- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

 

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt





  

      

   



 


  

  



  


Biltest: Hyundai Inster

Long Range Advanced


Det handler om prioritering


Af Søren Clauding – juli 2025

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En lille elbil til 170.000 kroner (kampagnepris indtil 31. august 2025) er vel OK. Og den lille Hyundai Inster kæmpede også om fleste points hos os ved kåringen af Årets Bil i Danmark 2025. Den scorede også godt, da vi prøvekørte den, og har mange fine features. Men vi kørte ikke ind i et træ med den. Heldigvis, for så kom EuroNCAP resultatet: 4 stjerner, og kun lige akkurat. Men skal det dumpe den, eller er det et spørgsmål om prioritering?

 

EuroNCAP testresultatet blev offentliggjort lige efter at vi havde været under lakken på den ellers fine lille bil. Og det gav da også nogle ridser i lakken, men i vores optik er det ikke nok til at dumpe bilen. 170.000 kroner for den billigste version og 197.000 kroner for den kampagne-reducerede Advanced udgave er ikke mange penge for en veludstyret bil, og det sætter den prismæssigt stærkt i kamp med andre småbiler som fx Renault 5.

 

Bedre end i ældre brugte biler

Den franske minibil har også kun opnået 4 stjerner, men den gør det markant bedre, når det handler om personbeskyttelse ved en kollision, så spørgsmålet er lidt: Hvor meget vil man som bilkøber prioritere kollisionssikkerheden. Den er i en Inster under alle omstændigheder væsentlig bedre end de fleste også lidt større brugte biler, hvis det er alternativet.

 

Det er det måske ikke for særlig mange bilkøbere, for vælger man den sydkoreanske bil, og Renault 5, vælger man også en elektrisk drivline og dem var der ikke mange af for blot 5-6 år siden. Hvis biler er en halv snes år gamle, kører de sandsynligvis på benzin eller dieselolie. Så allerede hér har man prioriteret.

 

At mange bilkøbere vælger en ældre benzinbil fremfor en nyere elbil er et faktum, og det er slet ikke utænkeligt at det tal er stigende, når den danske elbils-hype måske begynder at falde, når markedet måske mættes. Men det er alt sammen på ”måske-niveau”, og det er egentlig ikke temaet for denne biltest. Hvilket sammenligningen med Renault 5 heller ikke er. Så vi lader det være ordene derom.

 

Væver og god effekt

Men hvad får man så, hvis man vælger en Hyundai Inster, udover en lavere EuroNCAP rating, som måske kan siges at være i overensstemmelse med den lave pris.

 

Fremfor alt får man en væver 4-personers bil med, størrelsen taget i betragtning, rimelig gode køreegenskaber. Den billigste version er udrustet med en 97-hestes permanent magnet synkron elmotor, og den prøvekørte udgave havde op til 115 hestekræfter samt et pænt drejningsmoment, hvis værdi det ikke lige var muligt at støve op. Men det rækker til, at accelerere den godt 1400 kg tunge (eller lette, om man vil) Inster til 100 km/t på 10,6 sekunder og en topfart på 150 km/t.



Opladning og rækkevidde

Batteriet af Li-NMC typen, som man helst ikke skal rå-oplade til 100 procent, hver gang man vil have ny energi tilført. Dets kapacitet på brutto 49 kWh (netto 46 kWh) gør det muligt, at køre 370 kilometer på en opladning iflg. WLTP. Det tal passer meget godt i praksis ved danske sommertemperaturer, men man skal trække 20 procent fra, hvis man vil have det skånsomme hverdagstal, hvorved man lander på omkring 300 kilometer. Og helst skal man begynde at oplade igen, inden man rammer 10 procent, så man har i daglig brug en rækkevidde på omkring 270 kilometer, som vel trods alt rækker til de fleste daglige køreture.

 

Siden kan man, hvis man får brug for energi, få det på i en fart med en DC lade-effekt på 120 kW. Om det holder til en 10-80 procent opladning på en halv times tid kunne vi ikke helt konstatere, men da lynopladning ofte er dyrere end 11 kW AC-opladning eller hjemmeopladning i carporten, skal man passe på, at de sparede penge ikke forsvinder op i den blå luft eller ned i elselskabernes lomme. Med andre ord: 11 kW opladning, når man kan.

