såkaldte ubeskyttede trafikanter (84 procent) samt den højeste score for beskyttelse af børn, tildelt i kategorien for store familiebiler.

Læs vores test af Subaru Outback hér >>>


KIA ladetjeneste nu i Danmark

Kia i Danmark lancerer nu ”Kia Charge” - en paneuropæisk offentlig ladetjeneste. Med Kia Charge vil ejere af mærkets elbiler og plug-in-hybrider have adgang til det største ladenetværk i Europa. Der betales ganske enkelt via et enkelt kort og en app. Tjenesten tilbyder oven i købet attraktive takster til alle kunder og er udformet til at passe til kundernes individuelle ladebehov. Det sker i samarbejde med Digital Charging Solutions (DCS) og aftalen inkluderer flere end 200.000 ladepunkter, inklusive AC/DC-ladestik, i hele Europa. Takket være eRoaming kan kunderne oplade deres bil i hele Europa, uden at det er nødvendigt at indgå yderligere aftaler med andre udbydere – alle betalinger sker via en samlet månedlig faktura. ”For mange potentielle elbilkøbere opfattes tilgængeligheden af offentlige ladepunkter fortsat som en forhindring i forhold til at købe en elbil,” fortæller KIA’s danske direktør Rasmus Aagaard. Ved at introducere KIA-ejerne til den omfattende og let anvendelige offentlig ladetjeneste eliminerer Kia dette forbehold, siger Rasmus Aagaard.


IAA: Nyt Ford koncept med fokus på fokus

Ford kar skabt en konceptbil med fokus på større fokus bag rattet. Køretøjet kaldes en Mindfulness Concept Car, som kan mindske stress, og dermed gøre bilisterne bedre. Den nye Mindfulness Concept Car er skabt på basis af Ford Kuga. Så snart man sætter sig ind i bilen har man mulighed for at have indflydelse på stemningen under køreturen. Har man fx netop haft en kaotisk og travl morgen, kan man sætte sig ind i bilen og nyde roen til afslappende toner fra B&O højtalerne i sædets nakkestøtte. Med B&O Beosonic equalizeren kan man vælge lyd ud fra sit humør. Det er også muligt at vælge skræddersyede playlister, som helt konkret kan tage udgangspunkt i, hvor man kører. Hvis man kører ved vandet, kan man fx lytte til rolige bølgeskvulp. Også belysningen i bilen kan individualiseres. Den nye Ford Mindfulness Car Concept kan ses på IAA Mobility i München i Tyskland her først i september.


Den ny Mercedes EQE har premiere på IAA

Den ny Mercedes EQE er netop blevet præsenteret på dette års IAA i München og den nye elektriske luksus sedan sætter en ny standard i sit segment med banebrydende features fra EQS og en effektiv rækkevidde på op til 618 kilometer på en enkelt opladning. EQE 350 er udstyret med en elektrisk drivlinje, som trækker på bilens baghjul, leverer op til 292 hestekræfter og klarer op til 618 kilometer på en opladning (WLTP). Batteriet har en nettokapacitet på 90 kWh og kan lades med en effekt på op til 170 kW. Dermed er det muligt lade til mere end 200 kilometers kørsel på omkring et kvarter.


IAA: BMW Vision: 100 procent genanvendelse

Med konceptbilen BMW i Vision Circular viser BMW, hvordan en kompakt elektrisk BMW kan konstrueres i 2040. Hvordan cirkulære principper, bæredygtighed og luksus kan gå hånd i hånd gennem 100 procent brug af genanvendelige materialer. BMW i Vision Circular er et af flere koncepter og idéer til fremtidig elektrisk mobilitet, som BMW Group præsenterer på IAA Mobility i München. Det er et blik ind i den elektriske fremtid, hvor fokus er vendt fra drivlinjer og rækkevidde, til konstruktion og 100 proent brug af genanvendelige materialer og smart design. BMW i Vision Circular er en kompakt fire-sæders bybil, der tilbyder en masser af kabineplads inden for en længde på omkring fire meter. Bilen er designet og bygget i henhold til principperne for cirkulær økonomi for hele værdikæden. Alle materialer i bilen er genanvendelige og kan dermed genbruges – igen og igen.


Skoda Enyaq Coupe iV på vej

Skoda er nu på vej med en coupé udgave af elbilen, Enyaq. Siden verdenspremieren for et år siden på Enyaq er der på verdensplan bestilt cirka 70.000 af Skodas elektriske SUV. Nu kommer coupé-modellen, som får verdenspremiere 7. december og danmarkspremiere sommeren 2022. Med en længde på 4,65 m og en højde på 1,62 m er ENYAQ COUPÉ iV en smule længere og højere end Enyaq iV. Dermed er coupé-udgaven også stort set lige så rummelig som SUV’en, selvom den faldende taglinje tager en anelse af pladsen i bagagerummet. Coupé’en lanceres med tre drivliner – med eller uden firehjulstræk.


