- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

 

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt





  

      

   



 


  

  



  


Biltest: MINI Aceman SE XL JCW

Elektrisk legetøj på MINI præmisser


Af Søren Clauding – juli 2025

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MINI har altid været en bil, der var noget for sig selv, og også var sig selv. Den er ikke til for alvor at kategorisere ud fra gængse normer, den er helt sin egen og anno 2025 kan selv en ny MINI Aceman ikke vriste sig fri af fortiden. Det skal den heller ikke, for så ville den ikke være en MINI.

 

MINI Aceman SE er fuldt elektrisk. Den ligger størrelsesmæssigt mellem den lille MINI og den større MINI Countryman, en slags efterfølger til MINI Clubman. Men hvor (og hvorfor) skal den kategoriseres? Selv MINI har forsøgt at kalde Aceman for en kompakt SUV. Stop med det, kære venner. Den har en frihøjde på 14,3 cm og kan ikke fås med firehjulstræk. Den er i undertegnedes begrebsverden langt fra at være en SUV, allerhøjest en crossover. Men hvad gør det, for den er MINI og MINI er nok i sig selv.



Det handler MINI om

MINI handler om udstråling. Det handler om forventning og design. Det handler om image, og nok også om at skille sig ud fra mængden. Det klarer Aceman glimrende, for designerne har været tro mod MINI-arven: Udvendigt ser den ud som den skal – billederne taler for sig selv og de taler deres eget sprog, som ikke kan overgås med ord.

 

Bemærk, hvordan det indvendige design i den digitale tidsalders hellige navn får design-arven og forventninger til at gå op i en højere enhed. Det er flot gjort, og efterlader en følelse af, at nu kan man slappe af – hvis man altså er vant til at køre MINI.

 

Sund fornuft samt skæg og ballade

I digital forstand har designerne også udnyttet mulighederne for at gøre MINI anderledes. Det er ikke altid lige overskueligt, men som udgangspunkt bruges elementerne til en god portion sund fornuft samt skæg og ballade.

 

Det sidste kommer bl.a. til udtryk, når man vælger lyd univers til Aceman. Det er dog lige på kanten, at kalde det for go-kart lyd, når den funktion aktiveres (hør podcast’en). Det skulle da så være en moderne elektrisk go-kart, men de er ret lydløse og sidst, undertegnede kørte en konventionel go-kart, lød den i hvert fald ikke som det lydbillede, Aceman’en udsender. Og det var ikke en af de små fut-fut udlejnings gokarts, der var tale om…

 

Legetøj og frikvarter

Ikke desto mindre er en MINI Aceman på mange måder et stykke legetøj. Præcis som den skal være, for selvom den oprindelige MINI tilbage i 1960’erne var et ret seriøst om end anderledes køretøj, som spillede en ganske anden rolle i samfundet, så er MINI anno 2025 ligeså meget leg. Eller måske et øjebliks let livssind, eller måske blot et frikvarter midt i al nutidens alvor. Hvilket netop, for at være en smule seriøs, er med til at retfærdiggøre en bil som MINI Aceman, der koster mindst 290.000 kroner, og 411.000 kroner i den prøvekørte version, der inkluderer XL udstyr og en såkaldt JCW (John Cooper Works) pakke – uden, at der er lagt andet end moms i den danske statskasse.

 

Sådan er det jo med elbiler i den prisklasse, og hvorfor skulle liebhaverne til en sådan bil ikke nyde godt af det. I elektrisk forstand er den da også ret velfungerende, når vi taler om kraftoverførsel og basale kørefærdigheder. Den er udviklet i et joint-venture samarbejde mellem den kinesiske bilgigant, Great Wall, og BMW, og produceres som andre elektriske MINI’eri Kina. Det giver god mening, da de fleste af komponenterne i moderne elbils-batterier stammer fra Kina.

 

John Cooper Works

John Cooper Works elementet underbygger de op til 218 hestekræfter og det 330 Nm store drejningsmoment, som gør den forhjulstrukne (som den originale MINI) Aceman i stand til at nå 100 km/t på 7,1 sekunder. Topfarten er 170 km/t, hvilket er usædvanlig højt for en elektrisk kompaktbil. Den måler jo blot 4,08 meter i længden, men er dog 1,51 meter høj.


