- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

 

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt





  

      

   



 


  

  



  


ChangAn Deepal er koncernens flagskib. Vi kørte den kort i kinesisk opsætning på tyske veje i forbindelse med den såkaldte "Brand-lancering" i Mainz.

Europa lancering: ChangAn

- inkl. kort test af Deepal S07


Store ord, store ambitioner og få detaljer


af Søren Clauding - 22. marts 2025

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ordene var store, superlativerne ligeså, det samme er ambitionerne, selvtilliden og også de tre bilmærker, som den Kinas fjerdestørste bilvirksomhed, ChangAn, bl.a. viste frem ved den europæiske ”brand” lancering i Mainz i Tyskland. Spørgsmålet er blot: hvordan skal det lykkes for ChangAn, når ingen af de øvrige kinesiske spillere for alvor har fået greb om de europæiske markeder?

 

Bemærkelsesværdigt nok blev elbils-landet Danmark ikke nævnt ved den internationale præsentation, ligesom Danmark heller ikke står øverst på lanceringslisten. Det sker måske senere på året, men foreløbig vides ikke hvor meget senere – man skal formentlig først lige på plads med en dansk importør.

 

Nye legekammerater

Når det alligevel er interessant, at beskæftige med ChangAn, er det fordi den internationale verden er i dyb forandring for tiden. Efter Donald Trumps første udmelding om toldmur var Kina ikke sen til, populært sagt at melde ud: Hvis USA ikke vil, vil vi gerne lege med jer i Europa.

 

Der er dog også en række toldbestemmelser omkring import af elbiler fra Kina, der lige skal overkommes, og de tre præsenterede ChangAn biler kører alle på elektricitet. Men med massive prissænkninger falder også tolden, og den pris indikation, man fik med hjem fra Mainz, var, at topmodellen, Deepal S07, vil kunne købes i Tyskland for 45.000 Euro, altså cirka 340.000 kroner.

 

Mon så ikke en eventuel dansk importør ville kunne forhandle prisen ned til omkring 300.000 kroner – i øvrigt samme pris, som den kommende nye Mazda 6E er annonceret at vil koste? For Mazdas nye elbil er sjovt nok bygget i samarbejde med ChangAn, på ChangAns fabrik i Kina. Iblandt er verden mindre end man måske forstiller sig. På den anden side har størstedelen af elbils-teknologien i europæiske biler kinesisk oprindelse - og biler som fx MINI E bygges også det store asiatiske land.

 

Prisen afgør succesen

Prisen kan let blive afgørende, så ChangAn står ikke nødvendigvis til at lide samme kranke skæbne som det til tider hypede kinesiske bilmærke, NIO. De slog sig også op med store ord og store biler, men ikke mindst i Danmark er salget grænsende til ikke eksisterende. Med andre ord: Kommer ChangAn hurtigt med en lille væver elbil som fx dem, kollegerne hos Hyundai-koncernen i Sydkorea samt BYD og MG fra ChangAn’s hjemland kan mønstre, så går de måske en brugbar fremtid i møde i “vores” del af verden.

 

Indrømmet, hvis succeskriteriet er små biler, bliver det en vanskeligere øvelse, for så kan kineserne ikke bare lancere en stribe bilmodeller, som de allerede har gang i produktionen af til det kinesiske marked. Så skal der tænkes anderledes. Men det er de måske også parate til, hvis man skal forvente, at der sættes handling bag ordene, når der tales om fremsynethed og kundetilfredsstillelse.

 

Tre bilmærker på én gang

ChangAn er på vej til Europa med tre bilmærker, Deepal, ChangAn og Avatr, hvor sidstnævnte dog ikke refererer til legemliggørelse af hinduistiske guder, eller hvordan man nu skal beskrive avatar-ordets oprindelse. Der refereres godt nok til “legemliggørelse”, men af virtuelle karakterer i den digitale verden. To af de avartar-modeller, man har løftet sløret for, Avartr 11 og 12 ser godt ud, de er også store, men hvad de for alvor indeholder i den ikke-virtuelle verden, det vil tiden vise.

 

Med ChangAn-navnet og modelbetegnelsen E07, flankeret af ChangAn Deepal S07 og ChangAn S05 går man samme vej som andre kinesiske bilmærker. De ligner også hinanden for meget, til, at man på nogen måde kan tale om banebrydende designs. Men hvordan kører de så?



Kort prøvetur

Det var alene flagskibet S07, der var til rådighed for en kort prøvetur på landeveje og autobahns syd for Mainz, og det gav naturligvis kun et kort glimt af, hvad bilen indeholder. Der er mange digitale indstillingsmuligheder via den store ”Tesla look-a-like” skærm.