Ford Mustang Mach-E– også som varebil

Tidligere på året lancerede Ford den fuldt elektriske Mustang Mach-E. Den er i mellemtiden blevet ombygningsklar, så den nu også vil kunne indregistreres på gule nummerplader. Den særlig ombyggede varebilsudgave af Mustang Mach-E er præcis som personbilsudgaven - en rummelig SUV, der byder på masser af plads, lys og luft i varerum såvel som i kabine. ”Ved at ombygge den i forvejen rummelige Mach-E til en varebil, tilbyder vi nu vores varebilskunder en eksklusiv varebil, der er udover det sædvanlige,” siger Tom Maxmølris, Ford Danmarks Head of Commericial Vehicles. Ford har længe kunne bryste sig af markedslederpositionen i både Danmark og ikke mindst i Europa på varebiler. Med den danske lancering af Mustang Mach-E Van henvender Ford sig til en ny gruppe varebilskunder, der ikke kun efterspørger en rummelig og kraftfuld varebil. ”Mustang Mach-E Van er en eksklusiv varebil, der skiller sig ud i gadebilledet. Her er en varebil, hvor design og signalværdi spiller en lige så stor rolle, som lasteevne og andre gængse praktikaliteter, man normalvis forbinder med en varebil. Det er en oplagt varebil for firmaer, der ønsker at styrke deres grønne profil samt at skabe en gennemgående grøn tråd fra udbud af kvalitetsprodukter og helt ned til valget af leveringsform,” siger Tom Maxmølris.


Maj 2021

Prisen er sat på helt ny Nissan Qashqai

Den helt nye udgave af Nissan Qashqai, som er verdens mest solgte crossover/SUV, lander snart på det danske marked, hvor den også har opnået en unik popularitet. Den officielle lancering finder sted i august i år og nok så væsentligt: Prisen er sat og den er ret konkurrencedygtig. Vi har tidligere i år præsenteret den nye Qashqai, da den var på gæste visit i Danmark, og vender snart tilbage med en regulær ”First Test” af den nye bil, som vil kunne købes til priser fra 275.000 kroner. Og den topudstyrede Tekna+ 2WD udgave med rammer 400.000 kroner. Det er allerede nu muligt at bestille den helt nye Nissan Qashqai til levering lige efter sommerferien. Den nye Nissan Qashqai kommer med to nye elektrificerede drivliner. En 1,3 liters mild hybrid motor med enten 140 hk, to-hjulstræk og manuelt gear eller 158 hk med to- eller firehjulstræk og Xtronic aut. gear. I begyndelsen af næste år kommer en helt ny, unik Nissan e-POWER serie-hybrid motor med 190hk.
Læs mere om den nye Nissan Qashqai hér >>>

Læs endnu mere om den nye Nissan Qashqai hér >>>
April 2021

Ford elektrificere flere varebiler

Ford har en erklæret målsætning om at alle personbiler, solgt i 2030, skal være elektriske. Men den store amerikanske bilfabrik har lagt ud også med elektrificerede varebiler. Og allerede midt i 2023 bliver Transit Custom-serien tilgængelig som både fuldt elektrisk og plug-in hybrid. Serien, der omfatter både Transit Custom og Tourneo Custom, kommer også som en mild hybrid og med konventionelle motorer. Ikke desto mindre har man også en ambitiøs målsætning for 2030 hvad varebilerne angår: To ud af tre varebiler skal da være fuldt elektriske eller plug-in hybrider.

Motorsport:


10. juli 2022
EXTREME.E på Sardinien: Rosberg X racing:
Op og ned og stadig på toppen

For første gang i EXTREME.E historien – som trods alt kun er halvandet år gammel – skulle der køres to løb i samme terræn og lige i træk. Og for det dominerende Rosberg X Racing team var det op og ned. Men de fører fortsat mesterskabet nu, hvor halvdelen af 2022 sæsonen er gennemført.
Læs mere på Formel E.dk >>>

