- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

 

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mild Hybrid versionen af den store Skoda Kodiaq (den blå) er en smule dyrere end plug-in udgaven (den grå), men man får også mere plads for pengene.


Biltest: Skoda Kodiaq vs Kodiaq

Plug eller ikke plug – valgmuligheden består


Af Søren Clauding – februar 2025

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvis det aktuelle danske bilmarked skulle være rettesnor for verdens bilproduktion, ville halvdelen af alle ny-fremstillede biler være fuldt elektriske. Men ingen steder i verden påvirkes bilkøb så meget af afgiftsregler som i Danmark. Og Danmark er så lille, at elbiler ofte er tilstrækkelige til at klare de daglige kørselsbehov. Men resten af bilerne er fortsat baseret forbrændingsmotorer, og dér skal der træffes andre valg.

 

Det er den store Skoda Kodiaq et godt eksempel på. Den findes nemlig ikke som fuldt elektrisk bil, men man kan vælge den i en udgave med en mild hybrid motor eller alternativt som en såkaldt plug-in hybrid eller opladningshybrid om man vil. Der er fordele og ulemper ved dem begge, og vi har prøvekørt dem begge.

 

Forskellig bagageplads

Skoda Kodiaq er en stor SUV. Den er skabt på samme platform som VW Tiguan, men er med sine 4,79 meter meget længere og dermed også mere rummelig. Allerede dér kommer der forhold ind, som man skal have i baghovedet, når man vælger hybrid-teknologi, for i plug-in hybriden fylder det forholdsvis store batteri på 25,7 kWh en del.


Bagagerummet i MHEV-udgaven.

 

Bagagerummet i PHEV-versionen.


Faktisk skrumper bagagerumspladsen fra 910 til 745 liter respektive fra 2105 til 1945 liter, når bagsæderyglænene lægges ned. Er pladsen en vigtig spiller, taler det på plussiden for en Mild-hybrid Kodiaq. Den findes i øvrigt også i en udgave med 7 sæder – den mulighed har man ikke med plug-in.

 

Samme basis motor

Hvad drivlinen angår er den også forskellig, men ikke så forskellig som i flere andre større SUV’er med forskellig teknologi. Det skyldes især, at basis i de to prøvekørte versioner er en 1,5 liters TSI benzinmotor på op til 150 hestekræfter. I Mild Hybrid versionen kaldes den ”e-TSI”, fordi den er koblet sammen med en 48 Volts elmotor, der fortrinsvis har til opgave at sikre en god benzinøkonomi. Og det går da også meget godt: 16,4 km/l er pænt for så stor en bil og tallet kan opnås også i praksis. Desuden medvirker elmotoren til at gøre gearskiftene i 7-trins DSG automatgearkassen mere blide og umærkelige.


MHEV motoren (øverst) fylder af gode grunde mindre i motorrummet end PHEV-maskineriet. Bilen er også 250 kg lettere.


Plug-in versionen har en tilsvarende benzinmotor men ingen hjælpemotor, og gearkassen er da også en 6-trins DSG. Benzinmotoren er dog som en såkaldt parallelhybrid bygget direkte sammen med en 115-hestes elmotor, og kræfterne fra de to motorer føres sammen gennem gearkassen ud til de trækkende forhjul. Begge de prøvekørte biler havde nemlig forhjulstræk.

 

Plug-in er stærkere

Sammenlagt har man op til 204 hestekræfter til rådighed i PHEV’en (PHEV=Plug in hybrid vehicle) men også et meget større drejningsmoment, der topper ved 350 Nm versus 250 Nm i MHEV’en (MHEV=Mild hybrid Electric Vehicle). Derfor er fartpræstationerne naturligt nok noget bedre i PHEV’en: 0-100 km/t på 8,4 sekunder versus 9,7 sekunder – men mere er det så heller ikke. Topfarten er stort set identisk – 210 km/t vs 207 km/t).


PHEV'en kan oplades med 11 kW.


Hvor MHEV’en er helt ukompliceret at betjene sig af, kræver det lidt mere opmærksomhed at udnytte PHEV’en. Det store batteri gør det muligt at køre 113 kilometer på en fuld opladning – uden at benzinmotoren behøver at blande sig, hvis man er moderat med speederfoden, for da er elmotorens kræfter tilstrækkelige. I praksis kørte vi lidt under 100 kilometer på en fuld opladning, men det var også ved temperaturer tæt ved frysepunktet.

 

Benzinforbruger uden el

Når der så ikke er mere strøm på batteriet (andet end en lille buffer, der sikrer, at systemeffekten på 204 hestekræfter altid er tilgængelig), kører man alene ved hjælp af benzinmotoren, og da er forbruget 13-14 km/l ved meget moderat speederfod. Batteriet kan iøvrigt oplades med 11 kW.

 

Ser man på det økonomiske regnestykke, er de to biler langt hen ad vejen ret ens: I MHEV’en koster det ved en benzinpris på små 15 kroner pr liter cirka 90 kroner at køre 100 kilometer.

