- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

 

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Korte nyheder


 Flere korte nyheder >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Biler og motor:


November 2017


Hyundai tager chancen

Da de nye regler for bilafgifter blev vedtaget i begyndelsen af oktober måned, var der hvad leasing angik en særlig paragraf, som indebar at værdien af en leaset bil, der er 4 måneder gammel, derpå skal genberegnes og den beregning vil siden skulle danne grundlag for den endelige afgiftsberegning. Det betyder i praksis, at man først kender leasingbilens pris efter fire måneder. Der som bekendt kun to parter, der kan tabe eller vinde på en sådan regel. I Hyundais tilfælde har man valgt, at tage chancen og løbe den risiko, der er for tab. Kunden kan som sådan være sikker på at leasingprisen holder i hele leasingperioden. Et par eksempler: For Hyundai i30 Life+ er prisen den samme som før de nye regler - en månedlig ydelse fra kun 2.995 kroner med en udbetaling på 4.995 kroner. Også den lille i10 og den lidt større i20 fås som privatleasing. Her begynder priserne ved 2.195 kroner i månedlig ydelse og ligeledes kun med 4.995 kroner i udbetaling. I øvrigt har Toyota også meldt ud, at man har lignende tilbud.

Hyundai prøvekørsler – find dem hér >>>


BMW: Godt miljø er mere end skånsomme biler

Miljø er mere end skånsomme biler. Miljømæssig bæredygtighed er et vigtigt fokusområde ikke mindst for BMW koncernen, herunder også Danmark. Som første værkstedsnetværk i Danmark er hele BMW netværket netop kommet fuldstændig i overensstemmelse med den nyeste miljøstandard (DS/EN ISO14001:2015). Miljøbesparelserne er markante: Fra 2014 til 2016 er strømforbruget f.eks. sænket med 290.000 kWh, hvilket svarer til det samlede årsforbrug for 78 parcelhuse - det sparer klimaet for 315 tons CO2. CO2-emissionen fra forbrug af fyringsolie er faldet med over 100 tons på grund af omlægning til mere klimavenlig fjernvarme. Vandforbruget er sænket med 1.920 m3, hvilket svarer til 10,7 procent - det er det samme som årsforbruget for 22 parcelhuse. Antallet af indkøbte kemiprodukter til driften er reduceret fra 720 til 546 unikke kemikalier. Totalmængden af købte kemikalier er samtidigt faldet med 16,8 tons, svarende til et fald på mere end 18 procent. De opnåede miljøforbedringer er vel at mærke sket i en treårig periode, hvor salget af BMW og MINI samtidig er øget med 35 procent. Tankevækkende.


Stjerneregn fra EuroNCAP

Den officielle europæiske sikkerheds test organisation, EuroNCAP, har testet otte af efterårets helt nye biler, og alle har fået tildelt de eftertragtede fem stjerner, endda efter anvendelse af den nyest og skrappeste sikkerhedstest. De otte biler er Citroën C3 Aircross, Mitsubishi Eclipse Cross, Opel Crossland X, SEAT Arona, Skoda Karoq, VW Polo, VW T-Roc og Volvo XC60.

Mitsubishi Eclipse Cross har opnået 5 stjerner.


SEAT Arona for 170.000 kroner

SEAT har netop offentliggjort listepriserne for den nye SEAT Arona, der er blandt de biler, som er nomineret til titlen ”Årets Bil i Danmark 2018”. Den billigste version er prissat til 170.000 kroner, den har udstyrsbetegnelsen Reference samt en 1liters 95 hestes TSI- motor. Style-udstyrslinjen starter på 187.000 kroner med samme motor og topmodellen, Arona Xcellence koster fra 207.000 kroner. Den nye SEAT Arona introduceres i Danmark 6.-7. januar 2018.


