- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

 

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt





  

      

   



 


  

  



  


Premiere: BYD Dolphin Surf

Ny minibil slår priserne an


Af Søren Clauding – maj 2025

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Med en startpris på 150.000 kroner har den store kinesiske bilproducent, BYD, slået tonen an, hvad angår prissætning på elbiler. Den danske importør har netop præsenteret den nye fuldt elektriske mini-bil, BYD Dolphin Surf, og for 150.000 kroner lyder det som fundet for de penge. Der er nogle ”men’er”, der dog ikke bør fjerne fokus fra det faktum, at Dolphin Surf er en fin lille bil, også hvis man skal betale 175.000 kroner for den.

 

Lad os tage men’erne først: 150.000 kroner gør bilen til den billigste fabriksnye bil på det danske marked for elbiler. Det er den bare ikke, for den version kan ikke fås før forventeligt i foråret 2026, altså om et år. Om den så til den tid er den billigste på markedet, vil tiden vise, for lige nu går priserne på elbiler i Danmark kun én vej, og det er nedad.

 

Beskeden rækkevidde

Det andet ”men” er rækkevidden. Den lille bil er udrustet med et 30 kWh litium-ion batteri (i øvrigt af den såkaldte LFP Blade-type), som iht. WLTP vil række til 220 kilometer. Det er måske opnåeligt i sommervarmen. Og hvis bilen fortrinsvis kører rundt i bytrafikken, bliver rækkevidden formentlig også længere. Men ved vintertide må man forvente, at rækkevidden bliver reduceret til måske 120-140 kilometer (det tal har vi dog intet erfaringsgrundlag endnu for at vurdere).

 

Skåner man (fornuftigt nok) batteriet ved alene at køre indenfor et spektrum på 10-80 procent af kapaciteten, reduceres den praktiske rækkevidde yderligere. Og siden må man ikke glemme, at batteri-kapaciteten, som i alle elbiler med litium-ion batterier, bliver mindre med årene. Så kan man godt nok AC-oplade med 11 kW, men hurtigopladning topper ved 65 kW, og det er ikke meget.

 

Billigste på stand-by

Så sæt lige versionen til indstigningsprisen på stand-by. For med 25.000 kroner og bestilling nu, kan man forvente at få leveret sin nye bil hen over sensommeren. Da er batteriet vokset til 43,2 kWh, rækkevidden er steget med 100 kilometer. og DC-opladningen øget til 85 kW – og så begynder det at ligne noget.

 

Fartpræstationerne er dog da blevet lidt ringere – 0-100 km/t på 12,1 sek. versus 11,1 sek. Motoren på 88 hestekræfter er godt nok den samme i de to billigste versioner, men den dyrere skal jo også slæbe rundt på det større batteri. Ingen af de to accelerationstal signalerer hurtigløber, men det går nok an i bytrafikken, hvor spasen typisk er slut ved 50 km/t.

 

Så kan man jo også ”bare” betale 190.000 kroner for topmodellen. Den har op til 156 hestekræfter, men da batteriet er det samme som i mellemudstyrs-modellen, reduceres rækkevidden til 310 kilometer. Ingen siger, at det skal være let…

 

De positive ”men’er”

MEN: og det er så et positivt ”men”: BYD Dolphin Surf har rigtig mange positive egenskaber inklusive et godt udstyr. Den er lille, men med en længde på 3,99 meter er den heller ikke ultra-lille. Til gengæld er den kun 1,72 meter bred, så den er ret beset let at manøvrere rundt med og nem at parkere.

 

Til gengæld må man affinde sig med, at pladsen kun undtagelsesvis tillader flere end fire personer i kabinen. Bagagekapaciteten er omvendt god: 308 liter. Og med mulighed for V2L kan man fx overføre noget af batteriets strøm til et elektrisk løbehjul til brug de steder, hvor elbiler heller ikke må færdes.

 

El-universets udstyrsmuligheder

 

Udstyret læner sig som i de fleste elbiler op ad de elektriske muligheder og hvad et computerprogram kan håndtere. I basisudgaven kaldet Active, finder man bl.a. følgende standardudstyr: 10,1” roterbar berøringsskærm med navigation, trådløs Android Auto og Apple Carplay, adaptiv fartpilot inkl. hastighedstavleassistent (måske ikke udpræget nødvendigt ved bykørsel), vognbaneassistent, adaptiv fjernlysassistent, el-indstillelige opvarmelige sidespejle, tre p-sensorer bag samt bakkamera. Metallak er også standard. Ligesom nøglefri adgang, tre Isofix beslag, follow me home-funktion, 12V strømudtag og ”intelligent stemmestyring” kaldet 'Hi BYD' også ses på udstyrslisten.

 

Mellemudstyrs-udgaven ”Boost” har elektrisk justerbare forsæder, el-foldbare sidespejle, regnsensor, make-up spejl med lys – plus 16” letmetalfælge i stedet for 15” stålfælge. Og i topversionen, kaldet Comfort, får man også 360 grader kamera, forsædevarme, trådløs opladning af mobiltelefon og LED forlygter. Især sædevarmen giver god mening, for bilen har ikke varmepumpe og et konventionelt elvarmeanlæg sluger meget strøm.

 

Uanset motorstørrelse har BYD Dolphin Surf forhjulstræk, og trods det en fremragende vendediameter på under 10 meter. Det gør den rigtig god til bykørsel.

 

Ligesom de øvrige modeller leveres DOLPHIN SURF med 6 års garanti eller 150.000 km, afhængigt af hvad der kommer først. Elmotoren er dækket i 8 år eller 150.000 km, mens batteriet har 8 års garanti eller op til 200.000 km.

BYD prøvekørsler - find dem hér >>>












Motorsiden.dk udgives og redigeres af Søren Clauding

© Motorsiden: Søren Clauding. Kontakt