- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

 

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Korte nyheder


 Flere korte nyheder >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Biler og motor:


Marts 2018


Car of the Year 2018: Volvo XC40

Den nye Volvo XC40 blev med et overvældende flertal valgt til Car of the Year i Europa. Offentliggørelsen fandt sted i forbindelse med det store internationale motor show i Genève. Den danske repræsentant i den internationale jury er FDM's motortekniske redaktør, Søren W. Rasmussen (billedet). Han havde også Volvo XC40 som sin favorit. Nr. 2 i den prestigefyldte kåring blev SEAT Ibiza. De øvrige nominerede var BMW 5-serie, KIA Stinger, Citroën C3 Aircross, Audi A8, Alfa Romeo Stelvio.


Genève Motor Show Verdenspremiere:

Mitsubishi Outlander PHEV

På Genève Motor Show, 6. - 18. marts 2018, har Mitsubishi ikke færre end to nyheder: Europæisk premiere på e-Evolution Concept men især verdenspremiere på den nye Outlander PHEV, som introduceres på det europæiske marked til efteråret. Både Outlander PHEV og e-Evolution Concept viser på hver deres måde Mitsubishis nye mærke-strategi: SUV-ekspertise i kombination med nyeste mobilitetsteknologi inden for el/hybrid samt state-of-the-art teknologier inden for systemintegration. Mitsubishi lancerede allerede i 2013 den elektriske SUV, Outlander PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehichle) med dobbelte el-motorer. Siden har Outlander PHEV været Europas mest solgte plug-in hybridbil (2015, 2016 og 2017). Flere end 100.000 eksemplarer er solgt i Europa hidtil. Med et akkumuleret salg på over 140.000 enheder verden over, er Outlander PHEV klassificeret som verdens mest solgte plug-in hybrid SUV. Blandt nyhederne er: Den nuværende 2 liters benzinmotor er erstattet af en større 2,4 liters benzinmotor. Generatorens ydelse er øget med 10 procent. Den maksimale ydelse på bagerste motor er øget med 10 procent. Batteriets kapacitet er øget med 15 procent og dets

max ydelse er øget med 10 procent.


Genève Motorshow Verdenspremiere:

Peugeot 508

På Genève Motor Show først i marts vider Peugeot den helt nye 508 for første gang. Den er meget forskellig fra forgængeren med en mere kompakt opbygning og reduceret højde. Det udvendige design er skarpere og mere robust, mens bilens spektakulære interiør inkluderer en udvikling af det genoale Peugeot i-Cockpit. Som konsekvens af et stagnerende D-segment har designerne bag den nye PEUGEOT 508 bevæget sig væk fra den konventionelle 4-dørs sedan form og hen imod en 5-dørs fastback coupé. Bilen er 4,74 meter lang, den vil blive produceret på Peugeots fabrik i Mulhouse og står til lancering i september 2018.

 


Toyota investerer stort i selvkørende biler

Alle taler om det, men selvkørende biler er stadig i deres vorden. Helt centralt er den computer software, der skal sikre at bilerne ikke bare kan køre selv, men også gøre det uden at komme galt afsted, spørg bare Google og Volvo. Derfor starter Toyota nu for alvor op ved at fokusere målrettet på netop den nødvendige software. Toyota opretter derfor i Tokyo et helt nyt selskab, som skal udvikle software til selvkørende biler og dermed være med til at sætte yderligere skub i Toyotas udvikling af selvkørende teknologier. Der vil fra begyndelsen være 300 ansatte – og på længere sigt i alt 1000 medarbejdere – i det nye selskab, som udgør en investering på ikke mindre end 17 milliarder kroner. Toyota grundlagde i øvrigt allerede i 2016 et helt nye udviklingscenter i USA indenfor områder som kunstig intelligens, selvkørende teknologier og robotter.


LEAF er landet

Endnu inden den helt nye Nissan LEAF er landet hos de danske forhandlere (og inden vi på Motorsiden.dk har haft lejlighed til at prøvekøre den – det kommer dog snart), er den første nye LEAF på danske nummerplader blevet leveret til køberne, der da også havde bestilt bilen uden at have set eller prøvekørt den forinden. Nissans danske marketingchef, Steffen Nederby Høj, er ret overrasket over hvor stor interessen for den nye elektriske bil er i Danmark. ”I Danmark har vi allerede nu (pr. 1. marts) har modtaget 279 kundeordrer, hvoraf de 184 er fra privatkunder,” fastslår han. ”Til sammenligning solgte vi blot 14 af den tidligere generation LEAF til privatkunder i 2016 og 2017. Så det tyder på, at vi går nye tider i møde med den nye Nissan LEAF.” På europæisk niveau er der nu bestilt over 18.000 eksemplarer af bilen, som i Danmark kan købes fra kr. 263.880 (inkl. levering) inkl. to års gratis strøm med ladeboks.