 

Men trods mange motorkræfter - og spørg ikke om hvor mange - bliver den ikke dynamisk. Den har luftaffjedring, men den er ikke kun meget blødt opsat, den har også ubehagelige vippebevægelser ved selv beskedne undvigelsesmanøvre, som er særlig tydelige på de i øvrigt ganske komfortable bagsæder.

 

Ikke desto mindre styrer den godt, fordi hjulophængningen fortil er i orden med fx dobbelte wishbone. At bagenden føles lidt mere urolig kan tilskrives et lidt ubestemmeligt såkaldt H-ophæng, som omfavner elmotoren - for den har baghjulstræk ligesom de øvrige modeller alle har.

 

Bag rattet opleves S07 som en 2,2 tons tung bil med soft affjedring nu opleves. Det er ikke spændingen, der tager over, når man nærmer sig en hurtig kurve. Men cruiser man blot afsted, er den glimrende, lydløs (og kunstigt lyddæmpet), komfortabel og mondæn. Det er vel egentlig også meningen med den model. Og så må vi jo se, hvordan man vælger at konfigurere bilen, når den lander på de europæiske markeder til sin tid. Vi kunne foreslå at skrue lidt op for spændstigheden i luftaffjedringen. Krængningsstabilisatorer ville heller ikke være af vejen.

 

Meget bil for pengene

Til en forventet pris omring 300.000 kroner får man meget bil for pengene, meget traditionel luksus, plads og også en elegant udstråling. Og så er det jo interessant, hvor projektet havner, når man er færdig med at have lanceret ChangAn i England, Tyskland, Holland og Norge.

 

Hvorfor Danmark ikke er med i første hug, kan måske tilskrives det danske elbils-marked, der i den grad er i bevægelse. Også med en prisstruktur, der især, hvad angår det store antal importerede lettere brugte elbiler fra det sydlige udland, kan gøre det svært at dreje interessen over på en kinesisk bil, hvor godt dens ophav ellers måtte være.

 

Skal det projekt lykkes, vil det kræve en velfunderet dansk virksomhed, som forstår den danske mentalitet, den til tider uforudsigelige kundeinteresse og i det hele taget kan navigere i Danmark, også op imod mere konventionelt byggede biler (som ChangAn i øvrigt også producerer). Hvem der ender med at få opgaven - tja, også det må tiden vise.

ChangAn-chefen, Zhu Huarong, forestod selv en stor del af præsentationen af det i Europa nye og ret ukendte bilmærke.


ChangAn 07.


Avartr 12.

PLIGTINFORMATION
Iht danske regler oplyses, at ChangAn inviterede til lanceringen og delvis forestod udgifter til transport og hospitality.
Efter artiklens offentliggørelse har mediebureauet Grey, der varetager Chan
gAn's kontakt til den danske presse, oplyst, at at markedsintroduktionen vil finde sted i Danmark (samt Norge, Tyskland og Holland) fra andet kvartal af 2025.



Korte fakta om ChangAn

kilde: Koncernens udpluk fra præsentationsmaterialet


ChangAn (udtales Sjang-an) har eksisteret siden 1984.

Man har 82.000 medarbejdere i 31 lande.

ChangAn ejer 15 fabrikker og er medejer af 12 fabrikker.

Globale partnere inkluderer Stellantis, Mazda, Ford, Bosch, Continental, Infineon og Schaefler. Bilerne bygges på en såkaldt Software Driven Architecture.

Der forventes over 1000 arbejdspladser i Europa og over 1000 forhandlere.

Der forventes et globalt salg på 3 mio biler i 2025.

 

Deepal S07:

Introduktion i Europa i maj 2025.

5 stjerner i EuroNCAP.

Over 2.700 funktioner baseret på AI interaktiv kørefunktionalitet.

800 Volt 80 kWh batteri – rækkevidde: +520 km.

 

Avatr 07:

Akselafstand: 2940 mm.

Effekt: 252 kW.

Rækkevidde: 650 km.

0-100 km/t: 3,9 sek.

 

Avatr 11:

Akselafstand: 2975 mm.

Effekt (baghjulstræk): 230 kW.

Rækkevidde: 730 km.

 

Avatra 12:

Akselafstand: 3020 mm.

Rækkevidde: 650 km.

0-100 km/t: 3,9 sek.











ChangAn elbilerne er baseret på den såkaldte Software Driven Architechture, hvad det så i praksis måtte medføre.

Motorsiden.dk udgives og redigeres af Søren Clauding

© Motorsiden: Søren Clauding. Kontakt