Der blev kørt hårdt på Sardinien - spørg bare Carlos Sainz.
26. juni 2022
Safari Rally: Toyota besejrer alt og alle
Toyota er i den grad inde i en stime af succes'er i international motorsport for tiden. Der var fire Toyota GR Yaris Rally1 hybrid rallybiler med i dette års Safari Rally, der også var 6. afdeling af World Rally Championship - det officielle rally-VM. Og de fire biler besatte de første fire placeringer i det ektremt udfordrende og hårde rally i det kenyanske vildnis, 100 km nordvest for hovedstaden Nairobi. Den 21-årige finske stjerne, Kalle Rovanperä, kørte sin Yaris til overlegen sejr, trods skiftende vejrlig fra ekstremt tørt og finkornet sand, til brutale grusveje og og mudder efter sporadiske regnskyl. Finnen vandt over Elfyn Evans, alt imens Takamoto Katsuta scorede 3. pladsen foran den regerende verdensmester, Sebastien Ogier, der var på gæstevisit i det berømte rally. Bedst af resten var Hyundais Thierry Neuville på 5. pladsen fulgt af Craig Breen i Ford Puma Rally1. Den 9-dobbelte verdensmester, Sebastien Loeb, der ligesom den 8-dobbelte verdensmester, Ogier, også var på gæstevisit, vandt rallyets første reelle hastighedsprøve, for siden at udgå, da der gik ild i motoren i hans Ford Puma. Efter triumfen i Kenya er Rovanperäs VM-score udbygget til 135 points. De to Hyundai-kørere, Neuville og Ott Tänak, har på de efterfølgende placeringer hhv. 80 og 62 points.

12. juni 2022
Toyota vinder Le Mans for 5. gang i træk
Rekorder er der mange af i 24-timers Le Mans, og det med at vinde fleste mulige sejre i træk ligger mindst et par år ud i fremtiden for årets sejrende bilmærke. Men Toyota er nu godt på vej ved nu at have vundet den femte Le Mans-sejr i træk. Porsche vandt tilbage i 1987 den syvende sejr i træk, i 1965 vandt Ferrari sin sjette og i to epoker 2004-2008 samt 2010-2014 var det Audi, der triumferede i verdens hårdeste sportsvognsløb. I de seneste år har ingen andre af verdens store bilfabrikker forsøgt at slå Toyota af tronen, selv Peugeot valgte at udskyde deres debut i langdistance-VM til efter Le Mans, hvilket har den ikke uvæsentlige reglementsmæssige fordel, at hvor Toyota ikke må forny deres bilers design i de næste tre år, lægger Peugeot ud med et helt nyt design senere i år - som de så er låst fast til i fem år, hvis de vælger at fortsætte i World Endurance Championship. Men derved kan den franske bilfabrik træne og udvikle bilen inden næste års 24-timers Le Mans, hvor Toyota da reelt deltager med tre år gamle biler. Årets 24-timers løb var for de ialt 11 deltagende danske racerkørere ikke alle en let sag. Marco Sørensen var dog på vinderholdet i en Aston Martin Vantage i LM GTE-Am, Nicki Thiim fik 3. pladsen i en tilsvarende bil i samme klasse. I LM P2 blev Oliver Rasmussen i en Oreca nr. 3. Michael Christensen i Porsche LM GTE-Pro blev nr. 4 efter længe at have ført løbet, og samme placering opnåede Nicklas Nielsen i LMP2 Pro/Am.

Toyota førte fra start til mål. Vinderbilen blev kørt af Sebastien Buemi, Brendon Hartley og Ryo Hirakawa.
5. juni 2022
WRC på Sardinien: Tänak tilbage på sejrspodiet
For første gang i tre rallies var det ikke Kalle Rovanperä, der dominerede i sin Toyota GR Yaris Rally 1, da 5 afdeling af World Rally Championship fandt sted på barske sardinske grusveje. Rovanperä havde det nemlig, som den første kører på sporet, hårdt med at fjerne den løse overflade fra de stenede grusveje og måtte over målrampen klare sig med 5. pladsen. Sejren gik derimod til 2019 verdensmesteren, Ott Tänak fra Estland, der kørte sin Hyundai i20 N Rally 1 først i mål, efter at Toyotas Elfyn Evans allerede fredag måtte udgå med hul i kølersystemet. Også Thierry Neuville i Hyundai udgik og dermed var vejen fri for Fords Craig Breen til at køre sin Puma Rally 1 ind på 2. pladsen. Nr. 3 blev Dani Sordo i Hyundai. Sammenlagt har Rovenperä og Toyota dog fortsat en solid føring i VM-kampen, som fortsætter i Kenya først i juli.
22. maj 2022
Rovanperä vinder VM jubilæumsrally
Det er i år 50 år siden det første verdensmesterskab i rally blev afholdt. Det blev i Portugal fejret efter alle kunstens regler i forbindelse 4. afdeling af årets VM. Og samtidig indikerede den blot 21-årige Kalle Rovanperä at en ny æra er på vej. Han vandt rallyet i sin Toyota GR Yaris Rally 1 og udbyggede dermed også sit forspring i kampen om verdensmesterskabet. Blandt deltagerne var de to, der har domineret VM-serien de sidste to årtier, den 9-foldige verdensmester, Sebastien Loeb i Ford Puma Rally 1 og hans 8-foldige efterfølger, Sebastien Ogier, i en Toyota mage til Ropanperas. Begge havde store problemer undervejs, Loeb fuldførte ikke rallyet og Ogier nåede målstregen, men på en noget beskeden 51. plads.
Næste VM-rally finder sted på Sardinien i Pinse-weekenden.

