- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

 

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den tidligere dobbelte rally-verdensmester og cross country verdensmester, Carlos Sainz, bragte sin Volkswagen Race Touareg 2 i spidsen på 2. dagen i årets Rallye Dakar.


Rallye Dakar:

El Matador i føring


SRP – 4. januar 2009

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

”El Matador”, alias spanske Carlos Sainz, har taget føringen i Rallye Dakar. På rallyets 2. etape, som fandt sted søndag eftermiddag europæisk tid, kørte den tidligere dobbelte rally verdensmester og cross-country verdensmester sin Volkswagen Race Touareg 2 i mål på en tid, som ikke bare betød, at Sainz vandt dagens hastigheds etape men også, at han overtog føringen i rallyet.

 

Efter førstedagens high-speed etape faldt tempoet noget på andendagens 200 kilometer hastighedsetape. Det tog Sainz små 2 timer at køre de 200 kilometer og etapen, som var meget køreteknisk krævende, passede til den spanske kører, som i folkemunde i de spansk talende lande ikke uden grund går under navnet ”El Matador”.

 

”Det var en meget vanskelig prøve med en masse støv og mange motorcykler. Tid efter anden blev vi nødt til næsten at holde stille,” fortalte Carlos Sainz ved etape målet. Det meget støv fra motorcyklerne, der starter inden bilerne, var til stor gene. Når bilerne indhenter de langsommere af motorcyklerne, er det svært at passere dem på grund af meget ringe sigtbarhed i støvskyerne.

 

2. etape gav dog en klar indikation af, at de to giganter er godt i gang med at stramme op på tingene. Sainz vandt i sin Volkswagen, men den 9-dobbelte Dakar vinder, franskmanden Stephane Peterhansel, kørte sin Mitsubishi Racing Lancer i mål på 2. pladsen blot 1 minut og 14 sekunder efter Sainz. På tredjepladsen, bare 42 sekunder efter Peterhansel, kom Sainz’ team-kammerat, sydafrikaneren Giniel de Villiers, som også havde under et minut til manden på 4. pladsen, Nani Roma i endnu en Racing Lancer.

 

Vinderen af første etape, Nasser Al Attiyah fra Qatar, som kører en BMW X3 CC sammen med sin svenske co-driver, Tina Thörner, måtte nøjes med 9. pladsen, godt seks minutter efter den vindende Volkswagen.

 

Resultatet indebærer som nævnt at Carlos Sainz, der akkompagneres af Michel Perin, har overtaget føringen i rallyet, foran Giniel de Villiers og med Stephane Peterhansel på 3. pladsen. Al Attiyah er nu nr. 4.

 

Men som altid i et Dakar rally giver de første prøver kun en indikation af styrkeforholdet mellem giganterne fra de store bilfabrikker, intet er afgjort i denne fase af løbet. Og styrkeforholdet er intakt, Volkswagen og Mitsubishi, som debuterer med en ny dieseldreven Lancer, er i praksis fuldstændig lige hurtige. Marginalerne er så små, at det alene er praktiske detaljer på de lange stræk, der afgør placeringerne.

 

Dér hvor slaget kommer til at stå, er i det rigtige off-road terræn, som deltagerne kommer til at få færten af i de kommende dage, hvor man nærmer sig Andesbjergene på vej imod Chile. Det sker dog ikke på mandagens etape, hvor man kører mod vest til Jacobacci. Alligevel ændrer terræn’et karakter fra en blanding af løst grus og sand til en kombination af groft grus og hård jord. Et sådan terræn er hårdt ved dækkene, ved hjulophæng og en stor fysisk belastning for kørerne.

Den 9-dobbelte Dakar vinder, Stephane Peterhansel, blev 2’er på søndagens hastighedsetape i sin nye Mitsubishi Racing Lancer og rykkede dermed op på en samlet 3. plads.


 

Selve hastighedsetapen er på 616 kilometer og ekstremt udmarvende. Den samlede etapelængde er dog kun på 695 kilometer, men det hele foregår midt på dagen, hvor temperaturerne er på deres højeste – og det er som bekendt højsommer i Sydamerika lige nu!

 


Resultat af dagens etape, Rallye Dakar 2009:


1. Carlos Sainz/Michel Perin (SPA/FRA), Volkswagen Race Touareg 2, 1t56,14s

 

2. Stephane Peterhansel/Jean-Paul Cottret (FRA/FRA), Mitsubishi Racing Lancer, +1m14s

 

3. Giniel de Villiers/Dirk von Zitzewitz (SAF/GER), Volkswagen Race Touareg 2, +1m56s

 

4. Nani Roma/Lucas Senra Cruz (SPA/SPA), Mitsubishi Racing Lancer, +2m48s

5. Luc Alphand/Gilles Picard (FRA/FRA), Mitsubishi Racing Lancer, +3m54s

 

6. Krzysztof Holowczyc/Jean-Marc  Fortin (POL/BEL), Nissan Navara, +5m46s

 


Stillingen i Rallye Dakar d. 4. januar 2009:


1.  Carlos Sainz/Michel Perin (SPA/FRA), Volkswagen Race Touareg 2, 4t34m46s

 

2.  Giniel de Villiers/Dirk von Zitzewitz (SAF/GER), Volkswagen Race Touareg 2, +2m19s

 

3.  Stephane Peterhansel/Jean-Paul Cottret (FRA/FRA), Mitsubishi Racing Lancer, +3m51s

 

4.  Nasser Al Attiyah/Tina Thörner (QAT/SWE), BMW X-Raid, +4m15s

 

5.  Nani Roma/Lucas Senra Cruz /SPA/SPA), Mitsubishi Racing Lancer, +5m42s

 

6.  Luc Alphand/Gilles Picard (FRA/FRA), Mitsubishi Racing Lancer, +6m21s

Motorsiden.dk udgives og redigeres af Søren Clauding

© Motorsiden: Søren Clauding. Kontakt                                Web-design: SRP