- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

 

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I 1989 kørte den på Le Mans. I år er denne gule Spice SE89C-Cosworth til start ved Classic Race Aarhus.


Classic Race i Aarhus: Formel 1 og unikke klenodier


Tekst: Søren Clauding – 29. april 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den danske tradition for historisk motorsport er fortsat for opadgående. Tingene tog alvor fart i slutningen af det forrige årtusinde med etableringen af de historiske løb i Københavns gader. Copenhagen Historic Grand Prix har siden institutioneret sig selv som en årligt tilbagevendende begivenhed i den smukke Fælledparken i det østlige København.

 

Sidste år kom også Aarhus med. Classic Race Aarhus blev afviklet for første gang, populært sagt i dronningens baghave i området omkring Marselisborg Slot og selvom tidspunktet for afviklingen måske ikke var det aller heldigste, blot en uge efter det berømte 24-timers Le Mans, hvortil et stort motorsportsinteresseret publikum valfarter hvert eneste år, blev der dømt succes. Ikke mindst på grund af de utroligt smukke og romantiske omgivelser samt hele opsætningen, hvor man genskaber de historiske kulisser og mange publikum’er leger med ved at klæde sig som man gjorde tilbage i 1960’erne og 1970’erne, hvor de fleste biler kommer fra.

 

Tidligere i år

Classis Race Aarhus er i år rykket frem i kalenderen, så det finder sted allerede i weekenden d. 13.-15. maj. Stedet er det samme som i fjor, men arrangørerne med den dynamiske primusmotor Ole Markussen i spidsen har også udviklet arrangementet kraftigt, baseret på de erfaringer man har fra i fjor og ikke mindst de erfaringer Ole Markussen har fra Copenhagen Historic Grand Prix. Markussen var nemlig manden, der grundlagde det københavnske motorløb.

 

Et af de helt store hits i København har været de felter af historiske Formel 1 biler, man et par år kunne vise frem. Det har man i de sidste år valgt ikke at gøre i København, men Ole Markussen har taget traditionen op og i løbsweekenden vil de afspærrede veje rundt om Mindeparken i Aarhus, som udgør den historiske racerbane, lægge asfalt til et felt af historiske Formel 1 racerbiler.

 

Feltet dækker perioden fra begyndelsen af 1970’erne til slutningen af halvfemserne, altså den periode, hvor Formel 1 racerbiler stadig var brede, bredhjulede racermonstre, hvor der var markante synlige forskelle på bilerne – noget som det i et moderne formel 1 race for mange mennesker kan være lidt svært at se…

 

Racersportsvogne

Men det er ikke kun Formel 1, det er værd at komme efter. Classic Race Aarhus tæller foruden en lang række klasser for historiske standard- og GT-vogne også et specielt felt af racersportsvogne, hvoraf flere blot er produceret i ganske få eksemplarer. Det er biler, som har deltaget i enten klassiske racerløb som 24-timers Le Mans eller 24-timers Daytona eller i den nordamerikanske CanAm-serie.

 

Enkelte af bilerne har endda også dansk historie. Eksempelvis deltager Claus Bjerglund i selvsamme Spice SE89C-Cosworth fra gruppe C2-klassen, som Thorkild Thyrring var med til at køre på Le Mans tilbage i 1989. Den fremstår oven i købet i samme bemaling som dengang for 22 år siden..

 

Ligesom en sjælden racehund har stamtavle, har racerbiler et chassisnummer, der er unikt og er med til at fortælle dens historie. Netop sjældne chassisnumre er noget af det, flere af bilerne i klassen for prototyper, Le Mans- og CanAm-racervogne kan afsløre.

Kun et eksemplar er der bygget af denne Wolverine. Den var med ved Goodwood Rivival for to år siden, er nu med i Mindeparken.


Porsche med historie

Peter Iversen starter med en Porsche 906, der markerede et vendepunkt i det tyske sportsvognsmærkes historie. Det var dels den sidste racersportsvogn, som Porsche byggede, så den kunne blive indregistreret (hvilket Peter Iversens eksemplar i øvrigt er), dels var det med den model, at Porsches lange tradition med klasse- og generalsejre på Le Mans for alvor tog fart.

Den specifikke Porsche 906, der kan opleves ved Classic Race Aarhus, vandt i sin tid flere løb i Nordamerika.

 

Mens Porschen i sin tid blev produceret i 65 eksemplarer, er der også et unikum til start i Le Mans-opvisningsfeltet i Mindeparken. Det er en såkaldt  Wolverine racersportsvogn, som kun blev fremstillet i et eneste eksemplar. Den blev designet i 1965 af Lee Dykstra til køreren Jerry Hansen, der havde skandinaviske rødder. Bilen er opbygget omkring en rørramme, hvori der er monteret en stor 5,3 liters Chevrolet-motor, og den deltog oprindeligt i CanAm-serien i Nordamerika og har senest bl.a. været med i det berømte Goodwood Revival i England. Den køres i Aarhus af Martin Borch-Christensen, som er søn af Son Borch-Christensen, der tilbage i 1960’erne og 1970’erne kørte asfalten tynd på Jyllandsringen, Ring Djursland og ikke mindst den legendariske Roskile Ring.

 

Sidst men bestemt ikke mindst – tværtimod – er den danske motorprins, Prins Joachim, blandt deltagerne i sin fine Lotus Cortina med start nummer 65 på siden. Og HKH Prinsesse Marie overrækker præmierne.

 

Classic Race Aarhus starter officielt ud allerede fredag d. 13. maj og allerede klokken 16 køres der træning på banen. Lørdag og søndag d. 14. og 15. maj der køres der på racerbanen fra klokken 9 til 17.

Motorsiden.dk udgives og redigeres af Søren Clauding

© Motorsiden: Søren Clauding. Kontakt