Citroën C3 Aircross til 180.000 kroner

Citroëns store nyhed i år, som ikke i omfang er særlig stor, er den nye C3 Aircross. Den lanceres d. 18.-19. november i Danmark og man er nu klar med listepriserne på den kompakte crossover, som er søstermodel til Opel Crossland X. Den billigste version er prissat til 180.000 kroner og har en 82 hestes Puretech benzinmotor i maskinrummet. For bare 200.000 kroner får man en 1,6 liters 100-hestes BlueHDi med og det såkaldte Feel+ udstyr. Udgaven med 110 hestes turbobenzinmotor er prissat til 210.000 kroner i udstyrsvarianten Iconic.


Hyundai i10 er Danmarks billigste

Afgiftsændringerne i begyndelsen af oktober har ikke præcis været til gavn for de allermindste biler. Derfor er det opsigtsvækkende, at Hyundai har været i stand til at prissætte den lille i10 sådan, at den bliver Danmarks billigste fabriksnye personbil. Faktisk er modellen i den billigste udgave nedsat ikke mindre end 8000 kroner og den kan nu købes for blot 85.000 kroner. Modellen hedder i10 Life og den kan lige nu finansieres af Hyundai Finans, så den månedlige ydelse blot er 942 kroner – med en udbetaling på 20.000 kroner og en løbetid på 8 år.

Læs vores seneste prøvekørsel af Hyundai i10


IONITY: el-net til langturen

BMW (med MINI) har i samarbejde med Ford, Daimler (Mercedes) og Volkswagen (med Audi og Porsche) etableret et såkaldt joint venture, som har til formål at muliggøre langdistancekørsel i elbiler på tværs af Europa. Samarbejdet indebærer etableringen af indtil videre 400 hurtig ladestationer, hvoraf de første 20 vil være opstillet inden udgangen af 2017. Samarbejdet er døbt IONITY og det forventes at andre elbils producenter bliver en del deraf indenfor en overskuelig fremtid. Opladningskapaciteten er 350 kW og de første 20 stationer opstilles i Norge, Tyskland og Østrig.

BMW i3 er en af verdens mest succesrige elbiler.


Oktober 2017


Selvkørende Nissan i Tokyo

Nissan har netop demonstreret en prototype, baseret på producentens mest avancerede teknologi til selvkørende biler, som efter planen skal implementeres til brug på offentlig vej i Tokyo fra 2020. Nissan testede næste generation af ProPILOT-teknologien i en modificeret INFINITI Q50 sportssedan. Teknologien sætter bilen i stand til at køre autonomt i bytrafik og på motorveje fra det øjeblik, hvor føreren vælger en destination i navigationssystemet, til bilen er fremme ved destinationen. Prototypen anvender input fra 12 sensorer, 12 kameraer, ni radarer med millimeterbølger, seks laserscannere og et kort i høj opløsning til at analysere komplekse scenarier i realtid og navigere problemfrit gennem bytrafikkens udfordringer – eksempelvis krydsning af travle vejkryds. Demonstrationen følger i kølvandet på lanceringen af den nye Nissan LEAF, som også er udstyret med ProPILOT-teknologi, der gør bilen i stand til at køre autonomt i en enkelt vognbane på motorvejene. Nissans stigende antal modeller med ProPILOT omfatter desuden Nissan Serena, X-Trail og Rogue, og de får følge af Qashqai i 2018.


Ny BMW X2 til marts

Den helt nye BMW X2 lander i Danmark til marts. Bilen forener det bedste fra en coupé og BMW's X-modeller. Især to designdetaljer fanger øjet. De karakteristiske BMW nyrer er gjort bredere og er vendt om, så nyrerne er bredere for neden end for oven. For at understrege det sportslige DNA, har bilen BMW logo på begge C-stolper. BMW X2 fås med de nyeste sikkerhedssystemer og innovationer, herunder Driving Assistant Plus, som indeholder aktiv fartpilot med Stop&Go-funktion, køassistent, advarsel for vognbaneskift, advarsel for påkørsel bagfra, advarsel for kollision med biler og personer (City Braking), automatisk nedblænding af langt lys og information om hastighedsbegrænsninger.