28. april 2022
Sådan ser næste års Formel E racerbiler ud
FIA og arrangørerne har præsenteret næste generations Formel E racerbiler, som tages i brug i næste sæson.
Se flere billeder og læs mere om de nye regler hér >

24. april 2022
WRC i Kroatien: Enestående sejr til Rovanperä
Den blot 21-årige finne, Kalle Rovanperä kørte søndag sin Toyota GR Yaris Rally1 til sejr i 3. afdeling af rally-verdensmesterskabet. Sejren var enestående, fordi Rovanpera godt nok havde ført rallyet fra start til tredjesidste hastighedsprøve i det knap 300 kilometer lage kroatiske rally. Men på næstsidste hastighedsprøve betød en fejlagtig vejrmelding, at finnens dækvalg var forkert. Han mistede en føring på mere end 30 sekunder til 2019 verdensmesteren, Ott Tänak i Hyundai i20N Rally1, der efter prøven var 1,4 sekunder foran Rovanperä. På den afsluttende powerstage kørte finnen ikke desto mindre og trods det forkerte dækvalg så meget hurtigere end Hyundai-køreren, at han mod alle odds alligevel fik sejren. Tänak blev nr. 2 og hans team-kollega Thierry Neuville blev 3'er efter en dramatisk afkørsel på powerstagen, som dog ikke forhindrede ham i at køre bilen i mål foran Craig Breen i Ford Puma Rally1. Toyotas viceverdensmester gennem de to sidste år, Elfyn Evans, havde påny et dårligt rally med punktering indledningsvis. Det tabte terræn blev andrig genvundet men han sluttede dog i pointene på en 5. plads. Efter det kroatiske rally har Kalle Rovanperä nu 76 points. VM 2'er en Neuville med 47 points og Breen er på 3. pladsen med 30 points. I konstruktørmesterskabet fører Toyota med ialt 126 points mod Hyundais 84 og Fords 80.
Næste VM-rally finder sted 20-22. maj i Portugal og til den anledning har Ford påny deltagelse af den 9-dobelte verdensmester Sebastien Loeb. WRC transmitteres LIVE på Discovery+. Udsendelsesplanen publiceres til den tid på forsiden af Motorsiden.dk.

Kalle Rovanperä var i bogstaveligste forstand flyvende på vej mod målrampen i det kroatiske rally.
10. april 2022
Formel E 2023: Voldsom effekt forøgelse

Når Formel E sæsonen 2023 begynder - og kalenderen foreligger endnu ikke - er det samtidig starten på en ny epoke, hvor de helt nye 3. generations Formel E racerbiler både bliver mere effektive og får voldsomt mange flere kræfter.

De nye "Gen 3" biler bliver ekstremt effektive og regenererer mindst 40 procent af energien i en E-Prix. De udstyres med to meget kraftige elmotorer, én 250 kW motor på forhjulene og én 350 kW motor på baghjulene. Om bilerne regulært får firehjulstræk er endnu uvist, men fordi en elmotor både kan drive en bil fremad og lade strøm på batteriet, når når bilen decelerere, disponere man over op til 600 kW effekt til regenerering. Bilerne vil derfor heller ikke længere være udrustet med konventionelle hydrauliske bremser. De 350 kW (470 hk) på baghjulene giver racerbilerne en potentiel topfart på 320 km/t.

Indtil videre har syv producenter meldt sig som leverandører af Formel E drivliner fra 2023 (9. sæson):

DS

Jaguar

Mahindra

Maserati

NIO 333

Nissan

Porsche

Nissan er blandt de bilmærker, der fra og med 2023 sæsonen leverer drivliner i Formel E. Det forventes at en af kunderne bliver McLaren, der debuterer i Formel E i næste sæson.


