- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

 

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MX3-verdensmesteren fra 2013, Matthias Walkner vandt MC-kategorien og er nu nr. 3 i sit første Dakar.


2015 Dakar: Dag 3: Terranovas anden


Af Søren Clauding – 6. januar 2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter den yderst udmarvende 2. etape i årets Dakar, var 3. dagen noget enklere for de fleste af deltagerne. Biler og motorcykler havde hver deres hastighedsetape, men målet var det samme: Da dagen var omme, var man fremme ved Chilecito tæt ved grænsen mellem Argentina og Chile. Og dagens vinder af bil-kategorien var for anden gang i år den argentinske MINI-kører Orlando Terranova.

 

Det så ellers længe ud som om, at Giniel de Villiers i Toyota Hilux ville vinde etapen. Han førte den første del af de i alt 284 kilometer, bilerne skulle igennem på tid.

 

”Men 80 kilometer ude på etapen i en flodsænkning ramte jeg et klippestykke og punkterede. Vi blev nødt til at skifte hjul – det var jeg lidt irriteret på mig selv over – men der var ikke andet at gøre end igen, at holde tempoet højt,” fortalte sydafrikaneren ved målstregen.

 

Al-Attiyahs forspring reduceret

Afstanden mellem Terranova og de Villiers i mål var da også under 2 minutter – men nok så vigtigt: De Villiers havde halet ind på den førende Nasser Al-Attiyah, som dog med en 5. plads i dag fortsat er i spidsen af Dakar.

 

Dagens to overraskelser var dels Yazeed Alraihi fra Saudi Arabien, der sammen med co-driver Timo Gottschalk fra Tyskland nåede 3. pladsen i deres Toyota. Dels Carlos Sainz, der så småt er begyndt at lære Peugeot-racerens finurligheder og kom i mål 4 minutter langsommere end Terranova, på en 4. plads – som betød, at den tidligere Dakar-vinder og dobbelte rally-verdensmester fra Spanien avancerede til 4. pladsen i den samlede stilling.

 

Hans team-kammerat, den 11-dobbelte Dakar-vinder, Stephane Peterhansel, var også rimelig hurtig, han kørte 7. bedste tid – men efter problemerne tidligere i rallyet er han fortsat placeret så lavt som nr. 16. Robby Gordon kom i mål som nr. 15, og efter gårsdagens tekniske katastrofe er han over 4 timer efter den førende MINI.

 

Den 5-dobbelte MC Dakar-vinder, Cyril Despres, er så småt også ved at finde rytmen med sin Peugeot 2008 DKR og blev nr. 14 i dag. Sammenlagt er han nr. 20.

 

Og så er der danske Jes Munk. Han er fortsat med i rallyet og er avanceret fra en placering udenfor Top-100 til nu at være nr. 53, godt 6 timer efter Al-Attiyah. Men Jes Munk kører en noget langsommere Polaris, så der er kun én kommentar til indsatsen indtil nu: Godt kørt, Jes!

 

MX3 verdensmester på toppen

I MC-kategorien var det heller ikke den førende kører, der vandt etapen. Joan Barreda Bort blev nr. 3 og mistede godt et minut til den 4-dobbelte Dakar-vinder, Marc Coma. Det er ikke mindst udtryk for, at Coma er begyndt at fyre op. Men Barreda kører stort set fejlfrit og hans spanske landsmand har en stor opgave foran sig, hvis han skal besejre Honda-køreren og vinde sin femte Dakar-sejr. Men løbet er ungt endnu.

 

Dagens etape vinder blev MX3 verdensmesteren fra 2013, østrigeren Matthias Walkner. Han kørte sin KTM i mål 40 sekunder hurtigere end mærke-kollegaen, Coma og ligger nu på en samlet 3. plads i Dakar - blot 17 sekunder foran den 4-dobbelte Dakar-vinder.

 

Portugiseren Paulo Goncalves på en Honda mage til Barreda’s blev nr. 5 i dag og ligger fortsat på 2. pladsen, nu med små 6 minutter op til team-kammeraten.

 

Farlige passager

”Etapen i dag var lettere end i går,” fastslog Barreda ved målet. ”men det var ret farligt mange steder, fordi vi kørte i flodsænkninger med en masse af sten og opbrudte spor. Og så bliver man nødt til, at passe på. Nu kører vi ind i Chile, hvor prøverne vil være meget anderledes.”

 

Og a-pro-pos Chile, er der måske nogen, der savner den karismatiske chilenske ”Chaleco”. Han er ikke med i år, fordi han planlægger en indsats i 2016 – i bil!


Dødsfald.

Sent tirsdag aften oplyste løbsledelsen, at den polske MC-kører, Michal Hernik er fundet død, 206 kilometer ude på dagens hastighedsetape. Løbsledelsen har ikke fundet umiddelbart synlige tegn på, at en ulykke har fundet sted. Køreren blev fundet 300 meter fra ruten. Michal Hernik var 39 år gammel og deltog i Dakar for første gang. Han har tidligere deltaget og fuldført off-road rallyes i Afrika.

Orlando Terranova, MINI, vandt dagens etape.


Dakar 2015, stillingen efter 6. januar:


Biler:

1. Nasser Al-Attiyah/Matthieu Baumel (QAT/FRA), MINI, 9t21m26s.

2. Giniel de Villiers/Dirk von Zitzewitz (ZAF/GER), Toyota, +5m18s.

3. Orlando Terranova/Bernardo Graue (ARG), MINI, +18m05s.

4. Carlos Sainz/Lucas Cruz (SPA), Peugeot, +19m32s.

5. Yazeed Alrajhi/Timo Gottschalk (SAU/GER), Toyota, +20m08s.

6. Krzysztof Holowczyc/Xavier Panseri (POL/FRA), MINI, +25m24s.

7. Erik van Loon/Wouter Rosegaar (NLD), MINI, +27m43s.

8. Bernhard Ten Brinke/Tom Colsoul (NDL/BEL), Toyota, +36m22s.

----

16. Stéphane Peterhansel/Jean Paul Cottret (FRA), Peugeot, +1t12m49s.

20. Cyril Despres/Gilles Picard (FRA), Peugeot, +1t30m11s.

 

MC:

1. Joan Barreda (SPA), Honda, +9t43m05s.

2. Paulo Goncalves (POR), Honda, +5m33s.

3. Mathias Walkner (AUT), KTM, +10m33s.

4. Marc Coma (SPA), KTM, +10m50s.

5. Ruben Faria (POR), KTM, +12m10s.

6. Toby Price (AUS), KTM, +12m24s.

7. Jordi Viladoms (SPA), KTM, 14m07s.

8. Jerimias Israel Esquerre (CHL), Honda, +18m33s.

9. Helder Rodriguez (POR), Honda, +18m34s.


Carlos Sainz i Peugeot er nu nr. 4.

 

Joan Barreda Bort på Honda fører fortsat.

Motorsiden.dk udgives og redigeres af Søren Clauding

© Motorsiden: Søren Clauding. Kontakt