- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

 

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt





  

      

   



 


  

  



  


Biltest: Toyota Land Cruiser 250 First Edition


Land-cruiser – også til landevejs-cruise


Af Søren Clauding – februar 2025

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toyota Land Cruiser er eminent til at køre off-road. Det har kolleger for længst erfaret, senest i den helt nye Land Cruiser off-road i Marokko, og historien, der kan føres helt tilbage til 1951, viser da også, at det har den altid kunnet. Men dur den også til landevejs-cruise i nutiden? Det satte vi os for at afprøve, under danske kørselsforhold på plan asfalt – for det er i praksis nok er dér, en Land Cruiser kommer til at køre de fleste kilometer, hvis den har danske nummerplader på.

 

Det er der i øvrigt forbavsende mange, der allerede har. Faktisk kører det tæt ved 2.500 dansk indregistrerede Land Cruisere rundt i landet af de tidligere modeller. Det er mere end halvanden gang så mange som de bedste af konkurrenterne indenfor den såkaldte E-SUV kategori kan præstere. Og ”E’et” står altså ikke for ”elektrisk” men bilstørrelsen. For en Land Cruiser er en stor bil.

 

Meget mere offr-road end SUV

Ret beset er den meget mere end en SUV, for den har regulære off-road egenskaber, om end de nok kommer lidt til kort i forhold til fx familiemedlemmet, Toyota Hilux. Men det ved vi efter planen mere om inden længe, for den nye Hilux er lige på trapperne, så dén vender vi tilbage til.

 

Men Land Cruiser har to udvekslingsområder og masser af hjælpemidler til at styre kræfterne mellem de permanent fire trækkende hjul. Frihøjden er 21,5 cm og drivlinen kan styres til at være optimal på sne og is, i mudder og et mere støvet terræn. Og så kan den også håndtere en plan asfalt, altså en god danske landevej.

 

Usædvanlig løsning

For de fleste off-road’ere skal der indgås kompromisser, hvis køreegenskaberne skal kunne præstere på stærkt varieret underlag. Det kan fx håndteres ved hjælp af luftaffjedring eller andre typer af adaptive affjedring, men sådanne systemer er ikke nødvendigvis så robuste, som Toyota kunne ønske sig. I stedet har man skabt en overraskende effektiv løsning i form af en krængningsstabilisator, der kan deaktiveres, om end den kun leveres på topvarianten ”T4”.

 

Uden krængningsstabilisator kan hjulene bevæge sig langt mere op og ned, som er hensigtsmæssigt i ujævnt terræn, hvis man vil have et solidt greb i underlaget. Det kan opnås uden at gøre affjedringen ultra-soft, som ellers er den traditionelle løsning. Og det er godt i samme øjeblik bilen befinder sig på plan vej og måske endda skal godt op i fart – på et landevejscruise.

 

Deaktiveres automatisk

Deaktiveringen kan manuelt ske ved lav fart. Når hastigheden så siden måtte overstige 30 km/t, slås krængningsstabilisatoren automatisk til igen, og så har man en fast affjedring, der skaber sikker og stabil kørsel ved høj fart.

 

Vi afprøvede også Land Cruiseren ved dansk motorvejsfart (130 km/t), oven i købet på fugtig kørebane, og havde også mulighed for at køre strækninger med lettere snelag og isglat overflade. Det fungerede intet mindre end fremragende.

 

Motoren rækker

250-modellen, som er den, der markedsføres i Europa, er en forholdsvis tung bil. Den vejer godt 2,5 tons uden læs, og set i det lys kunne man frygte, at en motor på 205 hestekræfter var for lidt. Men sådan er det ikke i en off-roader, når den er bygget rigtigt.



Motoren er godt nok en 4-cylindret 2,8 liters turbomotor, men den er dieseldrevet, hvilket giver rigtig god mening. Havde man anvendt en tilsvarende ligeså stærk benzinmotor, ville CO2 udledningen have været i nabolaget af halvanden gang så stor, men værre: En benzinmotor ville ikke mestre et drejningsmoment på 500 Nm.

 

Dertil kommer, at motoren på til dels er velkendt teknik, men den er blevet videreudviklet bl.a. vha. en ny og mere effektiv turbolader, der skaber en mere lineær og hurtigere kraftoverførsel. Den er så kombineret med en ny 8-trins automatgearkasse. De to tilsammen giver en meget præcis og dermed også sikker overførsel af kræfterne, som også bidrager til en høj grad af kørselskomfort netop ved landevejskørsel.

 

Smidig og off-road optimeret forbrug

Det maksimale drejningsmoment leveres i omdrejningsintervallet fra 1600 til 2800 omdr./min. hvilket giver en ubeskrivelig smidighed, og er en stor del af hemmeligheden bag den gode køreoplevelse. Den nye Land Cruiser 250 er da også i stand til at trække 3.500 kg. Og netop på grund af at man disponerer over et lavt gearområde, vil drejningsmomentet målt på hjulene være markant højere.

