- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

 

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Route 66 inspireret Wall-painting i Flagstaff.


Route 66 – ”Must see” på den amerikanske Mother Road


Af Søren Clauding – august 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs også:

 

Route 66: En tur af den berømte hovedvej >>>

 

Route 66: Verdens længste levende museum >>


Route 66 begynder i Chicago (Illinois), så her skal man naturligvis se starten på Historic Route 66. Den er angivet med et skilt på E Adam Street, lige overfor The Art Institute of Chicago, men har over tiden haft forskellige startsteder, ligesom forløbet undervejs ofte er blevet rettet til, som det jo sker med hovedveje også på vores breddegrader.

 

Allerede 80 miles syd for Chicago bør man forlade Interstate 55 og tage et kik på byen Dwight, fortsat i Illinois. Her er den tankstation, som i den længste periode har ydet service til de vejfarende på Route 66. Den blev etableret i 1932 og var i den seneste periode en Texaco station. Lige overfor finder man en Old Route 66 Family Restaurant.


Dwight


570 Miles fra Chicago kommer man til byen Carthage i Missouri. Har man lyst til at opleve ægte Route 66 underholdning, bør man køre ind på The 66 Drive-In Theatre – en af de få drive-in biografer langs The Motherroad, der stadig viser film.

 

Route 66 museer

Flere steder langs ruten eksisterer der Route 66 museer. F.eks. i byen Clinton i Oklahoma, 911 Miles fra Chicago. Her kan man opleve Route 66 klenodier af enhver slags, gamle skilte, køretøjer, udstyr osv. som hørte hovedvejens storhed til.

 

Også i Elk City (Oklahoma), lige udenfor Oklahoma City er et Route 66 museum som en slags frilandsmuseum kombineret med et by museum, hvor man får et billede ikke bare af den berømte vej men også det samfund, som lå derved.


Route 66 museum i Elk City.


I Shamrock i Texas (995 Miles fra Chicago) mødes to store hovedfærdselsårer: Route 66 og U.S. 83 fra Canada til Mexico. Her finder man en meget sofistikeret designet tankstation, som helt identisk indgår i Radiatorspring i Disney’s BILER-film. Tankstationen er fra 1936 og inkluderer også den såkaldte ”U Drop-Inn Cafe” – det var før sms-sproget var opfundet…


Shamrock i Disneys Car Land.

Læs mere om Disneyland "Cars Land" hér >>>


Cadillac Ranch – et kunstværk i udvikling

Lige vest for byen Amaillo i Taxas ligger den spektakulære Cadillac Ranch. Det er et kunstværk, der blev skabt i 1974 af en trio af eksperimenterende kunstnere, som ville ære Cadillacs klassiske design. Det gjorde de ved at skære 10 Cadillacs midt over (fra en 1949 Club Coupé til en 1963 sedan), placere deres bagender på en stor åben mark, som var bilerne styrtdykket ned i jorden, og siden sprøjtemale dem på forskellig måde. Det var fra før graffitiens tid.

 

Senere blev det tilladt for museumsgæsterne at sætte deres præg på bil-enderne ved at sprøjte dem yderligere til, som sådan er kunstværket i stadig udvikling. Pop-art hedder sådan noget vist nok. Og selvfølgelig kan man købe sprøjtemaling i den nærliggende souvenirbutik lidt oppe ad vejen – som i øvrigt har flere meget fine eksemplarer af de meget finde biler opstillet udenfor. Selve Cadillac Ranch indgår direkte i Disney BILER filmene i form af de bjergformationer, der omgiver Radiatorspring.

 

Bo originalt på Route 66 motel

I Tucumcari (1199 Miles fra Chicago) og senere også i byen Flagstaff i hhv. New Mexico og Arizona kan man bo på ægte Route 66 moteller. I Tucumcari er det Blue Swallow Motel, som gør meget ud af at bevare den oprindelige atmosfære og stemning. Og i Flagstaff er der et par stykker at vælge imellem. Det koster 5 dollars pr. nat, står der på skiltet, men den holder ikke rigtig længere…

