- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

 

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt





  

      

   



 


  

  



  


First international test:

Dacia Bigster Hybrid 155


Særdeles vellykket - og multi-teknologisk rigtig


af Søren Clauding - 28. marts 2025

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det er egentlig svært, at sætte en finger på den nye Dacia Bigster. Elbils-glade kunder vil måske anke over, at der ikke findes en fuldt elektrisk version, men den globale multi-teknologiske tilgang, som Renault bygger biler efter, er nu ikke dårlig, slet ikke, faktisk.

 

Det er de også gode til. Renault bygger og sælger både elbiler og biler med forbrændingsmotorer – og selvopladende hybrider. Det er sådan en, den prøvekørte Bigster er. Der kommer også andre varianter, men næppe til Danmark, om end den danske importør netop har oplyst, den firehjulstrukne mild-hybrid version med op til 130 hk også vil blive markedsført herhjemme.

 

Til en pris på 340.000 kroner for basisversionen, Expression, og 370.000 kroner for topudgaven, Extreme, får man også temmelig meget bil for pengene, bl.a. en benzinøkonomi, hvor det ikke volder problemer at køre over 20 km/l. Og da prisforskellen på energiforbruget ikke så rasende stor, Fordelen er naturligvis, at man fortsat kan købe benzin - hvilket ikke mindst i Renaults hjemland er ganske tydeligt. Det afspejledes tydeligt under de første internationale prøvekørsler af Dacia Bigster i området omkring Marseille. Det er godt nok ikke mange elbiler, man ser på landevejene.

 

Mellemstor SUV

Bigster er 4,57 meter lang, 1,71 meter høj og 1,81 meter bred (uden sidespejle). Det har muliggjort glimrende bagsædeplads og bagageplads, hvor det officielle tal er 612 respektive 1851 liter, når bagsæderyglænene lægges ned, oven i købet foldbare i forholdet 1:3 valgfrit i hver side. Og så har Bigster fået elektrisk bagklap - som den første Dacia nogensinde. Men da skal man altså lige spendere 6000 kroner ekstra, og det er kun i Extreme-udgaven man kan få den slags ekstreme udstyr.


 


Det genspejler en af de markante opgraderinger, som Dacia nu er eksponent for. Blandt andre klare udstyrsmæssige fortrin er varme i forsæder og rat, multijusterbart rat, forrudevarme, panorama soltag i topversionen “Extreme” (som også har køl i boksen i midterkonsollen), el-ruder for og bag og automatisk 2-zone klimaanlæg.

 

Stor og klar skærm

Under kørslen har man glæde af en klar 10,1” berøringsskærm med et glimrende navigationsanlæg (standard i Extreme og tilkøb i Expression) og det efterhånden uundværlige bakkamera, som assisteres af p-sensorer på den prøvekørte udgave både for og bag. Nøglefri betjening er også forbeholdt Extreme udgaven. Dertil kommer hele sikkerhedspakken, inklusive vognbaneassistent, der dog iblandt kan føles lettere egenrådig og sender signaler til computeren om at føreren ikke har fat i rattet, blot fordi han holder bilen lige i sporet.

 

Den nye Bigster er bygget på basis af erfaringerne både hos Renault og Dacia selv. Man har ønsket at gøre den lydløs, og det er lykkedes. I forbavsende grad, dels gennem tykkere glas - 3,85 mm vs 3,50 mm (som er normalen), dels gennem fiberindlæg i skærmene og en god portion isoleringsmateriale. Så er det kun indimellem, man forstyrres af lidt støj fra benzinmotoren, der træder i karakter, når der skal lades strøm på det kompakte 1,4 kWh hybridbatteri, der sikrer, at man i op til 80 procent af tiden kører på elektricitet alene.