 


Toyota udbyder Danmarks bedste billån

Forbrugerrådets magasin Tænk Penge har netop kåret ”Danmarks bedste billån”, og for fjerde gang i træk har Toyotas finansieringsselskab, Toyota Finans, kunne bryste sig med den ærefulde titel. Forbrugerrådets grundige test af billån tager udgangspunkt i et eksempel, hvor der skal købes en mindre, veludstyret familiebil – som f.eks. Yaris Hybrid – til 180.000 kroner. Undersøgelsen viser, at der er betydelig forskel mellem testens bedste billån og de øvrige. De samlede omkostninger ved Toyotas lån er således blot 16.608 kr., mens det dyreste koster over 49.000 kroner.


Mazda koncepter i Tokyo

Mazda viser på Tokyo Motor Show to nye konceptbiler: Mazda KAI CONCEPT og Mazda VISION COUPE. Førstnævnte “viser” de teknologier og det design, der kommer til at kendetegne den kommende generation af biler fra Mazda. Den har således den revolutionerende SKYACTIV-X-motor, er bygget op omkring en helt ny arkitektur og har en moden og meget stilsikker fortolkning af Mazdas designfilosofi, ”KODO – Soul of Motion”. Der er lagt stor vægt på de dynamiske egenskaber og på at skabe en støjsvag og komfortabel kørsel. Mazda VISION COUPE, viderefører Mazdas tradition for at producere elegante coupé-modeller som eksempelvis Mazda Luce Rotary / R130. VISION COUPE har en enkel og minimalistisk form uden overflødig pynt og giver betragteren en fornemmelse af fart, selv når den holder stille. I Tokyo kan man også opleve 2018-udgaven af Mazda MX-5 og MX-5 RF med mindre udstyrsmæssige og tekniske ændringer, der blandt andet reducerer støjniveauet.

Mazda Vision Coupé.

 

Mazda KAI Concept.


Nyt Subaru testanlæg øger sikkerheden
Subaru ønsker, at bygge verdens sikreste biler. Og nu er de klar til i november indvier nye testbaner ved udviklingsfaciliteterne i Bifuka udenfor Hokkaido i Japan. Subarus anlæg i Bifuka har et samlet areal på godt 3,6 mio. kvadratmeter og er blevet brugt til vintertest i over 20 år. Anlægget er blevet udviklet gennem årene, og i 2003 blev den første højhastighedsbane åbnet. Der findes også afsnit, der imiterer betingelserne på bestemte markeder som for eksempel europæiske bymiljøer og betonmotorveje. Højhastighedsbanen er blevet opgraderet for bedre at efterligne de europæiske motorveje, ligesom der er bygget et nyt bymiljø. Blandt de nye baner er der også sektioner, der simulerer til- og frakørselssituationer. Det opgraderede testcenter bliver udgangspunkt for test og videreudvikling af køreassistentsystemet EyeSight. Derudover er Subaru ved at lægge sidste hånd på Touring Assist til det europæiske marked – et stort skridt i retning af selvkørende biler. Touring Assist blev introduceret på det japanske marked som standardudstyr i den opdaterede Subaru Levorg for to måneder siden.


September 2017


Fabriksny Toyota: Nul procent i rente

Renten er historisk lav og konkurrencen om bilkunderne stor. De to fakta har Toyota kogt sammen til det historiske budskab, at man nu kan få finansieret købet af en ny bil uden at skulle betale renter. Det er ikke første gang, at Toyota markerer sig ekstra stærkt inden for finansiering. Bilgigantens finansieringsselskab Toyota Finans har bl.a. tre gange i træk sikret sig titlen ”Bedst i test” af Forbrugerrådets magasin TÆNK Penge. Noget af det, der bliver fremhævet ved Toyotas finansiering, er en attraktiv rente og nogle af de laveste omkostninger – ikke bare i bilbranchen men også helt generelt. I praksis skal man som bilkøber betale 20 procent i udbetaling samt 10.720 kroner i de såkaldte kreditomkostninger, som enhver låntagning er forbundet med. Dette beløb er det samme, uanset bilens pris. Den nye bil skal også være indregistreret senest 31. oktober.