 


JCW trimmet inkluderer 225/40-19 hjul mod normalt 17” og det mærkes via den spændstige affjedring. Den er dog god nok til ikke at fratage bilen al affjedringskomfort, og er nødvendig, for med omkring 1800 kg er Aceman, godt nok ikke en sværvægter, men dog en lidt tung sag, sat op imod både nyere tiders ICE-MINI’er. Og tænk, at den oprindelige MINI anno 1959 kun vejede 585 kg, altså blot en tredjedel af den nye elbil. Energieffektivitet var endda ikke noget man dengang talte om.

 

Energi-snak

Men det gør man nu, og dét er så som så for Aceman SE. Den benytter iht. WLTP 14,7 kWh til at tilbagelægge 100 kilometer, men det reelle tal ved økokørsel er snarere omkring 17. Det reducerer også WLTP-rækkevidden på 383 kilometer til omkring 300 – men det var så heller ikke udpræget sommerligt, da vi prøvekørte MINI Aceman. Batteriet er et 49,2 kWh Li-ion.

 

I øvrigt var bilen ikke god til selv at beregne rækkevidden, som ikke engang i bogstavelig forstand svingede som vinden blæste (så havde man i det mindste kunnet forstå det). Kører man bilen til daglig, er procentangivelsen af den aktuelle strøm-beholdning dét, man forholder sig til, og den fornemmes at være ret nøjagtig.

 

Langsomt lyn

MINI Aceman SE kan lynoplades, men ikke med mere end 95 kW, så 11 kW AC opladning vil i dagligdagen nok være det, man foretrækker. Sandt at sige ser vi ikke MINI Aceman SE som en bil, man kører land og rige rundt i, selvom den tilegnede opmærksomhed måske kunne være umagen værd. Der er beskeden bagsædeplads, men bagagekapaciteten er 300 hhv. 1005 liter med nedfældede bagsæder, så to personer kunne godt få en velfungerende ferietur ud af det på det danske vejnet.



Udstyrsmæssigt er der ikke noget at komme efter i den prøvekørte version: Trådløs opladning af mobiltelefonen, Android Auto og Apple Carplay samt vejskilteregistrering m.v. er standard. Dog skal det tilføjes at der på dette felt stadig er plads til forbedring.

 

XL skal med

Men XL-udstyret er siden et ”must”, for først hér får man nøglefri betjening, den udvidede p-assistent og lignende udstyr, inklusive panorama glastag, som vi dog godt kunne være foruden. El-sæder er da også med i prisen ligesom et Harman Kardon lydanlæg, for god lyd kan man ikke undvære i en MINI – når man altså har fravalgt de alternative lyduniverser. Head-up Display er da også standard.

 

JCW niveauet omfatter foruden de større hjul også sportssæder og rat i kunstlæder, rat-varme (som ikke er til at komme uden om i en elbil) og sportsbremser, der supplerer den meget direkte e-pedal agtige deceleration, når speederen slækkes.

PLIGTINFORMATION.

Med udgangspunkt i gældende lovgivning skal det oplyses, at den prøvekørte bil er stillet til rådighed for testkørsel af bilmærkets danske importør.

Andre MINI prøvekørsler – find dem hér >>>


MINI Aceman SE test
Juni 2025 - 9 minutter
Prøvekørsel af den fuldt elektriske MINI Aceman SE. Den ser ud som en MINI og bærer MINI navnet. Men kører den som en MINI. Vi giver vores bud på et svar.


 


Model:

MINI Aceman SE XL JCW

Listepris

Kr. 19

Motor og transmission:

Permanent Magnet Synkron elmotor: 218 hk, 49,2 kWh Li-ion batteri (Netto). Forhjulstræk.

Præstationer acceleration/ topfart/

Energiforbrug/ Rækkevidde (WLTP):

7,1sek./ 170 km/t/ 14,7 kWh/100 km, 383 km.

Længde/ Højde:

4,08meter/ 1,52 meter.

Bagagerum:

300-1005 liter.

Anhængervægt: 750 kg

Værd at bemærke:

Alufælge. 225/40-19 hjul. Sædevarme. Ratvarme. 10,25" touchscreen. Varmepumpe. Nøglefri betjening. Bakkamera. Navigation. Tagbøjler.







Et unikt materialevalg medvirker også til at reducere reflekser fra instrumentpanelet.


MINI designudtrykket går igen inde som ude.










Motorsiden.dk udgives og redigeres af Søren Clauding

© Motorsiden: Søren Clauding. Kontakt