9. marts 2022
Kevin Magnussen tilbage i Formel 1 hos Haas
Intet er galt uden at det er godt for noget. Kevin Magnussen er tilbage i Formel 1 hos Haas teamet og gør comeback i den nye VF-22 Formel 1 racerbil allerede i førstkommende weekend, d. 10-12. marts, hvor der køres officiel Formel 1 træning i Bahrain. Baggrunden er, at teamets russiske kører, Nikita Mazepin, med øjeblikkelig virkning blev fyret, da krigen mellem Rusland og Ukrayne brød løs. Konflikten i sig selv men vel også det faktum, at Haas teamet kunne skyde en hvid pil efter den gigantiske sum penge, som havde sikret Mazepins sæde hos det amerikanske team, må formodes at være årsagen til det øjeblikkelige brud. Kevin Magnussen var et naturligt valg, fordi han kender teamet og teamet kender ham efter det langvarige samarbejde. Derfor skal danskeren køre resten af sæsonen, men han har indgået en flereårig kontrakt, så uanset hvordan tingene måtte udvikle sig, er hans Formel 1 karriere i en eller anden og meget uventet forstand kommet tilbage på skinner igen.

27. februar 2022
21-årige Rovenperä tager Rally-VM føring
Den kun 21-årige finske rallykører, Kalle Rovanperä vandt i sin Toyota GR Yaris Hybrid Rally1 2. afdeling af verdensmesterskabet i rally (WRC). Ved samme lejlighed bragte han sig selv og Toyota i spidsen i kampen om verdensmesterskabet. Rallyet var Swedish Rally, som i år blev afviklet 650 kilometer nordligere end sædvanligt. Mangel på sne og is i de forgående år ville man sikre sig imod, og de svenske arrangører skabte et velfungerende vinterrally med Umeå som omdrejningspunkt. Kalle Rovanperä var i topstriden fra rallyets begyndelse, men det var først i løbet af lørdagen og siden søndag at han lagde den afgørende afstand til resten af feltet. Nr. 2 i Sverige blev belgieren Thierry Neuville i Hyundai  i20 N og på 3. pladsen kom Esapekka Lappi i Toyota GR Yaris Hybrid Rally1.

Kalle Rovanpera, Toyota GR Yaris Hybrid Rally1.
7. januar 2022
Midtvejs i Dakar: Toyota dominerer
Årets Dakar er godt i gang, og med en pausedag i vente i Saudi Aarabiens hovedstad Riyadh, er rallyet ved at tage form. Aktuelt, efter den 6. etape, er det Toyotas 3-dobbelte Dakar-vinder, Nasser Al-Attiyah, der indtil nu har domineret rallyet i den nye Toyota GR Hilux. Alt imens mærkekollegaen Yazeed al Rajhi har overtaget 2. pladsen, dog med et beskedent forspring på 6 sekunder til den 9-dobbelte rallyverdensmester, Sebastien Loeb, i BRX Hunter, hvis Ford Ecoboost motor kører på bio-brændstof. Nr. 4 er endnu en Toyota Hilux, kørt af Lucio Alvarez. Audi, der inden rallyet var blandt favoritterne, omend 2022 er teamets Dakar-debut, har haft store udfordringer. Den Dakar-debuterende Mattias Ekström er den bedst placerede Audi-kører på en samlet 13. plads, 2 timer og 41 minutter efter Al-Attiyah. Den tidligere 3-dobbelte vinder og dobbelte rally verdensmester, Carlos Sainz, har oplevet navigationsfejl og tekniske problemer og er inden pausen 4 timer efter den førende Toyota. Den 14-dobbelte Dakar-vinder Stephane Peterhansel udgik allerede på rallyets første etape med sammenbrudt hjulophæng. Hans Audi er fortsat med i rallyet, men den er 68 timer efter den førende bil. Dakar slutter 14. januar og kan følges med daglige timelange tilbageblik på Discovery TV-kanalen Eurosport. Udsendelsesplan på forsiden af Motorsiden.dk. Opdateres under rallyet.

Nasser Al-Attiyah i Toyota GR Hilux samt Sebastien Loeb i BRX Hunter har indtil nu været helt fremme i årets Dakar.
21. november 2021
WRC: Sebastien Ogier vinder VM for 8. gang
Franskmanden Sebastien Ogier og hans co-driver, Julien Ingrassia, også fra Frankrig, kørte søndag eftermiddag deres Toyota Yaris WRC til sejr i Rally Monza, sæson-finalen i rally-verdensmesterskabet 2021. Med sejren sikrede Ogier og Ingrassia kørernes VM-titel for ottende gang og ved samme lejlighed vandt Toyota Gazoo Racing verdensmesterskabet for konstruktører. Sejren kom i hus efter en spændende tvekamp med team-kollegerne, Elfyn Evans og Scott Martin, der sluttede rallyet på 2. pladsen og også blev nr. 2 i VM. Rallyet fandt sted på og omkring den legendariske Monza racerbane nær Bergamo i Norditalien, hvor dele af hastighedsprøverne førte deltagerne ud af de historiske stejlkurver, der blev tager ud af brug for over 50 år siden. Det er første gang i nyere tid, at Toyota vinder både kørernes og konstruktørernes verdensmesterskab. Nr. 3 i rallyet blev Dani Sordo i Hyundai i20 Coupé WRC, alt imens hans team-kollega, Thierry Neuville, scorede 3. pladsen i kørernes VM. Hyundai, som har vundet konstruktør-VM de sidste to år, blev i år nr. 2.

