- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

 

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Det ægyptiske hold, Amin Hwaidik og Sayed Zin El Din i Ford Mustang startede fra Rådhuspladsen.

Rallye Monte Carlo start på Rådhuspladsen:
Stor betydning for København og dansk rallysport

af Søren Clauding - 26. januar 2013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det har altid været en stor og vigtig begivenhed for rallysporten i Danmark, når det berømte Rallye Monte Carlo har startsted i København. Begivenheden er ikke mindre vigtig, når det er den historiske udgave af rallyet, det gælder, for det sætter København og Danmark på verdenskortet.

Hvor det moderne rally er skåret over samme skabelon som de øvrige VM-rallies, og derfor ikke længere har startsteder rundt om i Europa og alene består af dagslysprøver af en bestemt samlet længde, er Rallye Monte Carlo Historique en tro kopi af det oprindelige rally, som også tilbage i 1970'erne havde København som startsted.

Derved har man også bevaret den oprindelige sværhedsgrad, fordi alene den omstændighed, at biler og mandskab først skal tilbagelægge hele turen til Sydfrankrig, inden man skal ud på de hastighedsetaper, hvor konkurrencen for alvor begynder, stille store krav til såvel materiel som mandskab. Af en ganske anden karakter end moderne tiders sprintrallyes.

Da starten gik på Rådhuspladsen i København, i dag, lørdag d. 26. januar 2013, kørte ikke færre end 28 biler henover startrampen. Siden kører deltagerne ialt 3.300 kilometer inden vinderen findes fredag d. 1. februar i Monte Carlo. Det var i øvrigt den bilentusiastiske københavnske kulturborgmester, Pia Allerslev, der startede hver enkelt af deltagerne.

 

Sammenlagt er der 316 deltagende mandskaber i 2013-udgaven af Rallye Monte-Carlo Historique. De  mødes i Valence mandag, hvorpå det går løs med 14 specialetaper på små bjergveje i op til 1600 meters højde i sne, is, tåge og mørke.

 

Store forventninger knytter sig til nordmændene Walter Jensen og Monty Karlan, som i deres Porsche 911 SC fra 1978 umiddelbart ligner det bedste nordiske bud på en sejr i Rallye Monte-Carlo Historique. De blev nummer tre i løbet sidste år.

 

Fra Sverige kommer også en topkører fra 1970erne, nemlig Åke "Bryggarn" Andersson. Han stiller op med Anna Sylvan i en Porsche 924 turbo fra 1979. Andersson deltog i løbet i 2010 og 2011 i sin originale Porsche 911 fra 1970 med godt resultat.

 

Lars Bækkelund og Arne Pagh er bedste danske bud på en topplacering i det krævende vinterrally. De kører i en Fiat 128 Coupé fra 1972 og har en sjetteplads som hidtil bedste resultat.

 

Danskeren Otto Kristensen vandt i 2002 det krævende løb, der nu køres for 16. gang. Han er i år codriver for Henning Hjorth i en Ford Escort RS 2000 fra 1977. De valgte dog Reims som startby.

Blandt deltagerne er også Bent Mikkelsen og Jan Østergaard, der er skiftet fra Alfa Romeo til VW Golf GTI 1. De blev nr. 54 sidste år og satser på at gøre det endnu bedre i år.

Et af kendetegnene ved det historiske Monte Carlo rally er det store antal forskellige biler, der deltager. Ialt 47 forskellige bilmodeller er med i år. Særlig interesse var der på Rådhuspladsen for det ægyptiske hold bestående af Amin Hwaidik og Sayed Zin El Din og ikke mindst deres Ford Mustang på tyske nummerplader. Det er i sig selv helt exceptionelt, at det ægyptiske hold havde valgt København som startsted.Kulisserne kan ikke være bedre for en Monte Carlo Rally-start: Kjøbenhavns grundlægger, Biskop Absalon (repræsenteret af den gyldne statue på facaden af Københavns Rådhus), sammen med Bent Mikkelsen, der til daglig har til huse på Rådhuspladsen, hvor Danske Bilimportører har domocil.


Direktør for Danske Bilimportører og formand for Dansk Automobil Sports Union, Bent Mikkelsen, er blevet bidt af Rallye Monte Carlo Historique. Han ledes på vej af Jan Østergaard.
Hør interview med Bent Mikkelsen in Motorradioen om Rallye Monte Carlo Historique

Københavns kulturborgmester Pia Allerslev
er bilentusiast og en værdig starter af
Rallye Monte Carlo Historique i København.


Lars Bækkelund og Arne Pagh er bedste danske bud på en toplacering.


Automobile Club de Monaco, som er arrangør af Rallye Monte Carlo, var i Danmark repræsenteret af Claude Plasseraud, medlem af organisationskommitéen.

Claude Plasseraud gav interview til Motorradioen - men på fransk
Lyt til interviewet her >>>

Motorsiden.dk udgives og redigeres af Søren Clauding

© Motorsiden: Søren Clauding. Kontakt