- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

 

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mikko Hirvonen slog både Grönholm og Loeb i historiens første norske VM-rally.


Rally Norway:

Hirvonen besejrer mestrene


Tekst: Søren Clauding

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den blot 26-årige finne, Mikko Hirvonen, opnåede sit livs triumf, da han søndag eftermiddag kørte over målrampen i Rally Norway – det første norske VM-rally nogensinde. Hirvonen sejrede, men undervejs overvandt han såvel sin team-kammerat i Ford teamet, den tidligere dobbelte verdensmester Marcus Grönholm, som den regerende og trefoldige verdensmester, Sebastien Loeb i Citroën C4 WRC.

 

Sejren i det norske rally var ikke Hirvonens første. Sidste år vandt han det australske rally, men den triumf blev sat i skyggen af den omstændighed, at Loeb ikke deltog pga. en brækket arm, og Grönholm oversatsede på rallyets første hastighedsprøve og kørte af sporet.

 

I Norge førte Hirvonen fra start til mål. Grönholm fik aldrig indhentet Hirvonen – og da Loeb i et desperat forsøg på at kompenserer for et par for ham usædvanlige småfejl undervejs skruede tempoet for højt op, endte han i en snevold – først én gang og siden én gang til.

 

Hirvonens triumf blev sat yderligere i relief af at rallyet var det første VM-løb i Norge nogensinde. Ingen udover Henning Solberg kendte til rallyet på forhånd, så alle var i princippet på lige fod. Der eksisterede ingen noter fra de forrige år, der blot skulle forfines og rettes til. Derved fik man måske et mere reelt billede af de enkelte køreres indbyrdes potentiale.

 

Grönholm sluttede på 2.pladsen. Han havde måske haft en chance for at indhente Hirvonen – men da Loeb var ude af billedet og der var stor afstand til kørerne på 3.-4. pladsen gjorde han det fornuftige: Han kørte otte sikre VM-points i hus og overtog dermed føringen i kampen om kørernes Verdensmesterskab.

 

Da Sebastien Loeb ikke scorede points i Norge indebar Hirvonens sejr desuden, at han avancerede til 2.pladsen i VM – så nu kan Ford

Marcus Grönholm gjorde sig stor umage, men måtte nøjes med 2.pladsen i Norge. Men ved samme lejlighed tog han en solid VM-føring efter Sebastien Loebs uheld.


bryste sig over, at begge deres kørere fører VM-kampen, samtidig med at Ford selv fører kampen om verdensmesterskabet for konstruktører. Citroëns 2.kører trives pr. definition ikke i det skandinaviske vintervejr og han scorede hverken points i Sverige eller i Norge.

 

Dominansen blev underbygget af, at det lykkedes Henning Solberg i løbets sidste fase at passerer sin bror, Petter, og dermed bringe endnu en Ford Focus på podiet. Henning Solberg kører en semi-privat anmeldt udgave af Fords WRC-bil.

 

Dermed levede Henning også op til Petters forudsigelser. Han mente forud for rallyet, at Henning ville være en potentiel løbsvinder (modsat ham selv), men en stribe småfejl fordelt på hele rallyet betød, at Henning Solberg ikke på noget tidspunkt var reelt i nærheden af duoen i toppen.

 

Og Petter – han venter blot på næste VM-rally, i Mexico, hvor han debuterer med den helt nye Subaru Impreza WRC. I mellemtiden kan han så blot glæde sig over, at den gamle model stod distancen i Norge og at han kunne slutte på fjerdepladsen i sit hjemlands rally.

 

Motorsiden.dk udgives og redigeres af Søren Clauding

© Motorsiden: Søren Clauding. Kontakt                                Web-design: SRP