Avanceret hybriddrivline

Benzinmotoren er en 4-cylindret rækkemotor uden turbolader. Under kraftig acceleration og op ad bakke blander den sig i driften og den samarbejder da med to elmotorer på tilsammen 55 hk. Det er dog kun den ene, der hjælper til driften, den anden står til rådighed, når der skal skiftes gear og når bilen sætter i gang. Det er et system, som er velkendt fra Renaults hybridbiler og det assisteres også en såkaldt multi-mode automatgearkasse, hvor en computer til stadighed beregner, hvad der er det optimale gear i forhold til det øjeblikkelige behov, styret af kørselsforholdene og speederbevægelsen.

 

Systemet klæder Bigsteren. Den har en frihøjde på ikke mindre end 22 cm, og man har formået af afstemme affjedringen, så vejgrebet er rigtig godt, både på tør vej og på våd vej, som der var en del af på testruten. Dens ret beskedne vægt på 1419 kg gør bilen underholdende at køre, men den er trods alt ikke en racerbil eller for den sags skyld en Dakar-rallybil som den Sandrider, Dacia fik i mål på 4. pladsen i årets udgave af verdens hårdeste maratonrally.

 

Langt på energien

Den lave vægt er også med til at sikre en benzinøkonomi på 21,3-21,7 km/l, men i det kuperede terræn omkring Marseille var det ikke muligt, at få et reelt billede af forbruget, deldistancer undervejs på testruten sandsynliggjorde dog, at benzinforbruget nærmer sig WLTP tallene. Hvis det er tilfældet, er det rigtig godt og et ekstra købsargument.

 

Sidst men ikke mindst må en Bigster trække en anhænger på 1500 kg, og Renault giver 3 års garanti på bilen. Og så lidt praktik i den virkelige verden: Nødreservehjulet ligger godt nok under den udtagelige todelte bagagerumsbund, men donkraften er fastgjort i bagagerummets venstre side, lige indenfor bagklappen, så man ikke behøver tømme rummet, hvis den skal i brug. Så er der lige det med reservehjulet, men der skal også være plads til forbedring, og man kan selv lægge det et andet sted, hvis man vil.


PLIGTINFORMATION
Iht danske regler oplyses, at bilmærkets importør inviterede til præsentation og prøvekørsel af den omtalte bil og delvis forestod udgifter til transport og hospitality.
Andre Dacia prøvekørsler – find dem hér >>>

Læs også:
STOR opgradering - men stadig "no-bullshit"

First int. on-board videotest: Dacia Bigster

Bigster er navnet på den ubetinget største Dacia til dato. Vi har prøvekørt den under skiftende vejrforhold på franske veje nord for Marseille og var overraskede over køreegenskaberne - blandt andet. Fuld HD.





Hurtige fakta om ny Dacia Bigster


Introduktion i Danmark ultimo maj 2025

Priser - Hybrid 155 og TCe 130 4X4:

Expression: kr. 339.990.

Extreme: kr. 369.990.

 

Hybrid 155: 4 cyl. benzinmotor. 109 hk, 172 Nm/3000 omdr./min. 2 elmotorer, i alt 55 hk, 205 Nm. System: 155 hk/5300 omdr./min. Automatgear. 0-100 km/t: 9,7 sek. Topfart: 180 km/t. Benzinøkonomi (WLTP): 21,3-21,7 km/l. 105-106 g CO2/km.

 

TCe 130 4X4: 4 cyl. TCe benzinmotor, mild-hybrid. 130 hk. Manuelt gear. 0-100 km/t: 11,2 sek. Topfart: 180 km/t. Benzinøkonomi (WLTP): 16,4-16,7 km/l. 134-137 g CO2/km.

 

Længde: 5,57 meter.

Bredde: 1,81 meter.

Højde: 1,71 meter.

 

Vægt: 1419 kg.

Anhængervægt: Hybrid: 1000 kg. 4X4: 1500 kg.

 

Bagagerumskapacitet: 612-1851 liter (VDA: 546 liter).









Motorsiden.dk udgives og redigeres af Søren Clauding

© Motorsiden: Søren Clauding. Kontakt