- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

 

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Skræddersyede høreværn bevarer hørelsen


Tekst: Søren Clauding

Foto: Vivi Siiger - klik på billederne og se dem større

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Motorcykler larmer – mange måske også mere end nødvendigt, men det er en del af oplevelsen ved at køre to-hjuler. Men støjen generer sjældendt MC-køreren – simpelthen fordi man kører fra den.

 

Til gengæld er der gode muligheder for at få ødelagt hørelsen ved at køre motorcykel på grund af vindstøjen fra styrthjelmen. Når hastigheden er høj, er suset tilsvarende højt. Desuden er det konstant og mange MC-kørere vil sikkert opleve lettelsen ved at få hjelmen af efter køreturen – det

samme man iøvrigt kan opleve som fly passager efter en længere flyvetur.

 

Hér er støjgenerne også langt større end man tror. Begge dele kan give varige skader som mange ført vil opleve, når de bliver ældre, og så er det for sent at rette op på.

 

Mange skåner hørelsen ved hjælp af ørepropper. Der findes forskellige på markedet – men de har det til fælles, at de ikke er tilpasset øret optimalt og fjerner flere lyde end nødvendigt, hvilket er en gene f.eks. ved normal samtale.

 

Derfor er det interessant, når den danske afdeling af det schweiziske firma Phonak fremstiller


 

"skræddersyede" høreværn. I praksis tages der aftryk, individuelt efter hvert øre og udfra den fremstilles ørepropperne, som har navnet DOT. Klikker man ind på firmaets website - kan man se hvor i landet, der tages aftryk. Prisniveauet ligger størrelsesordenen 1000 kroner – men så får man også ørepropper, der kan bruges langt ud i fremtiden.

Motorsiden.dk udgives og redigeres af Søren Clauding

© Motorsiden: Søren Clauding. Kontakt