- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

 

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nasser Al-Attiyah (MINI) har nu vundet tre af de seks etaper i dakar 2015.


2015 Dakar: Dag 6: Al-Attiyah styrker forspringet

Kattens leg med musen i MC-toppen


Af Søren Clauding – 9. januar 2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dagens etape i Dakar var forskellig for motorcykler og biler. De startede det samme sted, dele af etapen var fælles, dele var det ikke, men til sidst sluttede de Iquique som de skulle efter små 300 kilometer for fuld fart og små 400 kilometer transportetape.

 

Der var en del sand undervejs og det gjorde godt for amerikaneren Robby Gordon, der absolut er konkurrencedygtig, når hans store Hummer ellers holder. Han kæmpede længe om føringen og sluttede etapen på 4. pladsen – men der var kun 1 minut og 45 sekunder op til den vinderen Nasser Al-Attiyah. Det var virkelig marginalernes dag.

 

37 sekunder til nummer to

Al-Attiyah kørte godt nok sin MINI til sejr endnu engang, men selvom han styrkede sit forspring i føringen af rallyet, var det kun med 37 sekunder, for dér fulgte Giniel de Villiers i sin Toyota Hilux. På de efterfølgende placeringer kom Roma i MINI, Gordon i ”Gordini” og Terranova i MINI, men de er alle langt tilbage i den samlede stilling, fordi de har haft forskellige typer af set-backs undervejs.

 

Mest overraskende var det nok, at Yazeed Al-Rajhi i Toyota mistede omkring 8 minutter til mærkekollegaen De Villiers. Saudi’en er dog fortsat nr. 3 og udenfor umiddelbar rækkevidde af Holowczyc i MINI på 4. pladsen, som er en god halv time efter A-lRajhi, men det vil nu være svære at true sydafrikanerens 2. plads.

 

Ikke meget Peugeot tilbage

Peugeots indsats som debutant i Dakar er naturligvis interessant at følge, men der er efterhånden ikke så meget tilbage at følge. I dag fik den bedst placerede 2008 DKR med Stephane Peterhansel i cockpittet mekaniske problemer på etapen. Han kom i mål, men en halv time langsommere end Al-Attiyah, så nu er han det meste af et par timer bagefter.

 

I går udgik Carlos Sainz af rallyet, da han rullede med sin Peugeot, som i forvejen var mange timer bagefter, og den 5-dobbelte MC Dakar vinder Cyril Despres ligger nede omkring en placering som nr. 50.

 

Jes Munk kæmper sin kamp mod og i Dakar

Den danske deltager, Jes Munk, er fortsat med i Dakar på en placering omkring nr. 60. Han har haft mange udfordringer af både den ene og den anden slags undervejs, men ind imellem også noget at glæde sig over. Kronologisk:

 

”På første etape havde jeg et bælte problem,” fortalte Jes Munk inden starten på 6. etape, ”men ellers var etapen OK. Anden etape var hård, rigtig hård, men jeg kom igennem og vandt siden T3 kategorien på tredje etape. På fjerde etape røg gearkassen og jeg havde mega problemer ude i de kæmpemæssige Copiapo-klitter. Reparerede hele natten og haltede i mål på tre hjul klokken 5 om morgenen.”

 

”På femte etape punkterede jeg på alle fire hjul,” fortsatte han, ”og kørte siden 150 kilometer på tre hjul. De bragte mig dog i mål – som jeg nåede midt på natten. Og nu er jeg på vej til sjette etape og alt er godt,” smilede han. Og vi kan så tilføje, at Jes Munk midt på aftenen, da han passerede Waypoint 5, var noteret som nr. 56 og en sammenlagt placering i rallyet som nr. 57. Det kan dog ændre sig lidt, når regnskabet gøres endeligt op.

 

Kattens leg med musen

I MC kategorien var det kattens leg med musen hvad angår duellen om føringen. Marc Coma er åbenlyst irriteret over, at Joan Barreda ikke tager ansvar og fører an, når det er dér han er placeret, men erkender, at det er spillets regler. I princippet kunne han jo blot have kørt noget hurtigere i løbets første fase. Som det er nu, skal Barreda i princippet blot følges med Coma, så forbliver afstanden uændret.

