- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

 

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt

 

 

 

 

 

Hybridbilen Toyota Prius er blevet skarpere i sit design og så kører den gennemsnitligt 25,6 km/l og CO2-udledningen er på kun 89 g/km.


Ny Toyota Prius


Tekst: Søren Clauding - oktober 2009

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I 1997 lancerede Toyota den første serieproducerede el/benzin-hybridbil i form af Toyota Prius og har siden været førende på markedet for den type biler. Nu lanceres Prius i 3. generation, med mindre brændstofforbrug og lavere CO2 udslip end tidligere, nyt og anderledes interiør og avanceret funktioner.

 

Ordet Prius stammer fra latin og betyder ”før andre” eller ”foran”. Den nye Toyota Prius må siges, at leve op til sit navn. Hybrid teknologien i Prius kommer også i næste generation. 90 % af alle komponenter er nydesignede, de er blevet lettere og mere kompakte. Det betyder, at hybridsystemet med det avancerede automatiske gear yder 24 % mere end sin forgænger, men bruger 14 % mindre brændstof. CO2-udledningen er helt nede på 89 g/km.

 

25,6 km/l i gennemsnit er den nye norm for familiebiler. Det intelligente samarbejde mellem de to drivmidler – en 1.8-liters benzinmotor og en elmotor med samlet 136 hk – giver ikke bare den fine brændstoføkonomi og den beskedne udledning af CO2 men også en markant lavere udledning af kvælstoffer (NOx) - og ingen udledning af partikler.

 

Hybrid-teknologien indebærer, at der ikke er begrænset aktionsradius. Hybridsystemet i Prius er et intilligent selvopladende lukket system, som ikke kræver ekstern opladning og Prius kører

op til 1152 kilometer på en enkelt tankfuld benzin. 0-100 km/t sker på 10,4 sekunder og topfarten er på 180 km/t. 

 

Designet i den nye Prius er generelt blevet skarpere og har få mere kant og karakter.

 

Solceller på taget

Den nye Toyota Prius er temmelig gennemtænkt. F.eks. kan Prius leveres med verdens første soldrevet ventilationsanlæg, der via solceller nedkøler Prius, når den er parkeret. Og inden start kan aircondition-anlægget køre i op til tre minutter uden brug af brændstof. Endvidere har bilen som standard Head Up Display, der viser de vigtigste køreinformationer i bilens forrude, så føreren ikke behøver at tage blikket fra vejen.

 

Prius har som standard en omfattende udstyrsliste både teknisk og komfortmæssigt og på sikkerhedssiden kan den smykke sig med fem stjerner i Euro NCAPs sikkerhedstest. Prisen starter ved kr. 385.041 eksklusive levering, og grundlaget for evt. firmabilsbeskatning starter fra kr. 341.829. Den grønne ejer afgift er på kr. 260 halvårligt.

 

Toyota tilbyder 3 års garanti eller 100.000 kilometer og 5 års garanti på hybridsystemet eller 100.000 km.


Link til importøren


Motorsiden.dk udgives af SRP. Redaktion: Vivi Siiger og Søren Clauding

© Motorsiden: SRP, Postboks 325, 2605 Brøndby. Kontakt: Vivi Siiger og Søren Clauding                                Web-design: SRP