- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

 

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stephane Peterhansel er fortsat med og selvom det ikke går som man håbede for Peugeot, kan han og co-driver Jean-Paul Cottret da i hvert fald nyde den storslåede sydamerikanske natur.


2015 Dakar - Dag 13: Mål i sigte

Af Søren Clauding – 16. januar 2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Der er mål forude, og den omstændighed, at årets Dakar slutter lørdag i Buenos Aires satte fredag i endnu stærkere grad præg på indsatsen end tilfældet var på torsdagens etape. Ingen af de førende i bil- og mc-klassen vandt etaperne, de satsede på det sikre for ikke at risikere, at smide en Dakar-sejr væk i rallyets allersidste fase.

 

Af samme årsag er der ingen ændringer i toppen. Går man lige under det øverste lag sker der noget, men heller ikke dér er der meget at skrive hjem om. Hvad selve etapen angår: Den længste i årets Dakar på 1024 kilometer, hvoraf 298 kilometer var rå veje i sten og jord.

 

Skifte på femtepladsen

I bil-kategorien formåede MINI-køreren Vladimir Vasilyev med en 2. plads på etapen at overhale Christian Lavielle i Toyota. Det bliver svært for Lavielle at gøre noget ved det på rallyets sidste dag, for dels skal der kun køres 174 kilometer på tid, dels er terrænet mere velegnet til MINI’erne end til Toyota Hilux pickup’erne.

 

Giniel de Villiers i Toyota tog det stilfærdigt i dag og kom i mål som nr. 12. Selv Nasser Al-Attiyah udnyttede ikke sin MINI’s potentiale i et overstadigt forsøg på at brillere med endnu en etapesejr – han lod sig fornuftigt nok nøje med 4. pladsen. Hvis noget sker i morgen, som bremser Al-Attiyah, har De Villiers nu næsten 36 minutter han skal indhente, før han eventuelt passerer den dygtige kører fra Qatar.

 

Terranova vandt

Orlando Terranova kørte sin MINI til sejr på dagens etape – sammenlagt er han nr. 17, 7 timer efter, mens den enlige Renault-kører, argentineren Emiliano Spataro tog 3. pladsen. Han er sammenlagt nr. 21, 9 timer efter den førende MINI.

 

Stephane Peterhansel holder stædigt fast i, at ville sikre Peugeot-teamet så stor mængde data som muligt. Han blev nr. 7 i dag, 4 minutter efter Terranova. Men virkeligheden er, at man hos Peugeot måske nok vidste, at Dakar ikke var nemt, men at det var SÅ vanskelig en opgave, havde ingen hos den rutinerede franske bilgigant formentlig set i øjnene. Den 11-dobbelte Dakar vinder ligger på en samlet 11. plads, godt 5 timer efter Al-Attiyah.

 

Jes Munk kæmper fortsat

I den nedre ende af feltet kæmper danske Jes Munk fortsat. Han har haft problemer undervejs, men holder fokus og satser på at nå målet. Hans ligger nu sammenlagt på 53. pladsen. For at sætte hans præstation i relief: Privat team uden nævneværdig støtte. Hans Polaris buggy er baghjulstrukken og får 110 hestekræfter ud af en 1-liters 2-cylindret 4-taktsmotor. Ret godt gået...

 

KTM mod Honda

I MC-klassen kørte Dakar-debutanten Toby Price sin KTM til sejr foran Joan Barreda Bort på Honda. Paulo Goncalves på 2. pladsen hang på, og i modsætning til De Viliers halede Honda-køreren ind på den førende Marc Coma. Om han får brug for nu kun at have 17 minutter og 49 sekunder op til den førende KTM-kører ved vi først i morgen, når målrampen er nået.

 

Der er ikke sket rokader i toppen af motorcyklernes klasse, men den spanske pige, Laia Sanz på Honda, skal virkelig holde gashåndtaget i bund, hvis ikke hun i morgen skal se sig sendt ned på 9. pladsen i mål. Ivan Svitko fra Slovakiet på KTM blev i dag nr. 4, mens Sanz måtte nøjes med 10. pladsen. Slovakken er nu mindre end 2 minutter efter Sanz.


Marc Coma på KTM fører stort.

 

Laia Sanz skal sætte tempoet op på sin Honda, hvis ikke hun vil miste 8. pladsen.

Giniel de Villiers tog det med ro i dag i sin Toyota, hvad billedet ikke præcis vidner om.

 

Nasser Al-Attiyah i MINI udbyggede sin føring til små 36 minutter.


Dakar 2015, stillingen efter 16. januar:


Biler:

1. Nasser Al-Attiyah/Matthieu Baumel (QAT/FRA), MINI, 40t18m30s.

2. Giniel de Villiers/Dirk von Zitzewitz (ZAF/GER), Toyota, +35m39s.

3. Krzysztof Holowczyc/Xavier Panseri (POL/FRA), MINI, +1t31m51s.

4. Erik van Loon/Wouter Rosegaar (NLD), MINI, +3t01m34s.

5. Vladimir Vasilyev/Konstantin Zhiltsov (RUS), MINI, +3t12m19s.

6. Christian Lavielle/pascal Maimon (FRA), Toyota, +5t18m48s.

----

11. Stéphane Peterhansel/Jean Paul Cottret (FRA), Peugeot, +5t18m48s.

 

53. Jes Munk/Sebastien Delaunay (DEN/FRA), Polaris, +39t46m11s.

 

MC:

1. Marc Coma (SPA), KTM, 45t08m32s.

2. Paulo Goncalves (POR), Honda, +17m49s.

3. Toby Price (AUS), KTM, +25m18s.

4. Pablo Quintanilla (CHI), KTM, +36m57s.

5. Stefan Svitko (SVK), KTM, +46m43s.

6. Ruben Faria (POR), KTM, +1t50m39s.

7. David Casteau (FRA), KTM, +1t55m09s.

8. Laia Sanz (SPA), Honda, +2t19m37s.


Joan Barreda på Honda dokumenterer fortsat sin hurtighed.

Motorsiden.dk udgives og redigeres af Søren Clauding

© Motorsiden: Søren Clauding. Kontakt