- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

 

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Firehjulede veteran-klenodier i Tivoli

 


Af Søren Clauding – 7. oktober 2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingen med blot en smule benzin i årene og svaghed for firehjulede køretøjer kan have passeret gennem Tivoli i København uden lige at kaste et blik over på Veteran Bilerne. Da man var lille gjaldt det om at få en tur og stolt styre rundt på den lille bane lige op af koncertsalen. Senere var det børnene, der skulle have en køretur og endnu senere måske endda børnebørnene. Veteranerne i Tivoli er nemlig ægte veteraner.

 

For at være kategoriseret som veteranbil, skal en bil være 35 år gammel. Det klarer den lille vognpark i Carstensens gamle have uden slinger i valsen. Ikke mindst de, der i dag har den samme dragende effekt på unge (og måske også lidt på de ældre, der får lov til at genoplive barndommen). For har man været så heldig, at køre en tur med en af de første biler i haven efter åbningen af veteranbilsbanen i 1959, er det slet ikke usandsynligt, at det er den eller de selvsamme biler, man kommer ud at køre i anno 2015, som man dengang debuterede som bilist i.

 

Veteranerne er vendt tilbage

Forklaringen er den, at Veteran Bilerne fra premieren i 1959 tilhørte den daværende ”teltholder”, som ejede veteranbilbanen. Efter en strid med Tivoli fem år efter premieren pakkede han sine biler sammen og så stod Tivoli helt uden veteranbiler, da haven skulle åbne. Det fik man dog styr på ret hurtigt og detaljerne i historien får du i radiointerviewet med den nuværende leder af Tivolis maskinværksted (og ansvarlig for alle forlystelserne), Søren Robert Andersen. Men et halvt hundrede år efter, da erstatningsbilerne var ved at være rustet op, fandt man ved et tilfælde de originale biler og efter en tiltrængt renovering og ombygning kom de for få år siden i drift igen.


Veteran bilerne i Tivoli - Interview med Afdelingsleder, Maskinværkstedet, Søren Robert Andersen


Derfor er det ikke bare miniature-kopier af veteranbiler fra det forrige århundredeskifte, der nu om dage underholder Tivoli-gæsterne, bilerne er i sig selv små klenodier, specialbyggede og så vidt man ved uden sidestykke noget sted i verden. Og da de har alderen i orden med 56 år på bagen, må de siges at være veteran-veteranbiler.

 

Kører på elektricitet

Veteran Bilerne er aktuelle som altid og måske endnu mere i skrivende stund, hvor politikerne har svært ved at forholde sig til om de fortsat skal handle miljørigtigt og bakke op omkring el-drift, for de gamle biler i Tivoli kører ved egen kraft ved hjælp af elektricitet – og det har de for resten altid gjort. I modsætning til moderne elbiler har bilerne i Tivoli imidlertid den unikke fordel, at de ikke behøver at blive ladet op.

 

De kører på en fast bane, styret af en skinne i midten, og den skinne bruger man til at overføre elektricitet til bilernes elektromotorer. Samme princip som hæderkronede troljebusser og som man fortsat på projektplan arbejder med en afart af, i form af opladningsspor langs motorvejene. Formålet er hér, også at overvinde begrænsningen i rækkevidden, et problem man ikke kender til i Tivoli, hvor veteranbilerne kan køre i timevis uden ophold, for de løber ikke tør for strøm – men indrømmet, de kommer heller ikke så langt.

 

I øvrigt er veteranbilerne ganske sparsommelige. Man har nemlig indbygget elmotorer, som også anvendes i el-scootere og derved er veteranbilerne blevet to-hjulstrukne. De udgående erstatningsbiler trak kun på et enkelt hjul…


Veteran biler i Tivoli lige nu


Veteran Bilerne er aktuelle i Tivoli i København, ikke mindst i de kommende tre uger, hvor man holder ”Halloween”-åben frem til 1. november. Alle forlystelser er åbne, herunder også Veteran Bilerne. Og så kan vi i øvrigt anbefale, hvis man skal gøre det til en rigtig børnetur, at kikke indenfor i Spisehuset, når sulten skal stilles. Det er en helt ny restaurant, hvor konceptet er baseret på, at både børn og voksne kan hygge sig, præcis som de gør, når generationerne tager en tur sammen i de legendariske gamle køretøjer. Vi besøgte restauranten efter interviewet med Søren Robert Rasmussen, kendte den ikke i forvejen, men kan varmt anbefale den… Hermed gjort.


Den ansvarlige for at Tivolis forlystelser kører som de skal hedder Søren Robert Andersen. I radiointerviewet ovenfor fortæller han historien om veteranbilerne, som er blevet en institution i den gamle have.


Motorsiden.dk udgives og redigeres af Søren Clauding

© Motorsiden: Søren Clauding. Kontakt