Rallyet var samtidig afslutningen på en epoke, idet de nuværende WRC rallybiler i 2022 erstattes af nye plug-in hybridbiler og ved samme lejlighed klassificeres som "Rally 1" biler. De vil første gang kunne ses i aktion i forbindelse med Rallye Monte Carlo, sidst i januar.

For Sebastien Ogier og Julien Ingrassias vedkommende var årets VM-serie deres sidste. Ingrassia stopper sin karriere, hvor imod det forventes, at Ogier fortsætter i udvalgte rallyes og prøver kræfter med andre motorsportsformer. Eksempelvis har han for kort tid siden kørt den Toyota Hypercar, som fabrikken har vundet WEC med i år.

1. november 2021

Toyota vinder historisk VM-titel
Toyota skrev søndag d. 1. november motorsports historie ved at vinde det første verdensmesterskab nogensinde for de nye Hypercars, der også i de kommende år udgør top kategorien i Le Mans racing. VM-sejren kom i hus, da Mike Conway, Kamui Kobayashi og José María López kørte deres Toyota GR010 Hypercar racer over målstregen som vinder af 6-timers løbet i Bahrain, næstesidste afdeling af langdistance verdensmesterskabet, World Endurance Championship. Team-kollegerne Sébastien Buemi, Kazuki Nakajima og Brendon Hartley sikrede triumfen ved at tage 2. pladsen i løbet, som iøvrigt er Nakajimas næstsidste. Når sæsonen er slut bliver styrhjelmen lagt på hylden. Sidste VM-afdeling køres blot få dage efter, 6. november på selvsamme racerbane. Der skal da køres ialt 8 timer.

Toyota var først med de nye højtydende Hypercar racerbiler og vandt derigennem også historiens første VM-titel for den nye biltype.
25. oktober 2021

EXTREME.E på Sardinien:

Dramatiske finaler gav Rosberg sejren

Der var masser af dramatik i næsten enhver sekvens af årets næstsidste EXTREME.E konkurrence, der fandt sted på den italienske Middelhavsø, Sardinien. Fokus i klimamæssig sammenhæng var bl.a. de voldsomme selvantændte skovbrænde – 15.000 i Italien alene i år – og nedbrydningen af vegetationen i Middelhavet, begge dele som konsekvens af den globale opvarmning.

Læs mere på Formel E.dk >>>


17. oktober 2021
WRC i Spanien: Neuville sejrer - VM ej afgjort
Den 7-dpbbelte rally verdensmester, franskmanden Sebastien Ogier, havde helt klart regnet med at køre sin Toyota Yaris WRC til sejr i næstsidste afdeling af World Rally Championship, Rally Spain, og dermed sikre sig VM-titlen inden sæsonfinalen. Han skulle blot tage seks pints mere med hjem fra Spanien end team-kollegaen Elfyn Evans. Men det gik helt omvendt: Evans tog syv points ud af Ogiers forspring og dermed er afgørelsen i årets rally-verdensmesterskab udsat til VM-finalen omkring Monza i Norditalien 19.-21. november. Ogier måtte se sig henvist til 4. pladsen i Spanien, mens Evans tog 2. pladsen. Hyundais Thierry Neuville var nemlig urørlig størstedelen af rallyet og kørte da også først over målrampen. Nr. 4 i rallyet blev Dani Sordo, også i Hyundai.

Thierry Neuville og co-driver Martijn Wydaegh.
3. oktober 2021
Rally Finland: Sejr sikrer Toyota en VM-titel
Det var Toyota kørere, der vandt rallykørernes verdensmesterskab i de sidste par år og det bliver det også i år. I 3. sidste VM-rally, Rally Finland, kørte Elfyn Evans nemlig sin Toyota Yaris WRC til sejr foran Hyundais Ott Tänak - alt imens Thierry Neuville, også i Hyundai, udgik. Den VM-førende og regerende verdensmester, Sebastien Ogier, også i Toyota, sluttede imidlertid på en skuffende 5. plads. Dermed holdt Evans med sin førsteplads, som også inkluderede points fra sejr på den afsluttende Powerstage, liv i VM-kampen. Tänak og Neuville skulle have vundet rallyet, hvis de ville kæmpe om VM-titlen til sæson finalen i november, men sådan gik det ikke. Med endnu to VM-rallies tilbage i årets VM er Toyota med andre ord sikker på, at årets verdensmester kører Toyota - men om titlen tilfalder Ogier eller Evans skal der forsat dystes om. I konstruktør-VM, hvor Hyundai har vundet de sidste to år, er Toyota i spidsen, men titlen kan stadig tilfalde sydkoreanerne, hvis tingene flasker sig for dem. De sidste to VM-rallies køres medio oktober og medio november i Spanien hhv. Italien.

