- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

 

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


First Test: Ny Mazda CX-5:

Detaljernes bil

 

 


Af Søren Clauding – marts 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Optimeringsteknikken, som Mazda benytter, kalder fabrikken selv for SkyActiv. Man arbejder dog i kulisserne på alternative driftsformer, men CX-5 er konventionel, hvad det angår.

 

Man har for det første skåret 100 kg af den vægt, bilen ville have vejet, hvis ikke den var blevet vægt optimeret. Derved bliver CX-5 den letteste i segmentet. Det giver bedre køreegenskaber og bedre driftsøkonomi.

 

For det andet har man skabt en kompakt drivline (motor-gearkasse-hjul), så bilen, til trods for en længde på 4,56 meter, både byder på over 500 liter regulær bagageplads (som kan øges til 1,6 kubikmeter), god benplads på alle siddepladser, god plads over skuldrene og plads også til et bageste differentiale.

 

Firehjulstræk

Mazda CX-5 har nemlig firehjulstræk, hvis man ønsker det. Men bilen kan også leveres med træk alene på forhjulene. SUV-egenskaberne inkluderer en stor frihøjde på 21 cm. Dermed er der dømt ”SUV-køre egenskaber”, men nej, CX-5 er den højeste bil (1,67 m) med de mest personbils-lignende køreegenskaber, vi har prøvet.

 

Det sidste er måske lidt givet af, at den prøvekørte version havde 19” alufælge med lavprofildæk. Det borger næsten for gode kurveegenskaber. Kørekomforten lider imidlertid lidt derunder – hvor meget må vi vende tilbage til ved en mere dybdegående test. Men køreegenskaberne som helhed hamler op med de fleste personbiler. Det er ret godt gået.

 

Designet:

Det nye såkaldte KODO design (japansk og betyder Soul of Motion) ser ikke alene godt ud (når vi nu måtte have vænnet os til fronten), det er også effektivt. Luftmodstandskoefficienten er på blot 0,33. Frontgrillen inkluderer en gennemgående linje mellem de to forlygter ned under den karakteristiske frontgrill. Egentlig ville designerne have lagt lys i den linje, men det forbyder lovgivningen de fleste steder, så det endte med en forkromet linje. Designlinjerne genfindes indvendig og skaber ikke den afstand mellem ydre og indre oplevelse, som ellers ofte ses.På de lidt dyrere varianter er bagsædet tre-delt (kaldes Karakuri), sådan at man i princippet disponerer over et asymmetrisk deleligt bagsæderyglæn, men den midterste del kan også lægges ned, uafhængigt af de to yderste ryglæn. I de varianter opnås også et helt plant bagagerumsgulv over de ryglæn, der er lagt ned. Også det midterste! Bagagerumsdækkenet følger med bagklappen op, når den åbnes.

 

Motorerne:

I første omgang leveres CX-5 med en 4-cylindret 2-liters benzinmotor, hvor både vægt og indre friktion er kraftigt reduceret i forhold til gængse motortyper. Det høje kompressionsforhold på 14:1 giver optimeret udnyttelse af benzin/luftblandingen og sænker benzinforbruget. De store kompressionsforhold undgås normalt, fordi de øger belastningen af motorens forbrændingskamre og forøger motorens vibrationer, desuden er risikoen for motorbanken stor. Det opleves ikke i CX-5, om end motorvibrationerne ved visse især lavere omdrejningstal forplantes til rattet. Men det er nu ret minimalt. Og ekstrem præcision i indsugningsfasen håndteres af moderne elektronik.

 

Motoren er så effektiv, at den allerede nu overholder de såkaldte Euro 6 normtal. Med 2-hjulstræk præsterer motoren 165 hk mens selvsamme maskineri kun præsterer 160 hk med firehjulstræk. Forklaringen er, at firehjulstrækket forårsager et andet forløb af udstødningsrørene, og det reducerer effekten. Øvrige specifikationer er uforandrede.

 

Siden følger en dieselmotor, der udmærker sig ved at have samme kompression. Den vil desuden være udstyret med en dobbelt turbolader, hvor den lille turbo præsterer ved lave motoromdrejninger og siden suppleres af en stor turbolader, der overtager arbejdet ved højere omdrejningstal. Den vender vi tilbage til.

 

Automatgear

Den prøvekørte variant havde automatgear, hvor Mazda har valgt ikke at bygge en dobbeltkoblingsgearkasse. I stedet har man konstrueret en ny konventionel gearkasse, der imidlertid giver et skifte op i gearene så hurtigt, at det næsten kan sidestilles med et dobbeltkoblingsgear, mens nedgearingen som hovedregel er markant hurtigere. Med manuelt gear kan man accelerere til 100 km/t på 9,2 sekunder, med automatgearet tager det 9,6 sek.


Automatgearkassen i Mazda CX-5.

 

Skyactiv er Mazda's navn for miljø-optimeret teknik.

Mazda CX-5: Gennemført ny læs her >>>


 

 

 

 

 

 

Motorsiden.dk udgives og redigeres af Søren Clauding

© Motorsiden: Søren Clauding. Kontakt