- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

 

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt

  

      

    


  

        


Toyota Kenshiki Forum 2023:

Toyota FT-Se koncept


Emissionsfri sportsvogn med perspektiver


Af Søren Clauding – december 2023

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Godt nok havde Toyota en måneds tid forinden fremvist FT-Se konceptbilen – en højtydende emissionsfri to-sædet sportsvogn – på Tokyo Motorshow. Så egentlig var der blot tale om en europæisk premiere, da den også blev vist frem på Kenshiki Forum i Bruxelles først i december. Men det gør den bestemt ikke mindre interessant, trods en lidt udfaset nyhedsværdi.

 

FT-Se-konceptet inddrager nemlig ekspertise fra TOYOTA GAZOO Racings bestræbelser på at skabe stadig bedre biler, opnået gennem motorsport, og præsenterer en vision for, hvordan populært sagt forholdet mellem en bil og dens fører kan blive endnu bedre.

 

Future Toyota Sports electric

Navnet står for "Future Toyota Sports electric", og dermed er FT-Se et koncept for høj ydeevne i den kulstofneutrale æra. Den har en forbløffende slank og glat silhuet, der er karakteristisk for en tosædet sportsvogn. Det er forbløffende, fordi den også har plads til næste generations batteridrevne teknologi.

 

Den er nemlig blot 1,22 meter høj og minder som sådan om fortidens klassiske sportsvogne. Den har dog en bredde på 1,90 meter, som underbygger et banebrydende frontdesign, der kombinerer bløde kurver og aggressive linjer. Og så har danske Stefan Rasmussen, som er designer hos Toyota Europe, også været inde over, som han var det med den første generation C-HR. FT-Se er desuden 4,38 meter lang.

 

Interiøret er karakteriseret ved en lav instrumentpanelprofil, og nydesignede knæpuder beskytter føreren og passageren mod G-kræfter under kørslen, uanset om det er på vejen eller dér, hvor FT-Se vel også hører til - på racerbanerne.

 

Lavt batteri med høj energitæthed

Inkluderet er også de nyeste batterier med lav højde og høj energitæthed. Kombineret med downsizing og vægtreduktion af komponenter som motor, gearkasse og klimaanlæg, har man opnået nye muligheder for at forbedre traditionelle sportsvogns køreegenskaber.

 

Det er i øvrigt meningen, at FT-Se hele tiden skal udvikle sig gennem bl.a. fortløbende softwareopdateringer, som konsekvens af, at man hos Toyota mener, at fremtidens mobilitet vil række ud over at levere fysiske transportværktøjer til at blive en regulær livsstilspartner.

 

Toyota viste som nævnt FT-Se første gang på Japan Mobility Show 2023 i Tokyo i begyndelsen af november sammen med FT-3e, som er et næste-generations batterielektrisk SUV-koncept. FT-3e er som sådan et koncept, der også omfavner en lang række fremtidige teknologier, der går videre end til at levere CO2-neutral mobilitet. Den skal også forbundet med samfundet fungere som et overførselsmedie for data og energi - til og fra bilen selv eller i forbindelse med dens omgivelser.Toyota FT-Se.Toyota FT-3e.
Link til importøren

Motorsiden.dk udgives og redigeres af Søren Clauding

© Motorsiden: Søren Clauding. Kontakt