- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

 

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik på billedet og se det større


 

Nu kører Københavns Kommune på brint


af Søren Clauding - 3. juni 2013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. juni blev dagen hvor Københavns Kommune fik overdraget de ialt 15 brintbiler, som Hyundai leverer som en del af et internationalt projekt, hvor der skal samles informationer ind med henblik på seriefremstilling af brintbiler.

 

For Københavns Kommune handler det ikke mindst om at sætte den danske hovedstad på verdenskortet på niveau med London, som også indgår i projektet. Det kunne kommunen også trænge til, efter at tingene gik lidt i står oven på klimakonferencen i 2009.

 

Mere specifikt er overskrifterne: Øget livskvalitet, grøn vækst og CO2-reduktion.

 

Bilerne er af typen Hyundai ix35, som vi tidligere har haft lejlighed til at prøve (læs den første test af Hyundai ix35 brintbil hér >>>) og de skal så medvirke til at opfylde kommunens mål om at blive CO2-neutral i år 2015. Aftalen er iøvrigt den første af sin art, som Hyundai indgår i Europa, og Danmark bliver dermed foregangsland, når kommunens medarbejdere ruller ud på vejene i verdens første serieproducerede brintbiler.

 

”Vi er meget stolte af, at København har valgt at gå forrest og være med til at bane vejen for nye, visionære måder at tænke miljø og befordring på med Hyundai som leverandør. Hyundai investerer milliarder af kroner i forskning og udvikling af den teknologi, der ligger til grund for brintbilerne, for hos Hyundai er vi overbeviste om, at brint som energikilde i vores biler er den allerbedste måde at beskytte miljø og klima på – uden, at bilisterne behøver at gå på kompromis med mobilitet og komfort. I den forbindelse er Danmark et vigtigt land for Hyundai, fordi vores infrastruktur og knowhow matcher den fortsatte udvikling af brintbil-teknologien perfekt,” siger Niels Rønnebech, adm. direktør i Hyundai Bil Import.

 

Verdens første serieproducerede brintbil

Med de 15 Hyundai ix35 brintbiler i København er Danmark, sammen med Sverige, det første land i verden, der kan prale af at have serieproducerede brintbiler på vejene. København bliver dermed europæisk forgangsby og vil som sådan blive fulgt tæt af de øvrige europæiske lande frem mod 2015, hvor Hyundai ix35 brint bliver tilgængelig for det brede bilpublikum.

 

Til den tid er det derfor også planen, at det danske net af brint-tankstationer skal være udbygget til i alt 17. Den første åbner i dag i København – hvor også de 15 Hyundai ix35 brintbiler leveres til Københavns Kommune.

 

”Med en rækkevidde på op til hele 594 kilometer på en tankfuld brint behøver ingen danske Hyundai ix35 brint-bilister at frygte at køre tør, når nettet af brinttankstationer er fuldt udbygget. Også med hensyn til funktionalitet og køreglæde har danskerne virkelig noget at se frem til, for Hyundai ix35 brint er lige så hurtig og velkørende som en konventionel bil. Og så er den tilmed lydløs,” siger Niels Rønnebech.

 

Prisvindende teknologi

Hjertet i Hyundai ix35 brint er en brændselscelle, der via en kemisk reaktion mellem brint og ilt leverer elektricitet til en bilens elmotor – med lidt rent vand som eneste ”affaldsstof”.

Københavns Kommunes Teknik- og Miljøborgmester Ayfer Bajkal bakker op omkring brintbilsprojektet.

 

Også Københavns Brandvæsen kører brintbil.

 

Hvor svært kan det være? Klik på billedet og se hvordan man tanker.

Motorsiden.dk udgives og redigeres af Søren Clauding

© Motorsiden: Søren Clauding. Kontakt