Imellem de to kommer man igennem Holbrook, Arizona (1609 Miles). Her har man siden 1950 kunnet overnatte i en Wigwam-by. Det ser nu kun sådan ud, for teltene er af sten, men en ganske usædvanlig måde at designe et motel på – og det er stadig i drift. Det ligger på 811 W Hopi Drive. Bemærk dog, at jernbanen med kilometer lange Santa Fe godstog kører gennem ”baghaven”. Wigwam Village indgår også i Disney filmene – her er indianer-teltene dog erstattet af orange kegler, som vi kender det fra vejafmærkninger – det er vel BILER…

 

Petrified Forest – den forstende skov

Inden man når Holbrook bør man lave en afstikker gennem Petrified Forest og Painted Desert. Man kører ind i den lille nationalpark fra Interstate 40, kører små 50 kilometer gennem parken, hvor man undervejs kan se træstammer med op til 225 millioner år bag sig. En forstenet SKOV er det ikke, men resterne af skove, som for de mange millioner år siden blev ført henover Arizonas Colorado plateau (der dengang var dækket af vand). Træstammerne blev liggende hist og her, forstenedes siden og er i dag en helt enestående oplevelse. Painted Desert er udtryk for de utallige farver, ørkenformationerne indeholder.


Painted Desert.


Route 66 passerer gennem Petrified Forest og nationalparken har til opgave at pleje det historiske forløb (som er markeret af telefonmaster – selve vejen er for længst fjernet).

 

Flagstaff på kanten til naturoplevelserne

1700 Miles fra Chicago ligger byen Flagstaff, som i dag er en velfungerende mindre provinsby, med stolte Route 66 traditioner, flere moteller og et effektivt Visitor Center, der f.eks. udleverer foldere, der gør det muligt for turisterne at finde de Route 66 relaterede bygninger og steder.

 

Bemærk også, når man er på de kanter, at de enestående naturoplevelser i form af Monument Valley i Navajo indianernes reservat og Grand Canyon kun ligger et par timers kørsel nord for Holbrook og Flagstaff.

 

Vest for Flagstaff kommer man til en af de mest autentiske vejstrækninger, ikke mindst den barske ørkentur fra Seligman over Hackberry til Kingman. Kør den, hvis tiden tillader – og ikke i Motorhome.

 

Det autentiske Seligman

I Seligman har man forinden haft mulighed for at opleve et godt vedligeholdt lille Route 66 samfund, hvor flere af indbyggerne har boet der hele deres liv. Er man heldig kan man høre Angel på 87 år og hans Jazz-trio spille i vejkanten, hvis ikke Angel er henne i sin barbershop for at passe jobbet som byens barber.

 

Sammen med hustruen Vilma har de også en souvenir butik som en del af frisørsalonen. De skal jo overleve. Angel selv er født i byen, få hundrede meter fra barbershoppen. Han var blandt initiativtagerne til at etablere Historic Route 66 på et historisk møde med myndighederne i Arizona i 1987, præcis ni år efter at I 40 før første gang førte trafikken udenom Seligman.


Originalt Route 66 motel i Seligman.


I mål efter 8 stater: Santa Monica

Fra Kingman til Los Angeles i Californien er der fine vejstrækninger, og så ender det hele på molen i Strandbyen Santa Monica. Efter en enestående tur gennem staterne Illinois, Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico, Arizona og Californien skal man bremse op en stund, rette blikke ud over Stillehavet, indstille øjnene på uendelig og tænke tilbage på de ubeskrivelige historiske oplevelser på the Mother Road, Route 66.


Stillehavet set fra enden af Santa Monica Pier, hvor Route 66 slutter.

Route 66 i Motorradioen - del 1

 

Route 66 i Motorradioen - del 2

 

Route 66 i Motorradioen - del 3

 

Route 66 i Motorradioen - del 4

 

Route 66 i Motorradioen - del 5

 

Route 66 i Motorradioen - del 6


Chicago - Route 66 begin...


 

Cadillac Ranch har inspireret Disney til landskabet omkring Radiatorspring - Kølerkildekøbing.

Læs mere om Disneyland "Cars Land" hér >>>


Flagstaff.

 

Seligman.

 

Petrified Forest.

 

Seligman: Angels barbershop - og Jazz kvartet

 

 

Motorsiden.dk udgives og redigeres af Søren Clauding

© Motorsiden: Søren Clauding. Kontakt