Toyota prøvekørsler - find dem hér >>>


IAA: Ny BMW i3

På biludstillingen i Frankfurt i september viser BMW en opdateret version af elbilen BMW i3 samt en helt ny modelvariant med endnu mere effekt: BMW i3s. Der er europæisk lancering finder sted i november måned. Den nuværende BMW i3, som blev lanceret i 2013, bliver opdateret med et nyt og mere friskt design hele vejen rundt, hvilket giver den en mere sportslig karakter. LED lygter er nu standard og LED blinklysene er horisontalt integreret i forkofangeren. Der er ligeledes nye lakfarver og indtræksmuligheder. BMW i3s udgaven har sportsaffjedring, hvilket betyder 1 cm lavere frihøjde, 4 cm bredere sporvidde, bredere hjulkasser og hjul, som er 2 cm bredere. Sammen med et nyudviklet stabiliserings system giver dette endnu bedre præstationer i hestekræfter, drejningsmoment, tophastighed og acceleration. Begge modeller har et 33 kWh batteri og kan bestilles med Range Extender (hjælpemotor). De nye udgaver har de nyeste digitale services fra BMW Connected, herunder intelligent ruteplanlægning med opladning undervejs samt Real Time Traffic Information med advarsel for farlige situationer.

BMW prøvekørsler - find dem hér >>>


IAA: Sportslig KIA koncept

KIA Motors afslører en ny konceptbil på den internationale biludstilling i Frankfurt (IAA).

Bilen er designet på KIAs europæiske designcenter i Frankfurt kun 500 m fra det sted, hvor præsentationen finder sted og giver et fingerpeg om, hvordan næste generation af cee’d kan komme til at se ud. Konceptbilen er af en helt ny karrosseritype for KIA. Den forlængede hot hatch bibeholder den nuværende pro_cee’ds atletiske look, mens den har fået et visuelt blikfang kombineret med et strejf af alsidighed. Bilen er nydesignet og nytænkt til en ny generation af bilkøbere, og den er en mulig vision for et potentielt medlem af næste generations cee’d-familie.

KIA prøvekørsler - find dem hér >>>


Faceliftet Fiat 500 L

Når den populære Fiat 500 bliver for lille til familiens behov, hedder næste led i model rækken Fiat 500L og den endnu større Fiat 500L Wagon. Fiat 500L er MPV-udgaven af den populære italienske livsstilsbil, hvor der er plads til henholdsvis 5 og 7 personer. Fiat 500L har netop fået en større opdatering, og der er sket mange ændringer og tilføjelser i de nye faceliftede modeller. Faktisk er 40 procent af komponenterne nye. Det ses især indvendigt, hvor kabinen er blevet redesignet med et helt nyt interiør. Der er også blevet plads til mere infotainment-udstyr, ny front, LED-kørelys, nye farver og  nye alufælge. Bagenden på 500L har også fået et løft.

Fiat prøvekørsler - find dem hér >>>

 


August 2017


VW T-Roc verdenspremiere

Onsdag d. 23. august kl. 20:00 havde Volkswagen verdenspremiere på den nye T-Roc. Begivenheden blev live-streamet og kan fortsat ses hér:


BMW Concept Z4 på Pebble Beach

Pebble Beach Concours d'Elegance i Californien danner rammen for fremvisning af en ny fortolkning af den klassiske BMW Roadster, kaldet Concept Z4. Designsproget på konceptbilen udstråler både dynamik og progressivitet og danner basis for den produktionsklare bil, som vil blive lanceret engang næste år. Konceptbilen har de klassiske roadster-detaljer som lang akselafstand, lav og langstrakt silhuet og en kompakt bagende. En kortere motorhjelm og skarpe udhæng sikrer, at køreren sidder endnu mere centralt i bilen end tidligere.

I stedet for de sædvanlige ribber i ”nyrer-fronten” er der på konceptbilen et detaljeret "trådnet", hvis vertikale placering bringer minderne tilbage til de første roadstere fra BMW som for eksempel BMW 328 Mille Miglia. Der er plads til to i bilen, som har baghjulstræk og en soft-top kaleche. Konceptbilen er produceret i blot det ene eksemplar, som vises på Pebble Beach.