Elfyn Evans vandt i Finland i Toyota Yaris WRC.
27. september 2021
Hamiltons rekord i historisk perspektiv
Da Lewis Hamilton vandt sin sejr nr. 100, var det en ny milepæl som samtidig udbyggede hans forspring som den mest vindende racerkører i Formel 1 historien. 2. pladsen tilhører fortsat Michael Schumacher og det vil den gøre et stykke tid endnu. Schumacher har ialt vundet 91 sejre og Sebastian Vettel på 3. pladsen har 53 sejre på sin kappe. MEN: Det er vigtigt at huske på, at i Schumachers tid blev der typisk kørt langt færre Grand Prix'er hvert år. Da den tyske 7-dobbelte verdensmester vandt sin første sejr blev der kørt 16 løb om året, da han sluttede den, var antallet 20. Da Hamilton, som også har vundet 7 VM-titler, kørte sit første Formel 1 løb var antallet 17 og i indeværende år køres der 22 løb. Det er med andre ord blevet muligt indenfor den samme periode at vinde flere Grand Prix'er. Tankevækkende, og det skal ikke nedgøre præstationen, for at køre 22 løb på et år er i sig selv også en anderledes udfordring end at køre 16...

Formel 1: Lewis Hamilton vinder GP sejr nr. 100
Den britiske Formel 1 kører, Lewis Hamilton, satte endnu en milepæl i sin succesrige karriere da han søndag tog sin sejr nr. 100 i et Formel 1 Grand Prix. Sejren fandt sted på den russiske Sochi racerbane og kom først i hus, da regnen satte ind sidst i løbet. Indtil da havde McLarens, Hamiltons landsmand Lando Norris, domineret løbet. Han startede fra poleposition, men traf som mange andre ikke den rette beslutning om dækvalg, da banen blev våd (og endte siden på 7. pladsen). Hamilton kørte sejren hjem i sin Mercedes-racer.

12. september 2021
Acropolis Rally: Rovanpera vinder påny
I weekendens 9. afdeling af rally-VM kunne den blot 20-årige Kalle Rovanpera påny køre sin Toyota Yaris WRC ført over målrampen. Det er kun to rallies siden den talentfulde finne vandt sin første VM-rally sejr. det foregik i Estland, alt imens weekendens rally var det berømte Acropolis rally i Grækenland, der efter 8 år igen var med i VM-kalenderen. Nr. 2 blev 2019 verdensmesteren Ott Tänak i Hyundai i20 Coupé alt imens den VM-førende og regerende verdensmester, Sebastien Ogier, kørte sin Yaris ind på 3. pladsen. 8 VM-afdeling, Ypres-rallyet i Belgien, blev vundet af belgiske Thierry Neuville i Hyundai. Han var dermed avanceret til 2. pladsen i VM, delt med Toyotas Elfyn Evans. Men de havde begge tekniske vanskeligheder først i løbet i Grækenland og måtte affinde sig med 6. hhv. 8. pladsen i mål. Derved øgede Ogier sin VM-føring, alt imens Rovanpera nu er lige i de to mere erfarne kollegers baghjul. Næste VM-rally finder sted i Finland første weekend i oktober, Discovery/ Eurosport udsendelsestiderne publiceres her på Motorsiden.dk. Og så blev det søndag offentliggjort, at den aflyste VM-finale i Japan i oktober bliver erstattet af Rally Monza, der også i sidste års Corona-ramte VM stod for sæson-afslutningen og kåringen af årets verdensmester.

Kalle Rovanpera i cockpittet på sin Toyota Yaris WRC.
29. august 2021

2021 Arctic X Prix i Kangerlussuaq:

Hårde dyster, unikke udfordringer og overraskende resultater i Grønland

Den største globale motorsportsbegivenhed i det danske rigsfællesskab nogensinde blev en gigantiske succes. Verdensstjerner i rå mængder tog del i EXTREME.E konkurrencerne ud for Kangerlussuaq i Grønland. I weekenden d. 28.-29. august blev der budt på kolossale udfordringer, tætte og hårde dyster – og udfaldet overraskede. Men fremfor alt: Budskabet blev sendt ud overalt i verden og i flere end 120 stater blev Arctic X Prix vist på TV.

