- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

 

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stéphane Peterhansel er mesteren i Dakar. Han vandt første gang for 30 år siden og sejren i år var nr. 14.


Dakar 2021: Peterhansels fjortende


Af Søren Clauding – 15. januar 2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det er præcis 30 år siden, Stéphane Peterhansel første gang stod øverst på skamlen i et Dakar-rally. Dengang kørte han en to-hjulet Yamaha i blot hans fjerde deltagelse. Siden blev det til 6 sejre, hvorpå han skiftede motorcyklen ud med i første omgang en Nissan.

 

Efter få år vandt han sin første sejr på fire hjul, det skete i en Mitsubishi, og senere triumferede han i både MINI og Peugeot for i dag, d. 15. januar 2021 på ny at køre i mål som vinder, denne gang i en MINI Buggy. Det var den ny 55 årige franskmands fjortende sejr i verdens hårdeste rally, hvor hver eneste dagsetape er længere end et helt VM-rally.

 

Viften af køretøjer dokumenterer Peterhansels unikke evne til at boltre sig i ørkensandet, uanset hvilken teknik, der bringer ham frem. Men også Andesbjergenes store højder har han mestret, fire gange oven i købet. Og denne gang vandt han i Saudi Arabien, hvor strabadserende klippeområder og ind imellem også kraftige regnskyl var med til at gøre præstationen til noget særligt. Og han vandt endda med en ny mand i det ofte afgørende co-driver sæde. Deouard Boulanger hedder han.

 

I fjor gik sejren til team-kollegaen, den tidligere dobbelte rallyverdensmester og 3-dobbelte Dakar-vinder, spanieren Carlos Sainz, som i år måtte nøjes med 3. pladsen i mål. De to var nemlig adskilt af vinderen fra 2019 (samt 1015 og 2011), Nasser Al-Attiyah fra Qatar, der i år lagde et stort pres på Peterhansel og vandt halvdelen af etaperne.

 

Uendelig mange punkteringer

Al-Attiyah og team-kollegaen, en anden tidligere Dakar-vinder, sydafrikaneren Giniel de Villiers, led under et uendeligt stort antal punkteringer undervejs. Tilsammen punkterede de to over 35 gange og det svarede nogenlunde til i fjor, hvor punkteringer også var et stort tema. Problemet er, at hjul-reglementet for de to-hjuls trukne buggyer som Peterhansels MINI, er langt mere favorabelt end for de firehjulstrukne mere serienære off-road’ere.

 

Toyota har valgt, at deltage med en bil fra modelprogrammet – en Hilux pickup – der godt nok er voldsomt modificeret, for at kunne modstå strabadserne, hvorimod MINI John Cooper Works Buggyen er fjernt fra de serieproducerede køretøjer. Det er et frit valg, hvordan man vil deltage og alle kender reglementet. Men i sagens natur er der et stadig stigende ønske om at udjævne forskellene.

 

Loeb udgik igen

Og ikke alle har haft den fornødne evne til at bringe en buggy til tops. Den 9-dobbelte rally-verdensmester, franskmanden Sebastien Loeb, har flere gange uden held forsøgt at vinde Dakar. Denne gang deltog han i en specialbygget såkaldt BRX1 buggy, drevet af det erfarne Prodrive team. Hans rally startede med en række stressende tilbageslag af forskellig art og sluttede definitivt med ødelagt hjulophæng og et beskadiget servicekøretøj.

 

Den tidligere Dakar 1’er, spanieren Nani Roma formåede dog at bringe sin BRX1 i mål. Han havde også udfordringer undervejs og tabte en del tid, men nåede målet på en 5. plads.

 

Argentinsk vinder på MC

MC-klassen i årets Dakar blev for anden år i træk vundet af Honda, men denne gang med argentineren Kevin Benavides i sadlen – det var hans første triumf det berømte rally. Han formåede ikke mindst i løbers afsluttende fase at holde sidste års vinder, team-kollegaen Ricky Brabec fra USA bag sig. Nr. tre blev 2017-vinderen, Sam Sunderland fra Storbritannien, på KTM.

Nasser Al-Attiyah kørte sin Toyota Hilux i mål på 2. pladsen trods uendelig mange punkteringer.


Resultat, Dakar, 3.-15. januar 2021


1. Peterhansel/Boulanger (X-raid Mini JCW) 44t27m11s
2. Al-Attiyah/Baumel (Toyota Gazoo Racing) +14m51s
3. Sainz/Cruz (X-raid Mini JCW) +1t01m57s
4. Przygónski/Gottschalk (Overdrive Racing Toyota) +2t36m03s
5. Roma/Winocq (Bahrain Raid Xtreme Hunter) +3t22m48s
6. Al Qassimi/ Panseri (Abu Dhabi Racing Peugeot) +3t29m31s
7. Vasilyev/Tsyro (X-raid Mini JCW) +3t29m38s
8. de Villiers/Haro (Toyota Gazoo Racing) +3t58m39s
9. Martin Prokop/Viktor Chytka (Orlen Team Ford) +4t10m21s
10. Desprès/Horn (Abu Dhabi Racing Peugeot) +4t50m09s


Sebastien Loeb var hurtig, så længe han kunne holde bilen kørende.

Motorsiden.dk udgives og redigeres af Søren Clauding

© Motorsiden: Søren Clauding. Kontakt