 

Men i dag var legen ved at ende galt, for ude på etapen kørte de begge en forkert vej. De fandt dog forholdsvis hurtigt tilbage igen, men Paulo Goncalves på 3. pladsen begik ingen fejltagelse. Det betød, at han vandt 7 minutter ind på Coma og 5 minutter ind på Barreda. Hvis de to rivaler på hhv. Honda og KTM ikke passer på og koncentrerer sig om, at navigere rigtigt, kan sejren pludselig havne hos en helt tredje.

 

Rodriguez vandt

Goncalves vandt i øvrigt ikke etapen, men havde dog under to minutter op til vinderen. Den hæder gik til Helder Rodriguez på Honda, som har levet et lidt tilbagetrukket liv i løbets første fase. Nu har han øjensynlig fundet rytmen og han avancerede med sejren til 6. pladsen totalt – der er dog over en halv time op til den førende mærke-kollega.

 

Nr. to i dag, godt et minut efter Rodriguez, blev australieren Toby Price – han er nu nr. 5 i rallyet. Hans gode ven og KTM-kollega, Matthias Walkner, tabte enhver mulighed for en topplacering i rallyet i dag – han kom i mål som nr. 82, 3 timer efter Rodriguez. I skrivende stund ved vi endnu ikke, hvad der gik galt.

 

Årets Dakar adskiller sig fra de forgående år ved at de fire klasser (Quads og lastbiler dækker vi ikke her på Motorsiden.dk) ofte har hver deres ruter. Lørdag er den store forskel, at motorcyklerne (og quads) holder pause, mens biler og lastbiler kører ud på en maraton-etape. Etapen går op i 4 kilometers højde og fortsætter uden service til de er tilbage i Iquique søndag aften, hvorefter de holder pause mandag.

 

Søndag er det så motorcyklernes tur til i princippet at køre den samme rute, og mandag aften er rallyet så samlet igen, inden tilbageturen imod Buenos Aires (hvortil man ankommer den følgende lørdag) påbegyndes.

Giniel de Villiers i Toyota holder på, men nærmer sig ikke den førende MINI.

 

Stephane Peterhansel mistede en halv time i dag pga. mekaniske problemer med sin Peugeot.


Dakar 2015, stillingen efter 9. januar:


Biler:

1. Nasser Al-Attiyah/Matthieu Baumel (QAT/FRA), MINI, 19t30m44s.

2. Giniel de Villiers/Dirk von Zitzewitz (ZAF/GER), Toyota, +11m12s.

3. Yazeed Alrajhi/Timo Gottschalk (SAU/GER), Toyota, +28m44s.

4. Krzysztof Holowczyc/Xavier Panseri (POL/FRA), MINI, +1t00m53s.

5. Bernhard Ten Brinke/Tom Colsoul (NDL/BEL), Toyota, +1t04m23s.

6. Erik van Loon/Wouter Rosegaar (NLD), MINI, +1t06m43s.

----

Stéphane Peterhansel/Jean Paul Cottret (FRA), Peugeot, +1t49m41s.

 

MC:

1. Joan Barreda (SPA), Honda, +21t38m35s.

2. Marc Coma (SPA), KTM, +12m27s.

3. Paulo Goncalves (POR), Honda, +17m12s.

4. Pablo Quintanilla (CHI), KTM, +29m57s.

5. Toby Price (AUS), KTM, +33m44s.

6. Helder Rodriguez (POR), Honda, +36m04s.

7. Ruben Faria (POR), KTM, +40m27s.


Helder Rodrigues kørte sin Honda til sejr i MC-kategorien i dag.

 

Joan Barreda fører fortsat, men han og Marc Coma skal passe på med deres strategiske leg. I dag var det lige ved at gå galt.

Motorsiden.dk udgives og redigeres af Søren Clauding

© Motorsiden: Søren Clauding. Kontakt