 

 

 

Motorsport:


12. november 2017


Christian Lundgaards tredje mesterskab - i år

Den danske racerkører, Christian Lundgaard, søn af den tidligere rally-europamester Henrik Lundgaard, vandt søndag det spanske Formel 4 mesterskab, ved at tage to sejre og en andenplads i mesterskabets sidste afdeling, der blev afviklet på den tidligere Grand Prix bane ved Estoril i Portugal. Efter en fortid i gokart sporten har den nu 16-årige Christian Lundgaard i år kørt sin første sæson i rigtige racerbiler efter ved sæsonstarten af Renault Formel 1 teamet at være blevet optaget i Renault Sport Academy, som træner unge racertalenter med Formel 1 som det ultimative mål. Allerede i august vandt Lundgaard det første mesterskab, da han sejrede i det nordeuropæiske FIA mesterskab SMP Formel 4 NEZ. Senere tog han også sejren i det danske Formel 4 mesterskab. Sideløbende har han også kørt løb i det spanske mesterskab og allerede i første afdeling tog han føringen i mesterskabet. Da han efterfølgende vandt det ene løb efter det andet i serien, blev det besluttet at køre den til ende. Danskeren er dermed den eneste kører, der har sikret sig to internationale Formel 4 mesterskaber i år - foruden det danske. Christian Lundgaards skal i de kommende uger teste Formel Renault 2.0 på Monza, Paul Ricard og Silverstone racerbanerne.

 

 


10. november 2017


Eurosport udbygger Formel E satsning

Europas største pan-europæiske TV-kanal, Eurosport, udbygger satsningen på den fuldt elektriske motorsport i form af det internationale Formel E mesterskab. Den kommende sæson, som indledes 2.-3. december med to løb i Hong Kong, vil fremover blive sendt med hovedvægten på den mest sete af kanalerne, Eurosport 1. Det er en erkendelse af den stadigt stigende og ikke mindst langt yngre seergruppe, som er grundlaget for den øgede satsning, som i princippet indebærer, at foruden optakts- og tilbagebliksudsendelser vil samtlige trænings og kvalifikations-sessions også kunne følges på en af Eurosports platforme. Den kommende sæson er den fjerde i mesterskabets historie. Foruden løbene i Hong Kong køres der yderligere 12 løb og sæsonen slutter som i år med ePrix i Montreal. Undervejs køres der bl.a. i Paris, Berlin, Zürich og Rom. I år deltager bl.a. følgende bilfabrikker: Renault, Audi, Jaguar, DS og BMW. Siden træder Nissan ind i mesterskabet og også Porsche og Mercedes har meldt deres entré.

Udsendelsesplanen for 1. afdeling følger som vanlig her på Motorsiden.dk, når vi er tættere på Hong Kong ePrix.

 

 

Vi har interviewet Alain Prost om Formel E

Vi mødte den 4-dobbelte Formel 1 verdensmester, Alain Prost, og fik en snak om Formel 1, Formel E og fremtiden. Hør interviewet hér:

Videoen kan også ses i Fuld HD.


Volkswagen tilbage i rally

Blot et år efter at Volkswagen uden varsel forlod Rally-VW (World Rally Championship) er bebuder den tyske bilfabrik, at man i anden halvdel af 2018 vil være tilbage i rally. Dog ikke som aktiv deltager, men baseret på en R5-udgave af den nye Volkswagen Polo GTI. R5 reglementet anvendes i bl.a. Rally-EM, og her er der typisk tale om private eller halvprivate teams uden direkte fabriksopbakning. Reglementet anvendes også i en særlig klasse under WRC. Der vil være tale om en firehjulstrukken version af den nye Polo med op til 270 hestekræfter.