 

Brændstoføkonomien er af WLTP beregnet til 9,5 km/l, hvilket ret præcist svarer til, hvad vi oplevede i praksis. Man må ikke sammenligne det forbrugstal med velkendte tal fra mere personbilsagtige biler, for de er jo typisk ikke optimeret til at holde forbruget nede i uvejsomt terræn.

 

Udstyr og pris

Prisen på den prøvekørte First Edition version er 1,7 million kroner – på hvide nummerplader. Men den er kun historisk, for First Edition udgaven var udsolgt få timer efter lanceringen. Den billigste Land Cruiser 250 kan erhverves for 1,48 million kroner, men selvsagt var der meget mere udstyr inkluderet i den prøvekørte bil. Det nærmeste man kommer First Edition er T4 udgaven, som er prissat til 1,6 million – inklusive 20” hjul.

 

Umiddelbart virker det derfor lidt underdimensioneret med beskedne 18” hjul i ”First Edition”, men da dækkene er hhv. 65 og 70 procent afhængig af den valgte dækbredde, giver det mening, for de er mere robuste i råt terræn.



Avanceret udstyr

Den nye Land Cruiser er helt igennem ny, udvendigt såvel som indvendigt. Den er topmoderniseret på en måde, hvor man har forenet stribevis af digitale detaljer med det robuste look, som forventeligt ikke bare ser robust ud, men også er det i praksis.

 

På landevejen disponerer man allerede i den laveste udstyrsvariant, T2, over alle de nyeste Toyota kørehjælpemidler som adaptiv fartpilot med kø-funktion, bak-kamera med vasker, vognbaneassistent med aktiv styring, nødbremseassistent, fjernlysassistent (LED forlygter), førerovervågning med automatisk nødstop, proaktiv køreassistent, vejkrydsassistent osv.


 


Lang liste

Udstyrslisten er alenlang, også på T2 versionen: Bl.a. 220V 100 W udtag, 5 sæder (der let kan kippes helt op og derved forøge bagagerumskapaciteten fra 742 til 1292 liter), 9” multimedieskærm, 3-zone klimaanlæg, el-bagklap, el-forsæder i syntetisk læderbetræk med varme, forrudevarme, nøglefri betjening og multifunktionslæderrat.

 

I T3 versionen får man 10 højtalere i stedet for 6, multimedieskærmen er vokset til 12,3”, der er kommet varme i rattet, man har elektrisk differentialespær bag, som kan være godt på en isglat vintervej, LED-Matrix forlygter, integreret navigation og meget andet.



Fokus på landevejen

T4 betyder bl.a. 14 højtalere, førnævnte 20” alufælge, varme og ventilation også i bagsæderne, head-up display og den førnævnte deaktiverbare krængningsstabilisator. Og dermed også sagt, at vi ikke har afprøvet den nye Land Cruiser i terræn uden denne finesse, så dér må man blot gå ud fra at den i terrænet kører som den prøvekørte version, uden at man har deaktiveret krængningsstabilisatoren. Men det havde som nævnt ikke vores helt store fokus.

 

Sidst men ikke mindst sælges Toyota Land Cruiser i Danmark med 3 års garanti plus den såkaldte serviceaktiverede Relax garanti, som forlænger fabriksgarantien op til 10 år eller 185.000 kilometer.

PLIGTINFORMATION.

Med udgangspunkt i gældende lovgivning skal det oplyses, at den prøvekørte bil er stillet til rådighed for testkørsel af bilmærkets danske importør.
Andre Toyota prøvekørsler - find dem hér >>>

Videotest: Toyota Land Cruiser 250 on-road

Vi har prøvekørt den helt nye multifunktionelle off-roader fra Toyota. Men vi har med vilje kørt den dér, hvor den formentlig vil tilbagelægge det største antal kørte kilometer: På landevejen. Kør med og få en oplevelse af den helt særlige hjulophængning. Fuld HD.





Model: Toyota Land Cruiser 250 First Edition
Listepris: Kr. 1.699.900
Motor og transmission: 4 cyl. 2,8 ltr. turbodieselmotor: 205 hk/500 Nm/1600-2800 omdr./min. 8 A/T. 4WD. El-differentialespær bag.
Præstationer acceleration/ topfart/ Brændstoføk/ CO2 udledning (WLTP): 0-100 km/t: 12 sek./ 175 km/t./ 9,5 km/l./ 275 g/km/.
Længde: 4,93 m
Bagagerum: 742-1292 liter
Værd at bemærke: 18" alufælge. Multiterræn select system, downhill assist control, og crawl system. Nøglefri betjening. Multijusterbart læderrat med varme. 3-zone klimaanlæg. Adaptiv fartpilot. Sædevarme og ventilation for og bag. El-sæder for i læder. Forrudevarme. 12,3” berøringsskærm. Navigation.220 V udtag. El-bagklap. 3 års garanti + 7 år ekstra service aktiveret garanti.

Link til importøren















Land Cruiseren var forbederedt til at kunne trække en 3,5 tins anhænger, men anhængertrækket skal monteres manuelt og findes i et siderum bag venstre hjulkasse i bagagerummet.

Motorsiden.dk udgives og redigeres af Søren Clauding

© Motorsiden: Søren Clauding. Kontakt