Læs vores reportage fra præsentationen


Subaru holder prisen bedst

Den canadiske Automotive Lease Guide har udnævnt Subaru til bedste mærke, når det gælder restværdi. Det er første gang, at et bestemt mærke har fået denne udmærkelse. Den nystiftede pris tildeles Subaru, da såvel Subaru XV, Impreza, WRX STI og Outback holder en højere brugtbilsværdi i forhold til andre modeller i de respektive klasser. Som en ekstra bonus har den kendte Kelley Blue Book peget på Subaru XV som den bilmodel, det har kostet mindst at eje over en 5-årig periode. ”Langt den vigtigste post i biløkonomi er værdiforringelsen, og her taler statistikken sit tydelige sprog: Subaru holder sin værdi godt, og det er rart at få bekræftet, at det ikke kun gælder her på vores breddegrader,” fastslår Niels Thaning, dansk salgsdirektør for Subaru Nordic.

Læs vores seneste Subaru prøvekørsel hér >>>


Aston til udenlandsdanskere

Det er på mange måder ikke dumt at være udenlandsdansker eller bosiddende i udlandet, hvor skatteforholdene generelt er noget mere attraktive end dem, danskere med bopæl i Danmark udsættes for. Nu vil det også ganske attraktivt være muligt for udlandsdanskere og andre udlændinge at køre standsmæssigt rundt på de danske landeveje, når de besøger det lille kongerige med verdens højeste skattetryk: Et unikt samarbejde mellem Aston Martin i Danmark og Sixt gør det nemlig nu muligt til at leje en Aston Martin til formålet. I første omgang vil der være mulighed for at leje Aston Martins sports sedan Rapide S med plads til 4 personer. ”Vi synes, at det er lidt sjovt gennem udlejningssamarbejdet med Sixt at udbrede kendskabet til vores unikke brand,” fortæller Mogens Lindahl-Jessen, der er direktør for Aston Martin i Danmark.


Power Stelvio på vej

De danske Alfa Romeo forhandlere har netop åbnet for bestilling af den ekstreme Stelvio Quadrifoglio: 510 hk, 283 km/t på toppen og 0 til 100 km/t på 3,8 sekunder. Stelvio Quadrifoglio blev for nylig kåret som den hurtigste SUV på den legendariske Nürburgring i tiden 7 minutter og 51,7 sekunder, en tid som ikke kun kan opnås med rå motorkraft – men også kræver, at bilens køreegenskaber er i absolut top. Maskineriet er en 2,9 liters V6-biturbobenzinmotor i aluminium, som er udviklet med input fra Ferrari-teknologier og knowhow fra deres ingeniører. Kraftværket er parret med et 8-trins automatgear, som i køreprogrammet Race kan skifte gear på 150 millisekunder. Manuelt kan gearskiftene klares lynhurtigt takket være lækre skiftegreb i aluminium placeret bag rattet. Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio koster 1.643.252 kroner og den kan også købes i en S-Van udgave uden bagsæder til henholdsvis 930.913 kroner ekskl. moms og 1.071.178 kroner inkl. moms.

Læs vores Alfa Romeo prøvekørsler hér >>>


Februar 2018


Oceaner af plads: Ny Opel Combo generation

Opel har nu præsenteret de første billeder af den kommende og femte generation af Opel Combo. Bilen er i Danmark mest kendt som varevogn, men som billederne viser, vil den også eksistere som personbil i en kort og en lang udgave på 4,4 hhv. 4,75 meter med plads til 5 respektive 7 personer. Varebilsudgaven kommer til Danmark sidst på året, hvorimod det endnu ikke er besluttet, om man vil introducere personbilsudgaven på det danske marked, bl.a. fordi de seneste års salg af denne typer biler har været forsvindende lille (500 stk. i 2017). Bilen virker ikke desto mindre interessant, ikke mindst fordi den er udviklet fra en ny platform. Den lange version har et bagagerum på 597 liter, der kan udvides op til 2693 liter, så det bliver også noget i den retning, man skal forvente sig af varebilens kapacitet. Opel Combo tilbyder meget moderne elektronik, fx en såkaldt Flank Guard, der er aktiv ved hastigheder under 10 km/t. Den forudser og advarer føreren, hvis der er risiko for, at man rammer en forhindring med siden af bilen, fordi man skærer et sving for meget under en parkeringsmanøvre. Og intelligrip tilpasser bilens trækkraft til underlaget, så det bliver muligt at komme frem på veje med reduceret vejgreb som for eksempel kørsel på sne og mudder og kendes som Grip Control fra søstermodellerne i PSA koncernen.