29. oktober 2017


Formel 1: Hamiltons fjerde VM-titel

Englænderen Lewis Hamilton (Mercedes) vandt søndag Formel 1 verdensmesterskabet, hans fjerde VM-titel, efter et Grand Prix i Mexico, som bibragte ham sølle 2 points. Hamilton sikrede sig titlen, selvom der endnu resterer to løb i mesterskabet, hvor den nærmeste konkurrent var en anden tidligere verdensmester, tyskeren Sebastian Vettel (Ferrari). Et uheld på løbets første omgang sendte Hamilton bagest i feltet, men med en niende plads i mål kan han ikke længere indhentes i VM-kampen. Sejren gik til hollandske Max Verstappen i Red Bull. For Kevin Magnussen var flere køreres uheld hans held. Danskeren formåede at komme i mål som nr. 8, præcis foran Hamilton og en anden tidligere verdensmester, McLaren køreren Fernando Alonso.

 

Lewis Hamilton.


Rally-VM: Ogier verdensmester for 5. gang

Franskmanden Sebastien Ogier (Ford) vandt søndag sin femte VM-titel, da han sluttede på 3. pladsen i Wales Rally Great Britain. Ogier, der er opdraget af Citroën i Sebastien Loebs WRC-tid, vandt sine første fire VM-titler for Volkswagen. Men da den tyske bilfabrik med ingen varsel trak sig ud af Rally-VM sidste efterår, var Ford M-Sport ikke sen til at hyre den talentfulde franskmand. Ford har i mange år ikke formået at komme helt til tops i VM, set i bagklogskabens lys fordi de ikke havde de rette kørere. Det lavede Ogier om på, og han understregede derved også, hvor stor betydning kørerne har i rallysporten - måske hér mere end i nogen anden af motorsportens grene. Det britiske rally var iøvrigt en stor triumf for det britisk baserede M-Sport team, som varetager Fords engagement i World Rally Championship: Sejren gik til den britiske kørerm Elfyn Evans og var hans første sejr nogensinde i et VM-rally. Der resterer endnu et VM-rally, det australske, som finder sted fra 16.-19. november.

Sebastien Ogier, Ford Fiesta WRC.


8. oktober 2017


Danskere vinder amerikanske titler

Jan Magnussen og Christina Nielsen tog hver deres mesterskabstitel i det amerikanske IMSA sportsvognsmesterskab, da de opnåede topplaceringer i hver deres klasse i den 10 timer lange sæsonfinale "Petit Le Mans", som traditionen tro, nu for 20. gang, fandt sted på Road Atlanta i Georgia. Allerede da Jan Magnussen og Antonia Garcia startede det lange løb i deres Chevrolet Corvette C7.R havde de vundet kørernes mesterskab, fordi de i forvejen havde indsamlet så mange points, at de pga. pointsystemet alene ved at starte løbet ikke længere kunne indhentes. Siden tog de 2. pladsen i løbet og sikrede dermed såvel teammesterskabet som konstruktørmesterskabet til Corvette. Det foregik altsammen i GTLM klassen. I GTD klassen genvandt Christina Nielsen med en 8. plads i mål mesterskabet, som hun deltog i sammen med Alessandro Balzan i en Ferrari 488 GT3. Det var dog Michael Christensen, der i Porsche 911 GT3 R håndterede klassen bedst af de to - han sluttede på 2. pladsen. Sammenlagt blev Petit Le Mans vundet af Scott Sharp/Ryan Dalziel/Brendon Hartley i en Nissan sportsprototype. Generelt var det Jordan og Ricky Taylor som vandt årets IMSA mesterskab.

Jan Magnussen vandt GTLM IMSA mesterskabet.


F1: Hamilton sejrer i Japan - points til MAG

Lewis Hamilton kørte søndag morgen sin Mercedes racer til en klar sejr i Japans Grand Prix på Suzuka racerbanen. Han startede fra poleposition og var hjulpet af, at rivalen, Sebastien Vettel, fik tændrørsproblemer endnu inden løbet kom i gang. Hamilton vandt foran de to Red Bull kørere, Max Verstappen og Daniel Ricciardo. Også Kevin Magnussen tog VM-points med hjem fra den opgående sols land, da han kom i mål på 8. pladsen i sin Haas Ferrari, ikke mindst efter en fornem overhaling af Felipe Massa i Williams i løbets sidste fase. Teamkollegaen, Romain Grosjean, sluttede på 9. pladsen, mindre end et sekund efter danskeren. Sammenlagt har Hamilton nu 306 points mod Vettels 247. Der resterer 4 Grand Prix'er i årets VM.

