- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

 

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I et Volvo Truckcenter vil man bl.a. kunne finde termokrus og termoflasker til fornuftige priser. De kan også bruges selvom man ikke kører lastbil!


HJulegaver til store og små – priser


Tekst: Søren Clauding – december 2007

Foto: Vivi Siiger

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mulighederne er mange – men det er ikke den letteste sag i verden at give julegaver til dem på hjul. Et sæt fælge går ikke – for man skal da kende den præcise bilmodel, årgang osv. Det gælder også sædeindtræk og meget andet. Og så ryger det dér med hemmeligheden når først man har spurgt. Og alligevel er der risiko for at det går galt.

 

Men der er muligheder, for der findes en del biltilbehør, der er helt uafhængigt af bilmodel. Hvor det alene handler om at tilbehørets funktioner eller design.

 

”Årets Julegave” bliver utvivlsom et navigationsanlæg. Det koster fra omkring 1000 kroner til 4-5.000. Funktion og mærke afgør prisen. Men en tommelfingerregel er, at skal man give gaven til en person, der også kører syd for den danske grænse, er det smart ikke kun at give ham en navigator med kort over Norden – og så begynder priserne ved omkring 1.500 kroner.

 

”Men faktisk kan man også opgradere en Navigator,” fortæller Thomas Petersen fra Fairpoint Navigation. Fairpoint forhandler Garmin navigatorer, der er det ubetinget største mærke på markedet.

 

”Vi har navigatorer, med få funktioner og blot et kort over Norden, men vi har også navigatorer, der kan en masse og indeholder Europa-kort samt kort over USA og Canada. Men fælles for dem alle er, at de betjenes ens. Det er meget enkelt at betjene en navigator – enhver kan finde ud af det. Og for vores vedkommende tilbyder vi service – evt. ombytning – indenfor ganske få dage. Simpelthen fordi vi klarer det hele i Danmark,” siger Thomas Petersen.

 

Navigatorer har flere fordele som julegave: De kan monteres i enhver bil, blot ved at sætte en sugekop (som følger med) på forruden. De får strøm fra bilens cigartænder og det er gratis at benytte GPS-systemet, som de navigerer efter. Det er altså ikke ligesom en mobiltelefon, som ikke fungerer uden abonnement og hvor der opkræves samtaleafgifter.

 

Går man lidt ned i pris kan man f.eks. købe en køleboks til under 1000 kroner. Mange kølebokse kan også fungere som varmeskab. De får strøm via bilens cigartænder – heldigvis er der som regel flere 12 Volt udtag i moderne biler, så køleboksene ikke behøver at ”slås” om strømmen med navigatorer, mobiltelefoner, computere osv. En køleboks kan stå hvor som helst i bilen – blot ledningen kan nå.

 

I prisklassen under 500 kroner findes f.eks. en helt skør ting, som måske ikke er så skør endda: En roterende elektrisk isskraber. Det er en rotor, som er indbygget i et håndtag, man holder i hånden. Rotoren har tre skrabeblade og de skraber simpelthen ruden ren, når man kører den hen over ruden. Dovenskab? Måske, men er man f.eks. en ældre dame uden for

En kold vinteraften kan en Garmin navigator være en god hjælp til hurtigt at finde hjem i varmen.

 


mange armkræfter men med kørekortet intakt er den elektriske isskraber ikke nogen dårlig idé. Den kører på opladelige batterier, der tapper strøm fra bilens 12 V anlæg.

 

Et rudedækken, som man lægger hen over for- og eller bagrude, er også en god idé. Det klemmes fast i sidedørene og så lægger rimfrosten sig på rudedækkenet i stedet for på ruden og så er ruderne fri for is på få sekunder. Rudedækkenet er udført i et termomateriale som også kan benyttes til at afvise solvarmen om sommeren. Varmen i en bil kommer mest fra den solvarme, der opvarmer instrumentbord og hattehylde, som så siden afgiver varmen til kabinen. Er de i skygge under et rudedækken varmes de ikke op og så forbliver bilen meget køligere. Prisen på et rudedækken bør ikke overstige 100 kroner.

 

I samme prisklasse finder man en køleholder til sodavandsflasker og en antiskridmåtte, som holder tingene på plads i bagagerummet.

 

Eksklusivt er det at give et vaskeskind i en elegant trææske - det er et værdigt alternativ til syntetiske vaskeskind (pris: ca. 200 kroner)

 

En sneskovl er også en god gave og den holder også under 200 kroner.

 

På sikkerhedsfronten er ildslukkere til 2-300 kroner en god sikring, det samme er nødhjælpstasker (omkring 100 kroner).

 

Et besøg i en biltilbehørsbutik er meget inspirerende og her kan der findes mange gode julegaver, men også hos bilforhandlerne har man som oftest et stort udvalg. F.eks. et stort termokrus (50 kr.), håndklæder med logo på eller helt regulært en modelbil – naturligvis en model af den bil, som den glade gavemodtager selv kører i – eller som farmand kører i, hvis gaven er til et barn.

 

God Jul!

Motorsiden.dk udgives og redigeres af Søren Clauding

© Motorsiden: Søren Clauding. Kontakt