- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

 

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt





  

      

   



 


  

  



  


Kenshiki

– Forum for nye tanker:

Nyt rat til Lexus og mikromobilitet til alle


Af Søren Clauding – 12. marts 2025

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toyotas designfolk ligger ikke på den lade side. De sprudler af idéer, hvor mange føres ud i livet, mens andre er en del af en kreativ proces, der i blandt også blot er skridt på vejen til andre nye tanker og idéer. Et nyt rat til Lexus RZ og et nyt elektrisk mikrokøretøj er eksempler derpå. Begge blev præsenteret ved Kenshiki Forum i Bruxelles.

 

Rattet er i sig selv ikke en aktuel nyhed, for allerede for to år siden havde vi mulighed for at prøve en prototype med det såkaldte One-Motion-Grip på Lexus RZ 450e (læs vores test af bil og rat hér >>>). Men der var mange udfordringer, der skulle overvindes før det innovative rat kunne sættes i serieproduktion. Nu sker det, og det er også RZ 450e, der er bilen, hvori det lanceres.

 

Ingen mekanisk forbindelse

Rattet er baseret på ”steer-by-wire” teknikken, hvor der ikke er mekanisk forbindelse mellem rat og de styrende forhjul. Kontrollen foregår helt elektrisk, og hydrauliske systemer skaber de nødvendige bevægelser. Udfordringen er bl.a., på én gang at eliminere forstyrrelser i rattet fra fx ujævnheder i vejen eller i forbindelse med nedbremsning, og samtidig at give en præcis respons, som gør det muligt for føreren at reagere på bilens bevægelser og dens reaktion netop på ujævnhederne i kørebanen. Det samspil er ikke så let at opnå, som det er sagt.

 

Ved samme lejlighed vil RZ også blive opdateret med lidt større batteri, flere kræfter og en helt ny og mere sportslig udgave, RZ 550e, med 408 hk og mulighed for manuelt gear – for første gang i en elbil.

 

FT-Me

Det nye rat er nu i serieproduktion som en option for hvem der vil. Det er Toyotas bud på et nyt elektrisk mikrokøretøj ikke helt. Bilen, døbt FT-Me. er bygget, men den er ikke på den korte bane på vej i serieproduktion. Ikke desto mindre er tanken interessant og værd at bygge videre på.

 

”Vejene i byerne er i dag primært prioriteret til biler,” forklarer Anders Tystrup, der er pressechef hos Toyota Danmark. ”Det vil ændre sig i fremtiden, og faktisk ser vi allerede nu flere byer begrænse adgangen for biler. I København er to tredjedele af vejene dedikeret biler, men det er kun en tredjedel af transporten i hovedstaden, der rent faktisk foregår med bil. Så der er en ubalance. Derfor vil der i fremtiden være behov for personlig mobilitet i et miljø, hvor der ikke er plads til almindelige biler, og her kommer et koncept som FT-Me ind i billedet,” siger Tystrup.

 

Kort og bæredygtig

FT-Me er en lille men rummelig to-personers elbil, der måler under 2,5 meter i længden og dermed er kortere end en typisk lastbil er bred. Et innovativt 360-graders udsyn sikrer øjenkontakten med de øvrige trafikanter, og dermed kan FT-Me styres udelukkende med hænderne via en særlig håndbetjening på rattet – noget som blandt andet også gør bilen anvendelig for kørestolsbrugere, uden at skulle eftermontere særligt udstyr.

 

Toyotas engagement i at udvikle bæredygtig mobilitet skinner igennem i mikrobilens materialer med fokus på maksimal genanvendelighed og brug af genbrugsmaterialer. Målet er, at reducere CO2-aftrykket med op til 90 procent sammenlignet med traditionelle bybiler.

 

Energieffektiv

FT-Me's drivline bruger tre gange mindre energi pr. kilometer end en typisk elbil med større batteri. I forvejen svarer batterikapaciteten i én typisk elbil med stort batteri til kapaciteten i otte udgaver af FT-Me. Med en tre gange mere effektiv drivlinje vil 24 mikrokøretøjer altså kunne nøjes med at benytte den samme mængde energi, som kun én typisk elbil med stort batteri benytter.

 

Ifølge data fra Toyotas delebilskoncept, KINTO, er tre ud af fire bookede ture under 10 km. FT-Me er udstyret med avancerede solceller på taget, som gør det muligt at oplade elbilen undervejs og i løbet af dagen med 20-30 kilometers rækkevidde. Alt afhængig af vejret kan det betyde, at man helt kan undlade at skulle oplade med kabel.

 

FT-Me er i øvrigt en del af Toyotas filosofi om at sikre mobilitet til alle, som ikke mindst blev eksponeret ifm de Olympiske og Paralympiske Lege i Tokyo 2021 og Paris 2024, hvor man tog hånd om de mange og komplekse mobilitetsbehov, som moderne borgere i storbyer oplever.


Link til Toyota importøren

Link til Lexus importøren

PLIGTINFORMATION
Iht danske regler oplyses, at Toyota koncernen inviterede til Kenshiki Forum og delvis forestod udgifter til transport og hospitality.
Toyota prøvekørsler - find dem hér >>>


Lexus prøvekørsler - find dem hér >>>







Motorsiden.dk udgives og redigeres af Søren Clauding

© Motorsiden: Søren Clauding. Kontakt