- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

 

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gruppevis blev bilerne sendt af sted over den kæmpemæssige saltslette i Bolivia, Salar de Uyuni. Forrest ser vi Giniel de Villiers (Toyota) foran Nasser Al Attiyah og Vladimir Vasilyev (begge i MINI).


2015 Dakar - Dag 8: Toyota-kører vinder etapen


Af Søren Clauding – 11. januar 2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På 8. dagen i årets Dakar var det en ny mand, der vandt etapen. Han kommer fra Saudi Arabien, er kendt fra WRC, er debutant i Dakar og hedder Yazeed Al-Rajhi. Det var Toyota kørerens første etape-sejr i et Dakar, og dermed også Toyotas første, men næppe hans sidste, for dagen i dag stillede ekstremt store krav til deltagerne, det illustrerer hans talent.

 

Størstedelen af hastighedsetapen, som bragte bilerne fra Uyuni i Bolivia tilbage til Iquique i Chile, var på papiret 784 kilometer lang. Men efter 472 kilometer var der indlagt en neutraliserings-zone på 274 kilometer (hvor der ikke tages tid), inden de sidste 38 kilometer regulær sandørken bragte deltagerne ned til havoverfladen. Og det i sig selv var en stor forskel, for omkring 600 kilometer, inklusive hele afsnittet inden neutraliserings-zonen foregik i omkring 4 kilometers højde. Visse steder var man endda helt oppe i 4500 meters højde og her har både motorer og mennesker ekstra svært ved at få vejret.

 

Og så havde deltagerne i år mulighed for at køre cirka 100 kilometer over en helt plan sektion, som førte dem hen over den kæmpemæssige saltslette, Salar de Uyuni. Det var en ganske særlig oplevelse.

 

Al-Attiyah øger forspringet

Inden neutraliserings-zonen have Giniel de Villiers (Toyota) sat en sprint ind og trukket 3 minutter ind på Nasser Al-Attiyah (MINI). Men hele arbejdet blev sat overstyr på de sidste 38 kilometer, da målet i Iguigue blev nået, havde MINI-køreren fra Qatar endda øget sit forspring til Sydafrikaneren med 13 sekunder.

 

For Yazeed Al-Rajhi var etapesejren en triumf, selvom han var hjulpet af, at gårsdagens vinder, Orlando Terranova (MINI) kunne vise vejen gennem ørkenen. Terranova var kun 1 minut og 12 sekunder langsommere i mål, og da Al-Rajhi var startet efter Terranova, var han med andre ord ikke på noget tidspunkt den, der førte an.

 

Den samme fordel havde Nasser Al-Attiyah og Giniel De Villiers, men hvor de Villiers havde lettere ved at modstå belastningen i højderne end Al-Attiyah, udviste Qatar-køreren sin sædvanlige suverænitet i ørkensandet. Summa summarum: Status Quo i toppen af Dakar.

 

MINI-køreren Krzysztof Holowczyc fra Polen kørte endnu en solid etape, han blev nr. 5 og havde mærke-kollegaen, Nani Roma lige efter sig. Stephane Peterhansel bragte sin Peugeot gennem 2. del af maraton-etapen på en respektabel 7. plads, små fire minutter langsommere end Al-Rajhi, og fik indsamlet værdifuld information ind til den franske fabrik med henblik på en stærkere indsats i næste års Dakar.

 

Jes Munk avancerer

Danske Jes Munk er i skrivende stund ikke nået frem til Iquique, men han sluttede på 55. pladsen under lørdagens etape og var da rykket op på 57. pladsen i den samlede stilling.

 

Motorcyklernes maraton

Motorcyklerne kørte i dag den samme tur, som bilerne havde kørt i går, og tog derigennem hul på deres maraton-etape (service ikke tilladt før mandag aften) og her satte Marc Coma på KTM et effektivt angreb ind på den førende Joan Barreda Bort (Honda). Sidstnævnte sluttede helt nede på 12. pladsen og mistede i forhold til Coma mere end 6 minutter. Coma var startet efter Barreda, han indhentede ham forholdsvis hurtigt og kørte derpå fra ham.

 

Comas fart var dog ikke nok til, at han vandt etapen. Men han var tæt på – kun 14 sekunder van han langsommere end Hondas Paulo Goncalves, der dermed forstærkede sin position i den samlede stilling, hvor han fortsat er nr. 3.

 

Den tidligere MX3 verdensmester, Matthias Walkner fra Østrig kom i dag stærkt tilbage efter for et par dage siden at have mistet enhver mulighed for et topresultat i årets Dakar. Han blev nr. 3 i dag, 30 sekunder langsommere end Goncalves, fulgt af chileneren Pablo Quintanilla og australieren Toby Price – alle på KTM.

 

Mandag er det bilernes tid til at holde pause, alt imens motorcyklerne kører tilbage fra Bolivia og siden går det videre i samlet flok tidligt tirsdag morgen.


Marc Coma (KTM) kørte fra Joan Barreda i dag.

Yazeed Al-Rajhi vandt i sin Toyota Hilux 8. etape i årets Dakar.

 

Stephane Peterhansel er et par timer bagud i sin Peugeot. Men hver fuldført prøve er en sejr i sig selv, siger den 11-dobbelte Dakar-vinder.


Dakar 2015, stillingen efter 11. januar:


Biler:

1. Nasser Al-Attiyah/Matthieu Baumel (QAT/FRA), MINI, 26t41m15s.

2. Giniel de Villiers/Dirk von Zitzewitz (ZAF/GER), Toyota, +8m27s.

3. Yazeed Alrajhi/Timo Gottschalk (SAU/GER), Toyota, +18m40s.

4. Krzysztof Holowczyc/Xavier Panseri (POL/FRA), MINI, +54m38s.

5. Bernhard Ten Brinke/Tom Colsoul (NDL/BEL), Toyota, +1t22m52s.

6. Erik van Loon/Wouter Rosegaar (NLD), MINI, +1t25m51s.

7. Christian Lavielle/pascal Maimon (FRA), Toyota, +1t48m41s.

8. Stéphane Peterhansel/Jean Paul Cottret (FRA), Peugeot, +1t51m46s.

 

MC:

1. Joan Barreda (SPA), Honda, +25t40m48s.

2. Marc Coma (SPA), KTM, +6m28s.

3. Paulo Goncalves (POR), Honda, +10m59s.

4. Pablo Quintanilla (CHI), KTM, +25m16s.

5. Toby Price (AUS), KTM, +29m20s.

6. Helder Rodriguez (POR), Honda, +33m56s.

7. Stefan Svitko (SVK), KTM, +40m23s.

8. Ruben Faria (POR), KTM, +40m55s.


Joan Barreda (Honda) fører fortsat, selvom han fik barberet sit forspring ned til 6m28s i dag.

Motorsiden.dk udgives og redigeres af Søren Clauding

© Motorsiden: Søren Clauding. Kontakt