- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

 

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nasser Al-Attiyah fører fortsat, men hans forspring blev reduceret med 3 minutter på vej til Bolivia.


2015 Dakar - Dag 7: De Villiers nærmer sig


Af Søren Clauding – 10. januar 2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 7 i årets Dakar var især anderledes end de foregående ved, at motorcyklerne holdt pause mens bilerne fortsatte. Og så var etapen en såkaldt maraton-etape, hvilket indebærer, at deltagerne ikke må få hjælp af servicekøretøjer og deres mandskab – de skal ganske enkelt klare sig selv natten over. Er der reparationer, er det op til kørerne at stå for udbedringen.

 

Og så var der også et tredje element: hastighedsetapen fandt sted i den boliviske ørken i mellem 3700 og 3900 meters højde. Deroppe er det svært for både mennesker og motorer at trække vejret, det er svært at koncentrere sig, det er lettere at begå fejl og det kan have store konsekvenser, når man ikke har nogen til at hjælpe sig med servicearbejdet.

 

3 minutter tabt

Det var en af årsagerne til, at den førende Nasser Al-Attiyah i MINI ikke markerede sig så stærkt som de foregående dage. Han havde forinden starten på dagens etape, som også førte deltagerne ind i Bolivia på en kort visit for i morgen kører de retur til Chile igen, en føring på over 12 minutter til Giniel de Villiers i Toyota. Da dagen var omme, var forspringet reduceret med 3 minutter.

 

Både Al-Attiyah og De Villiers klagede over hovedpine, da dagen etape var overstået. De havde lidt delte meninger om etapens sværhedsgrad, men Al-Attiyah begik en fejl undervejs, som De Villiers udnyttede.

 

Ingen af de to var dog helt fremme i front i konkurrencemæssig sammenhæng. Den opgave varetog konkurrenterne på skift, naturligvis hjulpet af at de to førende i rallyet var de første til at navigere.

 

Al-Rajhi gjorde indtryk men Terranova vandt

Især var Yazeed Al-Rajhi i Toyota hurtig på første del af etapen. Hér lignede terrænet også mere det, han kender fra WRC, og på den sidste del gennem Bolivias sandørken var det sydamerikaneren, Orlando Terranova i MINI, der strøg gennem sandet og vandt etapen.

 

Al-Rajhi sluttede dog som en flot nr. 2. Den hurtige kører fra Saudi Arabien kommer vi givet vis til at se mere til i Dakar fremover. Han er debutant i år, og gør det væsentlig bedre and en række af de erfarne konkurrenter, og man kan næppe tale om begynderheld, han skal blot blive bedre til at navigere, når han selv fører feltet an

 

Al-Attiyah blev nr. 7

Nasser Al Attiyah og Giniel de Villiers sluttede prøven på henholdsvis 7. og 6. pladsen. Foruden Terranova og Al-Rajhi kom også den hollandske Toyota kører, Bernhard Ten Brinke i mål før dem. Han styrede ind på 3. pladsen foran MINI-køreren Krzysztof Holowczyc fra Polen og sidste års vinder, Nani Roma fra Spanien i MINI.

 

Den 11-ddobbelte Dakar vinder, franskmanden Stephane Peterhansel, som er den eneste tiloversblevne Peugeot-deltager i noget der ligner toppen af rallyet, var hurtig i perioder, men han måtte affinde sig med 8. pladsen i mål – det svarer til den placering han indtager i den samlede stilling. Robby Gordon i sin Hummer, kaldet Gordini, blev 9’er – men han er næsten 6 timer bagud sammenlagt.

 

Jes Munk vandt etapen i sin klasse i går

Danske Jes Munk er i skrivende stund endnu ikke gennem lørdagens etape, men han og vi andre kan glæde os over, at han fredag ikke bare kom igennem dagen men også vandt etapesejren i T3 kategorien – det er hans anden etapesejr i 2015 udgaven af Dakar. Totalt sluttede Jes Munk på placering nr. 54 i går, godt 2 timer efter etapevinderen, og sammenlagt ligger han på en placering som nr. 60.

 

Søndag er det så motorcyklernes tur til at køre deres maraton-etape til Uyuni i Bolivia, den samme strækning som bilerne i dag har kørt. Alt imens de firehjulede sætter kursen tilbage imod Iquique i Chile, hvor der venter dem en velfortjent pausedag på mandag.

Yazeed Al-Rajhi er rigtig hurtig i sin Toyota Hilux, især når han ikke selv skal finde vej.


Dakar 2015, stillingen efter 10. januar:


Biler:

1. Nasser Al-Attiyah/Matthieu Baumel (QAT/FRA), MINI, 23t11m50s.

2. Giniel de Villiers/Dirk von Zitzewitz (ZAF/GER), Toyota, +8m14s.

3. Yazeed Alrajhi/Timo Gottschalk (SAU/GER), Toyota, +21m16s.

4. Krzysztof Holowczyc/Xavier Panseri (POL/FRA), MINI, +54m02s.

5. Bernhard Ten Brinke/Tom Colsoul (NDL/BEL), Toyota, +57m03s.

6. Erik van Loon/Wouter Rosegaar (NLD), MINI, +1t15m11s.

----

Stéphane Peterhansel/Jean Paul Cottret (FRA), Peugeot, +1t50m36s.

 

MC:

Pausedag.

Se stillingen i rapporten fra 6. etape >>>


Giniel de Villiers skar i sin Toyota Hilux 3 minutter af

Al-Attiyahs forspring i dag.

 

Stephane Peterhansel giver ikke op. I dag var han helt fremme i spidsen med sin Peugeot 2008 DKR, men faldt tilbage i ørkensandet i næsten 4 kilometers højde.

Motorsiden.dk udgives og redigeres af Søren Clauding

© Motorsiden: Søren Clauding. Kontakt