 

PHEV’en kan være billigere

I PHEV’en koster det ved en elpris på 3,5 kroner pr. kWh omkring 70 kroner – mens prisen, når man kører på benzin alene, stiger til cirka 110 kroner for de 100 kilometer. Fordelen ved PHEV’en er i den forbindelse, at kan man købe elektriciteten billigere og oplade meget fx hjemme, og køre meget på el alene, vil det kunne bringe driftsomkostningerne ned.

 

Så egentlig er økonomien ikke så forskellig på de to varianter. Købsprisen for de to Selection-versioner (dvs. samme udstyr) er 470.000 kroner for PHEV’en og 510.000 kroner for MHEV’en – hvor den blå farve i øvrigt er inkluderet i prisen.

 

De kører forskelligt

De to versioner kører imidlertid ikke helt ens, hvad der for mange brugere måske ikke betyder så meget. Men Mild Hybriden er 250 kg lettere end Plug-in’en og det er tydeligt. Den er ganske enkelt mere agil og lettere at komme omkring hjørnerne med. Af samme årsag kørte vi også en længere tur i Plug-in’en, som inkluderede et par hundrede kilometer på tyske Autobahns, og dér er PHEV’en et stabilt køretøj, som samtidig leverer lidt ekstra accelerations-power, som øger smidigheden i trafikken.

 

Begge må de trække 1800 kg, og så varierede dækmonteringen lidt, hvilket kan gøre den del af festen lidt billigere for Mild Hybrid udgaven. Begge biler er desuden temmelig støjsvage.

 

Gennemtænkt og gennemarbejdede

Sammenlagt kan det om begge biler fastslås, at de er godt udstyret, mange funktioner kan også styres fra betjeningsknapper, så man undgår et distraherende ”menu-race” på 13” skærmen. Og udstyret omfatter bl.a. 3-zone klimaanlæg, nøglefri betjening og et par sjove Skoda-finesser: Dels den velkendte paraply i førerdøren, dels en lille ”blok” (se billedet), som effektivt kan rense centerskærmen for fedtede fingre.



I mange år har Skoda udmærket sig ved at være godt gennemtænkt og gennemarbejdede, hvilket fornemmes i begge de to versioner, som begge tilhører det nye facelift, som Kodiaq har været igennem sidste år.





Plug-in hybrid udgaven havde 20" hjul. Det kompenserer lidt for den større vægt. 19" hjulene (255/50-19) forbedrer affjedringskomforten.

PLIGTINFORMATION.

Med udgangspunkt i gældende lovgivning skal det oplyses, at de prøvekørte biler er stillet til rådighed for testkørsel af bilmærkets danske importør.
Andre Skoda prøvekørsler - find dem hér >>>





Model: Skoda Kodiaq 1,5 eTSI MHEV Selection

Listepris:

Kr. 509.995

Motor og transmission:

4 cyl. turbo-benzin 1,5 l. 150 hk/5000-6000 omdr./min. 250 Nm/1500-3500 omdr./min. 48 Volt elmotor. 7-trins DSG  automatgear. FWD.

Præstationer acceleration/ topfart/ Brændstoføk/ CO2 udledning (WLTP):

9,7 sek./ 207 km/t/ 16,4 km/l /138 g/km.

Længde:

4,79 m

Frihøjde:

18,9 mm

Bagagerum:

910-2105 liter

Værd at bemærke:

Fuld LED. 19” alufælge. Nøglefri betjening. Multijusterbart læderrat med varme. 3 zone klimaanlæg. Adaptiv fartpilot. 13” touchscreen. Bakkamera. 360 grader kamera. P-sensorer for og bag. El-bagklap.


Model: Skoda Kodiaq iV 1,5 TSI Selection PHEV

Listepris:

Kr. 509.995

Motor og transmission:

4 cyl. turbo-benzin 1,5 l. 150 hk/5000-6000 omdr./min. 250 Nm/1500-4000 omdr./min. Permanent magnet synkron elmotor, 115 hk, 330 Nm. System: 204 hk, 350 Nm. 6-trins DSG automatgear. FWD. 25,7 kWh (netto 19,7 kWh) litium-ion batteri.

Præstationer acceleration/ topfart/ Brændstoføk/ CO2 udledning/ Elektrisk rækkevidde (WLTP):

 sek./ 210 km/t/ 200 km/l /11 g/km. 113 km.

Længde:

4,79 m

Frihøjde:

18,9 mm

Bagagerum:

745-1945 liter

Værd at bemærke:

Fuld LED. 19” alufælge (testbil: 235/45-20). Nøglefri betjening. Multijusterbart læderrat med varme. 3 zone klimaanlæg. Adaptiv fartpilot. Sædevarme. 13” touchscreen. Bakkamera.



Forskellen mellem de to er beskeden. MHEV øverst.


MHEV øverst.



Vigtige funktioner betjenes direkte vha. tryk- og drejeknapper.












Motorsiden.dk udgives og redigeres af Søren Clauding

© Motorsiden: Søren Clauding. Kontakt