- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

 

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Spændende amerikanerbil i Danmark til august


Tekst: Søren Clauding - 9.maj 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodge er et navn for de indviede. Ikke mange danskere husker det glorværdige amerikanske bilmærke, som for en amerikaner er ligeså velkendt som Mercedes, Ford og Opel er det for en europæer.

 

Det bliver anderledes i fremtiden. Dodge, som i dag er en den af den tysk/amerikanske DaimlerChrysler koncern, skal indtage Europa og man har allerede lagt ud med den ultimative supersportsvogn, Dodge Viper.

 

En Dodge Viper er for de få, men en Dodge Caliber er for de mange og sidstnævnte vil vi i Danmark kunne købe fra engang i august, når de første eksemplarer kommer til landet.

 

Dodge Caliber hører nemlig til i mellemklassen, prismæssigt dog i den øvre ende med en basispris for den billigste udgave i nabolaget af 260.000 kroner. Men det er på hvide nummerplader og 150 hestekræfter under motorhjelmen – så om ikke andet får man meget motoreffekt for pengene.

 

Men man får meget mere end motoreffekt for pengene. Dodge Caliber er med sin størrelse og sine 5 døre en mellemting mellem en stationcar og en ”SUV” og den byder både på masser af plads og masser af udstyr.

 

Visuelt er den meget forskellig for den typiske europæiske eller fjernøstlige ”SUV”. Den har sportslige coupé agtige linier og dens muskuløse design vil nok tiltrække mange – og skræmme nogle. Hvorimod de fleste sikkert vil kunne enes om at sætte pris på kolde drikkevarer direkte fra det rummelige handskerum på en varm sommerdag.

 

En anden ny detalje er den udtagelige kabinelampe, der kan bruges som lommelygte. Efter brug sættes den blot på plads i sin holder og lades op igen. Og vil man have musik til skovturen, åbner man bare bagklappen, så højtalerne vender ud ad – en egenskab der dog kræver et vist hensyn til andre!

 

Til Dodge Caliber vil man kunne vælge mellem tre motorer: to nye 4-cylindrede benzinmotorer, der bliver udviklet af GEMA i Michigan, samt en to-liters turbodiesel-motor. 1,8 liters benzineren yder 150 hk, 2-liters benzinmotoren præsterer 156 heste og dieselmotoren på 2 liter er på 140 hk. Den høje effekt hos de to

Typisk amerikansk cockpit. Ingen europæerbil ser sådan ud.

 

Køleskab i handskerummet.


benzinmotorer er blandt opnået ved hjælp af variabel ventiltiming (VVT) på både ind- og udsugningsventilerne.

 

Til den kraftigste af de to benzinmotorer leveres et særligt automatgear med variabel kraftoverførsel. Den er af en helt ny type (CVT2), hvilket betyder, at motoren i princippet har et uendeligt antal gear. På den måde anvender motoren altid det rigtige antal omdrejninger til enhver situation. CVT2 giver øget komfort og forbedrer brændstofforbruget med næsten 8
procent sammenlignet med en traditionel automatgearkasse.

 

Skulle man have lyst til at skifte gear manuelt, har CVT2 hvad
man kan kalde Virtuelle Gear med såkaldt AutoStick. Det betyder, at
man har valgt seks forskellige niveauer i gearkassen, der simulerer de seks gear i
en almindelig gearkasse.

 

Foruden hvidplade udgaven til omkring 260.000 kroner kommer Dodge Caliber også i en van-udgave på gule nummerplader. Prisen for den forventes at blive på cirka 160.000 kroner excl. moms men det er for udgaven med dieselmotor og klimaanlæg.

  

Motorsiden.dk udgives og redigeres af Søren Clauding

© Motorsiden: Søren Clauding. Kontakt