 

Lille og kasseformet

Hyundai Inster udmærker sig som bil især ved sin størrelse på bare 3,83 meter. Men den er også ret smal – 1,61 meter – og ret høj (også 1,61 meter) for at få plads til batteriet. Det giver den en pudsig kantet næsten kasseformet facon, som mange sikkert vil finde charmerende. Tilbage til køreegenskaberne er silhuetten og dimensionerne ikke præcis, hvad man normalt vil forbinde med god vejbeliggenhed, men den er hæderlig og hjulpet af det batterivægt-genererede lave tyngdepunkt. Gennem kurverne kunne præcisionen dog være bedre.

 

Den har ingen avanceret baghjulsophængning som fx Renault 5, men en traditionel torsionsbagaksel, som udmærker sig ved at være meget kompakt. Og da bilen med træk på forhjulene har en koncentration af de elektriske komponenter oppe fortil, har den opnået en bagagerumskapacitet på 280 liter, som dels kan øges til 351 liter, når bagsæderne rykkes 16 cm fremad og deres ryglæn kippes til lodret (for det kan de faktisk), og dels til 1,06 kubikmeter, når bagsæderne foldes helt væk. Det er ret godt og kompenserer for, at man ikke må trække en anhænger, hvad man dog sjældent må med småbiler.



Udstyr trækker opad

Udstyret og den smarte alsidige indretning er noget af det, der virkelig trækker opad i oplevelsen af Hyundai Inster Advanced. Den har elektriske sideruder både for og bag, forsædevarme og ratvarme, som det sig hører og bør i en elbil. Men den har også en varmepumpe, som både kan konditionere batteriet, og dermed øge effektiviteten, og sikre opvarmning i kabinen. Desuden har den 3,7 kW V2L, så man kan trække strøm ud af batteriet.

 

Helt standard i den billigste udgave er tilgang til Apple CarPlay og Android Auto via en 10,25” skærm, bakkamera, indbygget navigation samt strømudtag af både USB-A og C typen samt 12V. Inster kan også i basisversionen betjenes med nøglen liggende i lommen. Og når der skal lades, sker det via en opladningsport på fronten. Det giver ret god og praktisk fleksibilitet, uanset hvor man skal oplade bilen.

 

Sidst men ikke mindst giver Hyundai 5 års mekanisk garanti og 8 års garanti for, at batteriet har en kapacitet på mindst 70 Procent af niveauet på den fabriksnye bil.

Ladeport i fronten giver god mening.


Smart plads til flaske og mobiltelefon mellem forsæderne.

PLIGTINFORMATION.

Med udgangspunkt i gældende lovgivning skal det oplyses, at den prøvekørte bil er stillet til rådighed for testkørsel af bilmærkets danske importør.
Andre Hyundai prøvekørsler – find dem hér >>>



Model:

Hyundai Inster Long Range Advanced

Listepris/kampagne

Kr. 196.995

Motor og transmission:

Permanent Magnet Synkron elmotor: 115 hk, 49 kWh Li-NMC batteri (brutto). 46 kWh (Netto) Forhjulstræk.

Præstationer acceleration/ topfart/

Energiforbrug/ Rækkevidde (WLTP):

10,6 sek./ 150 km/t/ 14,9 kWh/100 km, 370 km.

Længde/ Bredde/ Højde:

3,82 meter/ 1,61 meter/ 1,61 meter.

Bagagerum:

280/351-1059 liter.

Værd at bemærke:

Alufælge. 185/65-15 hjul. Sædevarme. Ratvarme. 10,25" touchscreen. Varmepumpe. Nøglefri betjening. Bakkamera. Navigation. V2L. 12V udtag. 4 siddepladser. Ladeport fortil.





Hyundai Inster har fire siddepladser, men de kan varieres på flere måder.











Motorsiden.dk udgives og redigeres af Søren Clauding

© Motorsiden: Søren Clauding. Kontakt