Lewis Hamilton vandt i Japan fra poleposition.


Rally-VM: Meek vinder i Spanien

Den britiske Citroën kører, Kris Meeke, vandt sin anden VM-rally sejr, da han kørte først over målrampen i Rallye Catalunia. Hyundais Thierry Neuville lå ellers i en sikker førerposition, som ville have styrket hans dyst med Fords Sebastien Ogier,

Sammenlagt har Ogier nu 198 points imod Neuvilles 160. Oven i købet har Ogiers teamkollega, Ott Tänak sneget sig op på 2. pladsen i VM med ialt 161 points.

Kris Meeke.


1. oktober 2017


F1: Verstappen vinder i Malaysia - MAG 12.

Den blot 20 årige hollænder, Max verstappen, kørte søndag morgen sin Red Bull Formel 1 racer med Renault motor i mål som vinder af Malaysias Formel 1 Grand Prix. Hollænderen vandt løbet i suveræn stil, bl.a. fordi den VM-førende Lewis Hamiltons Mercedes havde problemer med at holde tempoet. Fra 20. pladsen startede Sebastien Vettel i Ferrari. Allerede på løbets anden omgang havde han avanceret til 13. pladsen og han var nået så langt som til 4. pladsen, da målstregen blev passeret. Nr. 2 i løbet blev Hamilton, der dermed også udbyggede sit forspring i VM-kampen - han har nu 281 points mod Vettels 247. Verstappens teamkollega, Daniel Ricciardo, blev nr. 3. Kevin Magnussen sluttede på 12. pladsen som den bedste af de to Haas Ferrari kørere.

Max Verstappen vandt karrierens 2. Grand Prix sejr.


3. september 2017


F1 på Monza: Hamilton tilbage i VM-føring

Lewis Hamilton vandt søndagens italienske Formel 1 Grand Prix på den berømte og berygtede Monza racerbane nord for Milano. Den tidligere verdensmester dominerede Grand Prix'et og genvandt med sejren føringen i årets VM. Team-kollegaen i Mercedes teamet, Valtteri Bottas fra Finland, blev nr. 2 foran Ferraris indtil da VM-førende tysker, Sebastian Vettel. Kevin Magnussen kørte sig ind på 11. pladsen i sin Haas racer, alt imens teamkollegaen, Romain Grosjean blev nr. 16.

Lewis Hamilton dominerede det italienske Grand Prix fra de allerførste meter.

 

Kevin Magnussen kørte sin Haas racer i mål på 11. pladsen på Monza.


Le Mans racing i nyt setup

Med blot en enkelt LMP1 fabriksdeltager tilbage i World Endurance Championship og dermed også 24-timers Le Mans, efter at Audi og Porsche har forladt og forlader mesterskabet, formentlig som følge af dieselskandalen, var der brug for hurtig tænkning hos såvel FIA som Le Mans arrangørerne, Automobile Club de l'Ouest. Og det virker ikke dumt, det de har tænkt. Selvom mange detaljer ikke er på plads endnu, ser det sådan ud: I stedet for at køre et kalenderårs-VM med 24-timers Le Mans midt i sæsonen som hidtil, vil man allerede fra det kommende år påbegynde en to-års sæson, med start om efteråret og finale i Le Mans. 2018-2019 bliver et overgangsår, en såkaldt "Supersæson", som begynder 5. maj 2017 med 6-timers Spa-Francorchamps og slutter i Le Mans d. 15.-16. juni 2018. Supersæsonen kommer til at indeholde to gange Spa, to gange Le Mans og også 12-timers Sebring bliver en del af VM. Ialt køres 8 løb, præcis som i dette års et-års VM-sæson, dvs. omkostningerne bliver ikke højere for de enkelte teams. LMP1 klassen ændrer karakter, detaljerne følger, men man vil gøre det mere attraktivt for andre  bilproducenter at deltage. Det springende punkt er lige nu, om Toyota beslutter sig for at holde liv i klassen og fortsætter både i 2018 og 2019 med udsigt til flere konkurrerende deltagere. Undervejs har fabrikken jo en unik mulighed for at vinde den eftertragtede Le Mans sejr. Og fra Motorsiden.dk til eventuelle skeptikere: Konkurrenter er ikke kun de, der bliver besejret på racerbanen, men også de, der fravælger at stille op, fordi omstændighederne ikke gør det muligt. Med andre ord: En sejr er nu engang en sejr.

