- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

 

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nasser Al-Attiyah blev slået af sin russiske mærke-kollega, men lægger stadig større afstand til konkurrenterne.


2015 Dakar - Dag 5: Russisk etapesejr


Af Søren Clauding – 8. januar 2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dakar er nået til Chile og i den chilenske ørken er der tradition for, at rallyet ændrer karakter. Der er mere off-road i traditionel forstand, sandørken og ikke mindst meget store højder. På dagens hastighedsetape var deltagerne flere gange oppe i 3 kilometers højde. Hastighedsprøven var på 458 kilometer og sammenlagt blev der tilbagelagt omkring 700 kilometer. Og i dag fulgte alle deltagerne den samme rute.

 

Det ændrede imidlertid ikke meget i topstriden. I bil-kategorien var det fortsat de kørere, der havde gjort sig gældende i løbets første fase, der dominerede, og det samme gjorde sig gældende i MC-klassen.

 

Tvekamp mellem Barreda og Coma

I går kørte Joan Barreda et meget strategisk race og øgede sit forspring i forhold til Marc Coma med 2 minutter. Dem genvandt Coma i dag, hvor det var Honda-køreren, der lagde ud.

 

Interessant er det, at chileneren Pablo Quintanilla i sit hjemlands terræn var rigtig hurtig og han avancerede fra 6. pladsen til 4. pladsen, dog også hjulpet af at Jordi Viladoms og Ruben Faria tog lidt fejl af ruten i dag. Det kostede dem lidt tid, men ikke mere end at de fortsat er med i Top-6.

 

Al-Attiyah kører fra De Villiers

I bil kategorien handler spændingen mest om duellen mellem Nasser Al-Attiyah i MINI og Giniel de Villiers i Toyota. Men spændingen ebber ligeså langsomt ud efterhånden som MINI-køreren fra Qatar lægger mere og mere afstand til sydafrikanerens MINI. Det åbne spørgsmål kan da også hurtigt blive, om det måske vil være en helt anden Toyota, der begynder at presse Al-Attiyah, for Yazeed Al-Rajhi fra Saudi Arabien er meget hurtig.

 

På 5. etape halede Al-Rajhi over 5 minutter ind på de Villiers, og afstanden imellem dem er nu reduceret til blot 10 minutter – det er stort set det samme, som De Villiers er efter Al-Attiyah. For selvom det en overgang så ud til, at den førende MINI ville øge afstanden endnu mere til De Villiers, blev det i dag ”kun” til 2 minutter og 20 sekunder.

 

Det går dog den forkerte vej for Sydafrikaneren. De kommende dage vil vise, om han kan ændre på det billede. Hans redning kunne være, hvis Al-Attiyah f.eks. punkterede eller begik en fejl. Det er blot ikke sket for ham endnu i dette års rally.

 

Russisk etapesejr

Hurtigst på dagens etape var ingen af de nævnte. For den russiske MINI-kører, Vladimir Vasilyev, havde, efter en problemfyldt start på rallyet, fuld fart på sin All4 Racing MINI og han satte dagens hurtigste tid, som var 20 sekunder bedre end Al-Rajhis. Sammenlagt er russeren dog over en time bagefter, men der er en god portion prestige i at vinde en Dakar-etape.

 

Robby Gordon er også ved at have fundet rytmen og holdt sig ude af problemer i dag. Ved samme lejlighed kvitterede han med, at tage 3. pladsen i mål – foran den førende Al-Attiyah.

 

Stephane Peterhansel kørte i dag stort set lige op med Al-Attiyah og er så småt ved at synliggøre Peugeot’ernes styrke. Havde det ikke været for uheldene i løbets første fase, havde der været en god dyst i vente. Peterhansel er i øvrigt nu den eneste af Peugeot-kørerne, der kan opnå en respektabel placering, for i dag fik også Cyril Déspres tekniske problemer, som kostede meget tid. Bernhard Ten Brinke satte en lille time til undervejs på etapen og er nu faldet ned på 6. pladsen til fordel for Krzysztof Holowczyc, der nu er nr. 4.

 

Danske Jes Munk har ikke givet meget lyd fra sig undervejs, men han er fortsat med i rallyet. Han har dog haft vanskeligt ved at holde tempoet på dagens etape men er i skrivende stund, midt på aftenen, placeret i 60'erne.

Joan Barreda på Honda.


Dakar 2015, stillingen efter 8. januar:


Biler:

1. Nasser Al-Attiyah/Matthieu Baumel (QAT/FRA), MINI, 16t53m26s.

2. Giniel de Villiers/Dirk von Zitzewitz (ZAF/GER), Toyota, +10m35s.

3. Yazeed Alrajhi/Timo Gottschalk (SAU/GER), Toyota, +20m29s.

4. Krzysztof Holowczyc/Xavier Panseri (POL/FRA), MINI, +48m55s.

5. Erik van Loon/Wouter Rosegaar (NLD), MINI, +53m25s.

6. Bernhard Ten Brinke/Tom Colsoul (NDL/BEL), Toyota, +56m19s.

----

9. Stéphane Peterhansel/Jean Paul Cottret (FRA), Peugeot, +1t19m17s.

 

MC:

1. Joan Barreda (SPA), Honda, +17t51m05s.

2. Marc Coma (SPA), KTM, +10m33s.

3. Paulo Goncalves (POR), Honda, +22m50s.

4. Pablo Quintanilla (CHI), KTM, +31m06s.

5. Jordi Viladoms (SPA), KTM, 36m23s.

6. Ruben Faria (POR), KTM, +38m13s.

7. Mathias Walkner (AUT), KTM, +38m36s.

8. Toby Price (AUS), KTM, +39m54s.


Vladimir Vasilyev i MINI.

Motorsiden.dk udgives og redigeres af Søren Clauding

© Motorsiden: Søren Clauding. Kontakt