- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

 

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nasser Al-Attiyah er perfektionist og udbyggede på ny sit forspring i årets Dakar.


2015 Dakar - Dag 10: Al-Attiyah urørlig - Coma presses


Af Søren Clauding – 13. januar 2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter den udmarvende maraton-etape er deltagerne i årets Dakar nu på vej tilbage mod Argentina og Buenos Aires, som de når på lørdag. Men inden de forlod den chilenske ørken, skulle de lige 45 kilometer gennem Atacama sandørkenen fulgt af 400 kilometer stenet terræn frem imod byen Calama. I alt blev der i dag kørt 450 kilometer for fuld fart og etapen var bestemt et udtryk for, at det sidste ord ikke er sagt, hvad sejren angår i MC-kategorien.

 

Efter at Marc Coma mandag var kommet i spidsen, da han var bedre end Joan Barreda til at håndtere de usædvanlige vejrforhold i og efter verdens største – og til anledningen sjaskvåde – saltslette, burde det være en smal sag for den 4-dobbelte Dakar vinder at køre sejren hjem.

 

Men efter at have haft er forspring på over 9 minutter til den af Honda-rivalerne, der nu ligger bedst placeret, nemlig Paulo Goncalves fra Portugal, blev forspringet reduceret til godt 5 minutter. Fortsætter det sådan skal der ikke den store kugleramme til at regne ud, at Goncalves overtager føringen om 2-3 dage.

 

Tåge til morgen

”I dag til morgen var det ikke let,” fortalte Marc Coma ved målstregen. ”Det var tåget og jeg begik en lille navigationsfejl. Derefter måtte jeg presse på hele prøven igennem for at komme tilbage i den rigtige rytme. Men det var en god dag efter en hård dag, så i dag var bedre end i går. Der er dog stadig langt igen og vi tager dagene én ad gangen.”

 

Også Paulo Goncalves havde det svært med navigationen:

 

”Jeg mistede et way-point og måtte køre tilbage for at finde det. Det kostede tid,” fastslog han ved målstregen. Ikke desto mindre var han det meste af 3 minutter hurtigere end Coma i mål.

 

Hurtigst på etapen var manden, der intet havde at miste, Hondas Helder Rodriguez. Sammenlagt er han på 13. pladsen, 3 timer og 18 minutter efter Coma, men i dag blev det til sejr.

 

Quintanilla sat tilbage

Den store taber var Pablo Quintanilla, der mandag for første gang havde vundet en etape. Derfor skulle han starte forrest i dag, være den, der navigerede og oven i købet i tåge. Det var dømt til at ende dårligt. Han mistede 23 minutter i forhold til Rodriguez, men bevarede dog 3. pladsen i den samlede stilling.

 

Også Laia Sanz havde sine vanskeligheder og levede ikke op til præstationerne på gårsdagens etape. Hun avancerede ikke desto mindre en placering og er nu nummer 8. Det skete, da Alain Duclos fik store problemer med sin Sherco og blev hængende ude i ørkenen. Ret tæt efter sig har den 29 årige spanske Honda-pige imidlertid både Ivan Jakes og Olivier Pain, som normalt er hurtigere end hende. Det bliver interessant at se, om de vil sætte alt ind på ikke at blive slået af en kvinde…

 

Etape-sejr til Roma – Al-Attiyah øger forspringet

I bil-kategorien viste Nasser Al-Attiyah endnu engang, at hvis han vinder dette års Dakar i sin MINI, er det ikke mindst fordi han kører fejlfrit. Etapesejren gik til sidste års vinder, Nani Roma, også i en MINI. Men efter den katastrofale første etape, hvor han satte ni timer til, har han alt at vinde og intet at tabe.

 

Al-Attiyah blev nr. 2, men det centrale er, at køreren fra Qatar lagde 15 minutter til forspringet til Giniel de Villiers Toyota. Dermed er hans føring oppe på 22 minutter.

