- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

 

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Giniel de Villiers kørte sin Volkswagen Race Touareg til sejr på 5. etape af årets Rallye Dakar

og rykkede op på 2. pladsen som den bedst placerede Volkswagen.


Rallye Dakar:

Første dag i dynerne


SRP – 7. januar 2009

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. etape i årets Rallye Dakar stillede deltagerne overfor den indtil nu hårdeste udfordring. Den godt 500 kilometer lange hastighedsetape bød for første gang i årets rally på regulære sanddyner på niveau med dem, som traditionelt indgik i de Afrika-baserede rallyes.

 

Af samme årsag var det ikke så mærkeligt, at føringen i rallyet overgik til Nasser Al Attiyah, der sammen med Tina Thörner kører en BMW X3 CC. Al Attiyah er populært sagt født med sand mellem tæerne. Han kommer fra ørkenstaten Qatar og havde intet problem med at overføre sin indsigt i arabiske sanddyner til sydamerikanske.

 

Derfor var dagens største overraskelse nok, at Al Attiyah kun satte 4. bedste tid! Vinder af onsdagens etape var nemlig Volkswagens sydafrikanske rally-raid ekspert, Giniel de Villiers. De Villiers er den af VW Race Touareg kørerne, der har været tættest på at vinde et Dakar rally og som sådan er det ikke så mærkeligt, at han kører stærkt i sanddynerne. Men han kom i mål mere end 5 minutter foran Al Attiyah.

 

Næstbedste bil i sandet var også en Race Touareg. Kørt af den tidligere tyske rallymester, Dieter Depping. Men pga. problemer tidligere i rallyet er Depping og co-driver Timo Gottschalk placeret helt nede på en samlet 9. plads, mere end en time efter den førende bil.

 

Bedste Mitsubishi Racing Lancer på onsdagens etape blev kørt af den 9-dobbelte Dakar vinder, Stephane Peterhansel. Men Peterhansel såvel som den indtil nu førende Carlos Sainz begik begge kørerfejl, som for Peterhansels vedkommende betød, at den bageste del af karrosseriet blev revet af og for Sainz’ vedkommende indebar, at han mistede motorhjelmen.

 

Det var den væsentligste forklaring på, at Mitsubishi køreren måtte nøjes med at komme i mål 7 minutter efter De Villiers og årsagen til, at Sainz sluttede som nr. 9, næsten 16 minutter efter den etapevindende team-kammerat.

 

Der blev altså som ventet vendt op og ned på situationen i Rallye Dakar. Men da marginalerne fortsat er små, var ændringen ikke større end at Nasser Al Attiyah nu er tilbage i føringen, blot 2,5 minutter foran de Villiers og 6,5 minutter foran Sainz.

 

Stephane Peterhansel ligger fortsat på 4. pladsen, franskmanden er rykket nærmere på førstepladsen og afstanden er ikke større end, at han, når ruten for alvor kommer ud i de gigantiske sanddyner, der i størrelse langt overgår Afrikas Sahara, stadig vil være kandidat til sejren.

 

To begivenheder satte deres markante præg på onsdagens etape: På positiv siden, at amerikaneren Robby Gordon kørte sin spektakulære Hummer in på 3. pladsen. På negativ siden, at arrangørerne i samarbejde med det argentinske civilforsvar og redningsmyndigheder fandt den 49-årige franske MC-kører Pascal Terry

Stephane Peterhansel i Mitsubishi Racing Lancer har bevaret sine chancer i Dakar rallyet ved at rykke nærmere den førende bil.


 

død. Ulykken fandt sted allerede d. 4.januar, hvor arrangørerne mistede kontakten med franskmanden. Hvad der er sket, er der endnu ikke klare forlydender om, men man fandt ham 100 meter fra sporet i et ekstremt vanskeligt tilgængeligt terræn, 15 meter fra sin motorcykel, uden styrthjelm og med både mad og drikke indenfor rækkevidde.

 

Torsdag fortsætter Rallye Dakar mod nord fra San Rafael til Mendoza. Ligesom onsdag vil deltagerne møde masser af ørkensand. De første 60 kilometers hastighedsetape foregår i sanddyner, siden følger en strækning, hvor man kommer op i over 2700 meters højde for siden at skulle slå lejr ved foden af Andes bjergene.

 


Resultat af dagens etape, Rallye Dakar 2009:


 1. Giniel de Villiers/Dirk von Zitzewitz (SAF/GER), Volkswagen Race Touareg 2, 5t47m43s

 2. Dieter Depping/Lukas Gottschalk (GER/GER), Volkswagen Race Touareg 2, +2m18s

 3. Robby Gordon/Andy Grider (USA/USA), Hummer H3, +4m12s

 4. Nasser Al Attiyah/Tina Thörner (QAT/SWE), BMW X3 CC, +5m23s

 5. Stephane Peterhansel/Jean-Paul Cottret (FRA/FRA), Mitsubishi Racing Lancer, +7m12s

 6. Mark Miller/Ralph Pitchford (USA/SAF), Volkswagen Race Touareg 2, +8m59s


Stillingen I Rallye Dakar d. 7. januar 2009:


 1. Nasser Al Attiyah/Tina Thörner (QAT/SWE), BMW X3 CC, 18t44m37s

 2. Giniel de Villiers/Dirk von Zitzewitz (SAF/GER), Volkswagen Race Touareg 2, +2m24s

 3. Carlos Sainz/Michel Perin (SPA/FRA), Volkswagen Race Touareg 2, +6m33s

 4. Stephane Peterhansel/Jean-Paul Cottret (FRA/FRA), Mitsubishi Racing Lancer, +13m44s

 5. Mark Miller/Ralph Pitchford (USA/SAF), Volkswagen Race Touareg 2, +19m55s

 6. Nani Roma/Lucas Cruz Senra (SPA/SPA), Mitsubishi Racing Lancer, +24m29s

Motorsiden.dk udgives og redigeres af Søren Clauding

© Motorsiden: Søren Clauding. Kontakt                                Web-design: SRP