Arctic X Prix i Kangerlussuaq - læs mere >>>


18. juli 2021
WRC: 20-årig vinder Rally Estland
Den blot 20-årige finske rallykører, Kalle Rovanpera, kørte søndag eftermiddag sin Toyota Yaris WRC til en suveræn sejr i 7. afdeling af rally-VM, Rally Estland. Rovanpera og co-driver Jonne Halttunen førte rallyet fra start til mål og Rovanpera skrev sig med sejren ind i motorsportshistorien som den yngste vinder af et VM-rally nogensinde. Den præstation tilhørte til dato landsmanden Jari-Matti Latvala, som var 22 år, da han vandt sin første VM-rally sejr. I dag er selvsamme Latvala chef for Toyota rallyteamet, som Rovanpera kører for. På 2. pladsen i Estland kom Hyundais deltidsansatte Craig Breen fulgt af teamets gennem en årrække faste kører, Thierry Neuville. Team-kollegerne hos Toyota, den VM-førende og regerende verdensmester, Sebastien Ogier og manden på 2. pladsen, Elfyn Evans, sluttede som nr. 4 og 5, hvorved de bevarede deres positioner i VM, alt imens Toyota styrkede sin position i spidsen af årets VM for konstruktører.

Fra venstre: Halttunen, Latvala, Rovanpera.
27. juni 2021
WRC Safari rally: 1-2 til Toyota
Toyota dominerede også det legendariske Safari rally, da det efter 19 års fravær igen var en del af VM-kalenderen, nærmere bestemt 6. afdeling af de ialt 12 WRC-rallies planlagt i 2021. Det lykkedes påny den 7-dobbelte og regerende verdensmester, franskmanden Sebastien Ogier, at tage sejren og nr. 2 blev også en Toyota, men ikke med Elfyn Evans bag rattet. I stedet var det den 28-årige japaner, Takamoto Katsuta, der indtog 2. pladsen, som var hans første podieplacering nogensinde og den første podieplacering i et VM-rally til en japansk rallykører i 27 år. Tilbage i 1991 og 1992 vandt Kenjiro Shinozuka VM-rallies for Mitsubishi. Nr. 3 i rallyet blev Hyundais Ott Tänak, der som de fleste deltagere havde haft flere udfordringer undervejs. Indtil søndag morgen havde hans team-kollega, Thierry Neuville ført Safari-rallyet, som blev kørt i området 100 km nordvest for Kenyars hovedstad Nairobi. Men en sammenbrudt støddæmper satte en stopper for Neuville og derpå var vajen klar for de to Toyota-kørere. Ogier har nu 133 points i World Rally Championship, 34 flere end team-kollegaen Elfyn Evans. På 3. pladsen ligger Neuville med ialt 77 pts. I konstruktørernes VM fører Toyota også og har ialt 273 pts, hvilket er 59 points flere end Hyundai på 2. pladsen. Næste VM-rally køres i Estland i dagene 15,-17. juli.

Takamoto Katsuta (bileldet) kørte sin Toyota Yaris WRC ind på 2. pladsen i Safari rallyet, som blev vundet af team-kollegaen Sebastien Ogier.
6. juni 2021

WRC på Sardinien: Ogier vinder igen i Toyota
Blot to uger efter Det portugiske Rally blev 5. afdeling af rally-verdensmesterskabet afviklet på Middelhavsøen, Sardinien. Igen lagde Hyundai ud med at dominere og igen tog Toyota over, da Hyundai-kørerne blev presset og/eller ramt af tekniske udfordringer. Ott Tänak og Dani Sordo kørte begge af sporet alt imens Thierry Neuville kørte sig igennem til en 3. plads. Da Tänak og Sorda var væk, var den 7-dobbelte og regerende verdensmester, Sebastien Ogier klar til at køre sejren i hus, hvilket han gjorde i suveræn stil foran team-kollegaen hos Toyota, Elfyn Evans. Evans vandt forleden i Portugal og nu var rollerne således byttet om. Efter det italienske rally og inden næste afdeling af World Rally Championship, som bringer det legendariske Safari Rally i Kenya tilbage i løbskalenderen sidst i juni, har Ogier udbygget føringen i kørernes VM. Han har nu 106 points mod Evans 95 og Neuvilles 77. I konstruktør VM fører Toyota med 231 points mod Hyundai 182.

Det var ikke kun strålende solskin, da Sebastien Ogier kørte sin Toyota Yaris WRC til sejr på Middelhavsøen Sardinien.

Flere korte nyheder >>>

Motorsiden.dk udgives og redigeres af Søren Clauding

© Motorsiden: Søren Clauding. Kontakt