- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

 

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Premiere: Opel Crossland X

Opel crossover med perspektiver


Af Søren Clauding – 23. marts 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I juni måned i år lancerer Opel fabrikkens første crossover på det danske marked. Den hedder Crossland X og er bestemt ikke en ligegyldig bil. Udover, at den træder ind i det hul, den hidtidige Meriva model måtte have efterladt, er perspektiverne store, både for Opel mærket og det fremtidige PSA ejerskab. Platformen skal nemlig senere anvendes til f.eks. den kommende Citroën C3 Picasso.

 

Opel Crossland X er som Opels første regulære crossover en rummelig og veldimensioneret bil, lidt kortere men mere rummelig end succesmodellen, den kompakte SUV, Opel Mokka. Den vil imidlertid ikke kunne fås med firehjulstræk som Opel Mokka, men den byder på mange af de samme egenskaber: Større frihøjde, høj siddeposition og ikke mindst et lidt off-roader agtigt udseende.

 

Helt ny platform til Opel og PSA

Crossland X havde verdenspremiere på Genève Motor Show forleden, og et par pre-produktionsbiler har netop gæstet Danmark. Men vi har endnu ikke haft lejlighed til at prøvekøre den nye bil. Det kunne ellers være dobbelt interessant (men den oplevelse må vi vente lidt med at præsentere) for udover prædikatet ”Opels første crossover”, er den nye platform, som Opel har udviklet, også den, som den fremtidige Citroën C3 Picasso skal bygges på. Og mon ikke den finder vej til andre af PSA gruppens bilmærker…

 

Arbejdet med den nye platform blev påbegyndt længe inden det nye ejerskab kom på tale. Som bekendt vil PSA Peugeot Citroën i løbet af i år overtage den tidligere GM ejede bilfabrik (læs om PSA’s Opel-køb hér >>>). Men de to, PSA og Opel, har allerede samarbejdet i omkring fem år og det indebærer eksempelvis også, at den kommende Opel Grandland X, som er en større bil end Crossland, vil blive baseret på Peugeot’s EMP2 platform, som bl.a. benyttes til 3008 modellen.

 

X-familien venter sig

Crossland X tilhører den nye ”X-familie” hos Opel, hvor Opel ”X’et” ikke udtrykker firehjulstræk men egentlig blot, at det er en slags cross-model, altså en crossover eller en sportslig SUV. Indtil videre er Mokka X den eneste af X-familiens medlemmer, men til sommer sker der altså en familieforøgelse med Crossland X.

 

Designmæssigt fortæller billederne her på siden mere end mange ord. Crossland X har fået det samme moderne Opel-design, som også kendes for de øvrige af de nye Opel modeller, med den brede frontgrill med ”vinger” og ”dobbelt vinge” lygtedesignet.Bred appeal

Den kompakte SUV, Opel Meriva, forsvinder netop nu fra markedet og som sådan er det oplagt at Crossland X overtager dens position blandt kunderne – men fordi den egenskaber rækker længere end Merivas, satser Opel også på at få nye kunder til bilen.

 

Funktionelt er Crossland X en ægte crossover med et bagagerum på 410 liter, som kan udvides til 1255 liter, når bagsæderne lægges ned. Bagsæderne vil i øvrigt som tilkøb kunne skydes ikke mindre end 15 cm frem og tilbage, og ryglænene har tre forskellige hældningspositioner. Derved kan bagagepladsen udbygges efter behov.

 

Udstyr og motorer

Opel avancerede OnStar system er naturligvis også en option og foruden Apple CarPlay er Android Auto også en option, der udvikles i takt med, at Android er klar med de nødvendige apps. Opel er førende med LED forlygter i Astra modellen og de er også en option i den nye Crossland-X. Dertil kommer en hel vifte af moderne teknologisk sikkerhedsudstyr, som er tilgængeligt afhængig af model variant.

 

Motorprogrammet er baseret på PSA maskiner. En 1,2 liters 3 cylindret benzinmotor yder 81 hk og så findes der også to turbo varianter på hhv. 110 og 130 hk. På dieselsiden vil man kunne vælge mellem en 99-hestes 1,6 liters CRDTI og en tilsvarende maskine, der præsterer 120 hestekræfter.

 

Priserne er endnu ikke fastsat, men Opel Danmark har en klar forventning til, at den billigste version vil koste under 200.000 kroner, når den ankommer til de danske Opel forhandlere.

Opel prøvekørsler – find dem hér >>>


 

 

 


Link til importøren

Motorsiden.dk udgives og redigeres af Søren Clauding

© Motorsiden: Søren Clauding. Kontakt