- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

 

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Rally-VM:

Uovervindelige Loeb sikrer VM-titel til Citroën


Tekst: Søren Clauding – 7.december 2008

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Han er ikke til at stoppe. Citroëns unikke nu 5-dobbelte verdensmester skriver historie gang på gang. Søndag tog han sejren i Wales Rally Great Britain – det sidste af de store legendariske rallies, han og Daniel Elena hidtil ikke havde vundet.

 

Sejren sikrede også Citroën VM-titlen for bilmærker. Den har de ikke haft siden 2005. Loeb selv har dog været helt uovervindelig i perioden hvor Ford erobrede bilmærkernes mesterskab. Fem VM-titler har ingen anden rallykører nogensinde vundet. Og Loeb vandt dem oven i købet i træk!

 

Loebs VM-titel var i hus inden det britiske rally, som er årets sidste. Bilmærkernes VM havde Citroën dog endnu ikke opnået, dels fordi teamets yngre kører, Daniel Sordo, ikke har haft så heldige rallies på det seneste, men også fordi Fords kørerkonstellation har været meget stabil, selvom Jari Matti Latvala midtvejs gennem sæson’en også havde nogle løb, hvor han satte det hele overstyr og aldrig nåede målrampen.

 

Forud for det britiske rally havde Citroën dog blot brug for 7 points, for at tage bilmærkernes VM-titel. En andenplads til Loeb eller Sordo ville række, hvorimod Fords opgave var noget vanskeligere.

 

Hirvonen kørte galt

Det hele blev bestemt heller ikke gjort lettere, da Mikko Hirvonen mistede 4 minutter på førstedagen efter en i forvejen noget beskeden og henholdende start. Det skal til alles forsvar siges, at vejrforholdene under det britiske rally mildest talt var elendige. En blanding af is, sne, mudder og konstant uforudsigelighed gjorde ralliet til et af de sværeste i år.

 

Duellen

Men det var duellen mellem Ford og Citroën, der stjal billedet. Hirvonens uheld betød, at hele ansvaret lå på Latvalas skuldre. Ingen af de øvrige

mere eller mindre fabriksstøttede Ford kørere kunne hamle op med de to Citroën’er og i ralliets sidste halvdel lå Loeb og Sordo stabilt på 2. hhv. 3.pladsen. I fald Loeb fik et problem, ville Sordo være parat til at rykke op og tage de 8 points, som en 2.plads giver.

 

Men det ændrer ikke på det faktum, at det var Hirvonen, der kørte galt, ikke Loeb, Sordo eller for den sags skyld Latvala. Flere andre tog turen ud af ralliet undervejs. Voldsomst gik det for Subarus Chris Atkinsson, som totalskadede sin Impreza. Bedre gik det for 2003-verdensmesteren Petter Solberg, der til slut var i mål på 4.pladsen. Hirvonen kom i øvrigt på hjulene igen, blev nr. 8 i det britiske rally og blev dermed den eneste kører i historien, som har scoret VM-points i samtlige rallies i et verdensmesterskab.

 

I ralliets afsluttende fase var Loeb imidlertid så tæt ved Latvala, at der ikke var nogen mening i at holde sig tilbage. Ville det gå galt i forsøget på at erobre sejren, lå Sordo parat til at score 2.pladsen.

 

Men det gik ikke galt. Trods en påstået tyvstart på næstsidste hastighedsprøve (som siden blev trukket tilbage igen) formåede Sebastien Loeb og co-driver Daniel Elena at køre deres Citroën C4 WRC i mål på førstepladsen – den 11. sejr i 2008. Også det var ny rekord.

 

Det britiske rally var sæsonfinale. I 2009 bliver VM-sæson’en reduceret med tre løb til 12. For første gang i verdensmesterskabets historie er Rallye Monte Carlo ikke en del af VM. Derfor bliver sæsonstarten det nye irske VM-rally, som finder sted d. 30. januar til d. 1. februar.

 

Motorsiden.dk udgives og redigeres af Søren Clauding

© Motorsiden: Søren Clauding. Kontakt                                Web-design: SRP