 

"Det var ikke vores dag," fortalte en meget slukøret Giniel de Villiers, da han nåede frem til etapemålet. "Vi begik en frygtelig, frygtelig navigationsfejl, som kostede os vores muligheder for sejr. Nu kan vi blot forsøge at konsolidere vores plads på podiet, men løbet er forbi for os. Det er ikke umuligt for Nasser at begå en fejl, men med det forspring han nu har, kan han tage det roligt. Det var vores fejl og vi betaler prisen."

 

Yazeed Al-Rajha vandt sin første Dakar-etape inden pausedagen og han måtte i dag føle, hvordan det var at skulle navigere uden hjælp fra andres hjulspor – og endda havde hele feltet af motorcykler været igennem præcis samme rute. Han var dog undskyldt af, at bilens bremseevne forsvandt halvvejs gennem etapen.

 

Flot præstation endda

Toyota-køreren fra Saudi Arabien slap igennem, men satte undervejs 27 minutter til i forhold til Nani Roma. Al-Rajhi er fortsat nr. 3 i rallyet, men han er nu uden for realistisk mulighed for sejr – det er trods alt også kun hans første Dakar, så det havde måske været lige i overkanten, at forvente en kamp om førstepladsen fra hans side. Alene det, at nå en podieplacering i sit debut-Dakar, er en fænomenal præstation.

 

Vladimir Vasiliev fra Rusland kørte sin MINI ind på 3. pladsen i dag (men er mere end 3 timer bagud), alt imens hollænderen Bernhard Ten Brinke fik problemer med sin Toyota. De Villiers tog 4. pladsen, Al-Rayhi blev nr. 5 og Krzysztof Holowczyc blev nr. 6 og cementerede dermed sin samlede 4. plads.

 

10. dagen var også dagen, hvor Peugeot mistede den sidste forhåbning om et respektabelt resultat. Stephane Peterhansel havde et mekanisk problem med det ene forhjul og måtte vente på servíce-truck'en. Det kom til at koste timers forsinkelse.

 

Jes Munk er fortsat med

Danske Jes Munk er fortsat med i sin Polaris buggy. Efter den vanskelige maraton-etape ligger han på en samlet placering som nr. 60.

Helder Rodriguez vandt dagens etape på sin Honda.


Dakar 2015, stillingen efter 13. januar:


Biler:

1. Nasser Al-Attiyah/Matthieu Baumel (QAT/FRA), MINI, 31t29m38s.

2. Giniel de Villiers/Dirk von Zitzewitz (ZAF/GER), Toyota, +23m58s.

3. Yazeed Alrajhi/Timo Gottschalk (SAU/GER), Toyota, +39m29s.

4. Krzysztof Holowczyc/Xavier Panseri (POL/FRA), MINI, +1t17m41s.

5. Erik van Loon/Wouter Rosegaar (NLD), MINI, +2t01m46s.

 

MC:

1. Marc Coma (SPA), KTM, +34t05m00s.

2. Paulo Goncalves (POR), Honda, +5m28s.

3. Pablo Quintanilla (CHI), KTM, +26m52s.

4. Toby Price (AUS), KTM, +31m31s.

5. Stefan Svitko (SVK), KTM, +40m36s.

6. Ruben Faria (POR), KTM, +1t01m22s.

7. David Casteu (FRA), KTM, +1t31m26s.

8. Laia Sanz Pla-Giribert (SPA), Honda, +1t54m37s.

-------

18. Joan Barreda Bort (SPA), Honda, +4t23m51s.


Giniel de Villiers i Toyota hænger på endnu, men han mener selv, at han i dag har mistet muligheden for sejr.

 

Marc Coma på KTM er stadig i front, men han presses af Paulo Golcanvespå Honda, som blot er godt 5 minutter efter.

Motorsiden.dk udgives og redigeres af Søren Clauding

© Motorsiden: Søren Clauding. Kontakt