- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

 

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Drifting indgår ikke i BMW Driving Experience - men Le Mans vinderen John Nielsen demonstrerer hér, hvor god man kan blive, når man rigtig har øvet sig!


BMW Driving Experience: Bare som en reminder

For det kan ikke blive andet lige nu – og dog…


Af Søren Clauding – 31. august 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BMW har nogle gange afholdt Driving Experience på FDM Sjællandsringen ved Roskilde. Hver gang har det været en kolossal succes, hvor kørekurserne – for det er reelt dét, der er tale om – har været udsolgt på stort set ingen tid. Også i år, hvor man havde opgraderet udvalget af de biler, deltagerne får lov til at stifte bekendtskab med.

 

Ud fra et bilentusiastisk synspunkt er det i sig selv unikt, at få mulighed for at boltre sig i biler som BMW M3, X5, 650i Cabriolet, MINI Roadster John Cooper Works og mange, mange flere. Men den pædagogiske synsvinkel er en reminder til alle bilister.

 

Seeing is believing

For BMW’s vedkommende gælder det gamle udsagn: Seeing is believing (at opleve tingene selv gør det lettere at tro på dem, sådan lidt frit oversat). Ikke mindst i det moderne samfund, som er så stopfyldt med informationer i det sammensurium af medier, der alle mener, at deres indhold er det absolut vigtigste. Hvem skal man tro? Heldigvis giver et arrangement som BMW Driving Experience, der afholdes over en uge med flere sessions hver dag, mulighed for at danne sig sin egen mening og få en egen føling af begrebet køredynamik, som er kernen i BMW’s biler. Hvis man altså er så heldig at få sikret sig en plads. Og det er i skrivende stund slut – i hvert fald for i år.

 

I andre må derfor være lidt tidligere ude til næste år. Indtil da må I stole på, at undertegnedes ord kan står til troende, når det kan fastslås, at ligeså komfortable, BMW’er i enhver størrelse måtte være, ligeså herlige er de at afprøve under trygge forhold på en afspærret bane. Og ikke mindst under kyndig instruktion – hvad selv den bedste motorjournalist tid efter anden kan have gavn af, så man får fjernet de værste unoder og dårlige vaner.

 

Køreteknik for alle

Det pædagogiske er imidlertid mindst ligeså vigtigt. Og hér behøver man ikke vente et år eller være inkarneret BMW-fan/ejer for at blive bedre. I Danmark tilbydes der et utal af kørekurser – nogle naturligvis bedre end andre – og det burde være enhver bilists pligt med jævne mellemrum, måske engang hvert andet år, at sætte sig på skolebænken og siden under trygge rammer at afprøve i praksis, hvor kort afstanden er fra en sikker undvigelsesmanøvre og katastrofeopbremsning til en fatal ulykke.

 

Køreinstruktørernes erfaring er f.eks. at de fleste bilister har svært ved at gennemføre en maksimal opbremsning. De fleste er ganske enkelt for forsigtige. Og hastighed spiller – uanset hvor glad undertegnede er for engang imellem at køre hurtigt – en væsentlig rolle: Øges farten fra 80 km/t til 100 km/t øges bremselængden i en BMW fra ca. 21 til ca. 31 meter. Tankevækkende.

 

Hestekræfter for alle

Flot at BMW giver bilisterne et prik på skulderen engang imellem og også gør det muligt at afprøve højpotente biler under sikre forhold. Men ikke alle har brug for at køre biler med 4-500 hestekræfter for at forstå betydningen af at træne sine kørefærdigheder, og det kan ske i langt mindre potente biler.

 

…når det så er sagt, skal det lige som en plus-erfaring fra undertegnedes deltagelse i BMW Driving Experience fastslås, at kører man en af de ekstreme M-varianter er det en ganske anderledes oplevelse at skifte til en af de mere komfortable modeller – for nu at sige det mildt. I den ekstreme trafiksituation er ”racerbilerne” ganske enkelt markant bedre. Det vidste vi ”naturligvis” godt i forvejen – men det er meget rart at få dokumenteret med få minutters mellemrum. Seeing is believing!

BMW Driving Experience i Motorradioen >>>


Et stort antal meget forskellige BMW og MINI'er udgør den flåde af biler, deltagerne har mulighed for at boltre sig i.

 

Le Mans vinderne Casper Elgaard og John Nielsen deler ud af deres erfaringer under BMW Driving Experience.

 

Parallel parkering på tid er ikke verdens letteste opgave - men knap så fatal, hvis det går galt.

Motorsiden.dk udgives og redigeres af Søren Clauding

© Motorsiden: Søren Clauding. Kontakt