Toyota vil inden november i år oplyse, om man vælger at blive i WEC, evt. var at koncentrere sig om udvalgte løb, deriblandt 24-timers Le Mans, eller helt forlade sportsvognsracing.


20. august 2017


Christian Lundgaard vinder F4 mesterskabet

Den blot 16-årige danske racerkører, Christian Lundgaard, har vundet det internationale FIA Formel 4 mesterskab. Mesterskabet kan populært kaldes for en kravlegård for Formel 1 aspiranter, men en kravlegård, som der er god mening i at besøge. Sejren i mesterskabet har nemlig ikke blot kolossal betydning for en ung racerkørers karrieremuligheder, men betyder også kontant udbetaling af 300.000 Euro svarende til 2,2 millioner kroner. I weekenden fandt tre løb sted i Moskva, Christian Lundgaard vandt de to og dermed var mesterskabet sikret, endnu inden sæsonen er forbi. Christian Lundgaard er i øvrigt søn af Henrik Lundgaard, som toppede sin karriere i rallysporten for små 20 år siden med en EM-titel og en uofficiel VM-titel. For Christians vedkommende blev han allerede inden sæsonstarten tilknyttet Renault Sport Academy - Henrik Lundgaard sikrede sin succes i samarbejde med Toyota.


Jacob Madsen vinder løb i Rallye Deutschland

Danmarks største rallytalent, Jacob Madsen, kørte i weekenden sin Opel Adam til sejr i det første af de to løb i den ADAC Opel Rallye Cup, som var en del af det tyske VM-rally, Rallye Deutschland. Ved et uheld tidligere på året var Jacob Madsen og hans co-driver, Line Lykke Jensen, ude af mesterskabet for en tid. Jacob havde brækket ryggen, men formåede efter et par måneder at være tilbage bag rattet i rallybilen igen, og holdet gjorde comeback med en sejr. Det resultat gentog de så i det første af weekendens to løb, men uheldigvis udgik de i det andet. Deres held var, at ingen af de to hold, der ligger foran danskerne på deres samlede tredjeplads i mesterskabet opnåede bedre resultater i Rallye Deutschland. Sammenlagt har danskerne 146 points mens det førende hold har 191. Der resterer imidlertid kun to afdelinger af mesterskabet og selvom det stadig er mere end teoretisk muligt at vinde det, er det en vanskelig opgave.


3. august 2017


Kevin Magnussen kører Ferrari ved CHGP

Den danske Formel 1 kører, Kevin Magnussen, får i weekenden 5.-6. august fri for sit arbejde hos Haas Formel 1 teamet, så han kan være til stede ved Copenhagen Historic Grand Prix. Hér skal han køre for Formel 1 konkurrenterne, Ferrari. Ikke som deltager i racerløbene, men bag rattet af en af de biler, hvori publikum kan købe en tur banen rundt - overskuddet går til støtte af behandlingen af syge børn på Rigshospitalet. Bilen er en Ferrari 458 GT2, stillet til rådighed af Formula Racing og Formula Automobile, der varetager importen af Ferrari til Danmark. Og der er tale om den selvsamme bil, som Formula Racing deltog med i 24-timers Le Mans sidste år. Grunden til, at arrangementet kan lade sig gøre er ikke mindst, at Haas teamet i Formel 1 jo anvender Ferrari motorer, så på præcis det område er de to teams ikke så store konkurrenter.


Flere korte nyheder >>>

Motorsiden.dk udgives og redigeres af Søren Clauding

© Motorsiden: Søren Clauding. Kontakt