- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

 

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nasser Al-Attiyah udbyggede sin føring på 4. etape i Dakar, hvor deltagerne passerede Andes bjergene i næsten 5 kilometers højde.


2015 Dakar: Dag 4: Al-Attiyah udbygger førspringet


Af Søren Clauding – 7. januar 2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den fjerde dag i årets Dakar bragte deltagerne ind i Chile. Undervejs passerede de Paso San Francisco i 4.800 meters højde på vej over Andesbjergene. Efter små 600 kilometers transportetape skulle de slutte dagen med 315 kilometer i fuld fart, hvor dele af hastighedsprøven indledningsvis fandt sted i over 3 kilometers højde. Siden sluttede den med over 100 kilometer gennem den berygtede Atacama ørken, inden målet blev nået i den Chilenske by Copiapó. Resultat: I dag blev fårene skilt fra buggene…

 

Hurtigste mand på 4 hjul var endnu engang MINI køreren Nasser Al-Attiyah. Den tidligere Dakar-vinder vandt prøven, ikke mindst i kraft af sin store erfaring i at køre i sand. Han besejrede mærke-kollegaen, sidste års vinder Nani Roma med 2 minutter og 40 sekunder. Roma er dog omkring 9 timer bagude efter problemerne først i rallyet.

 

Nr. 3 i mål blev en anden tidligere Dakar-vinder, Toyota-køreren Giniel de Villiers. De Villiers førte dele af etapen og dystede intensivt med en anden Toyota, kørt af Yazeed Al-Rajhi fra Saudi Arabien. Da målet blev nået var De Villiers små 3 minutter langsommere end Al-Attiyah og et halvt minut hurtigere end Al-Rajhi, om punkterede sidst på prøven.

 

8 minutter til nummer 2

Dermed udbyggede Al-Attiyah sin føring i årets Dakar. Han har nu igen de cirka 8 minutter ned til De Villiers, som han mistede på 3. etape. Bedste Peugeot blev på onsdagens etape kørt af den 11-dobbelte Dakar vinder, Staphane Peterhansel, som oven i købet en overgang var i føring. I sandet mistede den baghjulstrukne debutant imidlertid så meget tid, at Peterhansel måtte lade sig nøje med 5. pladsen.

 

Carlos Sainz tabte pusten undervejs, eller rettere turbo’en på han Peugeot 2008 DKR holdt op med at fungere, så har man ikke mange kræfter at gøre godt med og han måtte afvente assistance for at kunne fortsætte. Også Orlando Terranova fik tekniske problemer med sin MINI og er faldet langt tilbage.

 

Coma avancerer men taber terræn

I MC-kategorien har Marc Coma endelig fået fyret op under maskineriet i sin KTM. Hans eneste problem er Joan Barreda Bort på Honda. I dag startede Coma først af de to men cirka 140 kilometer ude på hastighedsetapen blev den 4-dobbelte Dakarvinder indhentet af sin hurtige landsmand. Siden fulgtes de ad til målstregen og logisk nok betød det, at Barreda vandt og han udbyggede samtidig sit forspring i forhold til Coma med 2 minutter.

 

De to var til gengæld helt i deres egen liga. De hårde betingelser betød, at de i den grad lagde afstand til de øvrige topplacerede motorcykelkørere, så da regnskabet blev gjort op efter dagens dont var Marc Coma ny mand på 2. pladsen i rallyet.

 

Chilener på hjemmebane

Nr. 3 på etapen blev Pablo Quintanilla, der var på hjemmebane på sin KTM. Han kom i mål på en tid, der blot var 2 minutter og 49 sekunder dårligere end Barredas vindertid. Men da han forinden var en halv times tid efter, kom han ikke helt op i toppen, men han er nu nr. 6, takket være sin indsats i dag.

 

Paulo Goncalves på Honda mistede et kvarters tid i dag, men fastholdt 3. pladsen i rallyet, men han skal passe på, for Ruben Faria satte 5 minutter mindre til – selvom han for lidt vild undervejs på prøven – og er nu blot 3 minutter efter sin portugisiske landsmand.

 

Den østrigske MX3 verdensmester fra 2012 fik sin sag for i ørkensandet og så sig hensat til 21. pladsen. Det indebærer, at han sammenlagt er faldet ned på 8. pladsen. Men vigtigt for en Dakar debutant: han kom igennem etapen og er kun en god halv time efter den førende Honda.


Joan Barreda på Honda fører fortsat.

Giniel de Villiers stabil 2'er i sin Toyota Hilux.

 

Stephane Peterhansel var en overgang på 1. pladsen


Dakar 2015, stillingen efter 7. januar:


Biler:

1. Nasser Al-Attiyah/Matthieu Baumel (QAT/FRA), MINI, 12t30m44s.

2. Giniel de Villiers/Dirk von Zitzewitz (ZAF/GER), Toyota, +8m15s.

3. Yazeed Alrajhi/Timo Gottschalk (SAU/GER), Toyota, +23m33s.

4. Bernhard Ten Brinke/Tom Colsoul (NDL/BEL), Toyota, +42m32s.

5. Krzysztof Holowczyc/Xavier Panseri (POL/FRA), MINI, +43m30s.

6. Erik van Loon/Wouter Rosegaar (NLD), MINI, +45m14s.

----

12. Stéphane Peterhansel/Jean Paul Cottret (FRA), Peugeot, +1t18m37s.

 

MC:

1. Joan Barreda (SPA), Honda, +13t10m33s.

2. Marc Coma (SPA), KTM, +12m49s.

3. Paulo Goncalves (POR), Honda, +20m29s.

4. Ruben Faria (POR), KTM, +23m05s.

5. Jordi Viladoms (SPA), KTM, 24m51s.

6. Pablo Quintanilla (CHI), KTM, +30m42s.

7. Toby Price (AUS), KTM, +32m95s.

8. Mathias Walkner (AUT), KTM, +33m28s.


Marc Coma på KTM er hurtig, men Barreda kører fra ham.

Motorsiden.dk udgives og redigeres af Søren Clauding

© Motorsiden: Søren Clauding. Kontakt