 


Fiat 500L City Cross er endnu højere

Fiat 500 familien udvides med et nyt medlem, Fiat 500L City Cross. Der er tale om en ny og lidt højere SUV-udgave af familiebilen Fiat 500L, som er fuld af praktiske features i et opdateret design. Den rummelige og praktiske kabine er nemlig pakket ind i et sportsligt off-road udseende, som understreges af de sorte 17” alu-fælge, City Cross kofangere, 2,2 cm ekstra frihøjde og mulighed for fire specifikke farver. Motormæssigt kan Fiat 500L City Cross udstyres med den 105 hk stærke TwinAir turbomotor eller den økonomiske 1,3 liter MultiJet turbodiesel med op til 95 hk. Fiat 500L City Cross introduceres til 183.970 kroner med TwinAir turbomotor, mens dieselversionen koster 198.970 kroner. Begge priser er inklusive leveringsomkostninger som de nye regler foreskriver.


En million franske Dacia

Til trods for en stor produktion af ”hjemmemarkedsbiler” fra både PSA gruppen og Renault, kunne rumænske Dacia forleden passerer en milepæl på det franske marked. I alt er der blevet solgt 1 million Dacia biler i Frankrig siden lanceringen i 2005. Dacia ejes af Renault og er en slags discount-mærke, et billigmærke, som Renault repræsentanter selv ynder at betegne dem. Det har slået an overalt, for det er ikke alle bilkøbere, der synes, at de har behov for at betale for banebrydende designs, den allernyeste teknik og den snob effekt, der også er forbundet med køb af en række bilmærker på markedet. Ikke desto mindre har stordriftsfordelene bevirket, at man i moderne Dacia biler finder en lang række komponenter fra Renault, ikke mindst er motorerne franske, og det kan jo nok overbevise selv en national patriotisk franskmand om, at en Dacia ikke er så dårligt et køb endda. Det indikerer salgstallene i hvert fald.

Find vores Dacia prøvekørsler hér >>>


Nissan Qashqai sætter ny rekord

Med en stigning i salget på 1,2 procent – var 2017 et nyt rekordår for Nissan Qashqai. Fabrikken i Sunderland producerede 346.856 eksemplarer af den urbane crossover, hvilket er et rekordstort antal. Heraf blev 265.520 solgt i Europa. I Danmark opnåede Nissan ligeledes en rekord stor salgs fremgang på hele 28 procent i forhold til året før, som sådan var mere end hver femte SUV, solgt i Danmark, en Qashqai. Med den seneste større opfriskning af anden generation af modellen, der blev lanceret i 2014, er Qashqai blevet den mest succesfulde model i Europa i Nissans historie. Succesen har givet Nissan ekstra blod på tanden og lige nu kan en Nissan Qashqai i Danmark med dieselmotor købes til samme pris som var den en benzin motor. Priserne begynder ved 235.000 kroner.

Læs vores seneste prøvekørsel af Nissan Qashqai >>>


Opel privatleasing inklusive forsikring

Opel forhandlerne tilbyder nu privatleasing, inklusive forsikring, af stort set hele Opel programmet. Normalt skal kunder til privatleasing selv sørge for ansvar- og kaskoforsikring, men nu kan Opel kunder forsikre deres privatleasede bil og betale forsikringen sammen med den månedlige leasingydelse. Forsikringen omfatter også en tilbageleveringsforsikring, så man kun betaler selvrisikoen på 5000 kr. én gang uanset antallet af eventuelle skader, når bilen tilbageleveres efter endt leasingperiode. Hverken antallet af skadefri år, ens postnummer eller antallet af kilometer påvirker forsikringsydelsen, der er fast i hele leasingperioden. Bilens pris og leasingtagerens alder er bestemmende for den månedlige ydelse. Er man over 25 år er forsikringen billigere.

Find vores Opel prøvekørsler hér >>>

Motorsport:


11. marts 2018


Rally Mexico: sejr til Ogier og Ford

Den regerende rally verdensmester, Sèbastien Ogier, kørte sin Ford Fiesta WRC til en klar sejr i 3. afdeling af Rally-VM, Rally Mexico. Ogier kørte et fejlfrit løb og overtog føringen, da Sèbastien Loeb, der var på gæstevisit i WRC for Citroën, ramte en sten og punkterede. Også Daniel Sordo, der kun kører udvalgte løb for Hyndai, punkterede og derved var vejen klar for Ogier. Rallyet var meget hårdt og næste alle deltagere havde problemer undervejs. For Kris Meeke i Citroën var 3. pladsen efter Sordo en placering, har ikke var begejstret for, fordi han følte at han havde kunnet gøre det bedre. Omvendt besejrede han den 9-dobbelte verdensmester, Loeb, i samme team. For Toyotas vedkommende var rallyets mest opløftende punkt, da Ott Tänak kørte sin Yaris WRC til sejr på den afsluttende Power Stage. Tänak benyttede samme strategi som Ogier i Rally Sweden og ventede så længe med at starte på Powerstagen, at den var blevet kørt fri for løst grus og sporriller fra smallere biler. Det gav øjensynlig bonus. I den samlede stilling fører Ogier med 60 points mod Thierry Neuville (Hyundai) med 51 pts. og nordmanden Andreas Mikkelsen, der sluttede 4'er i Mexico. I konstruktør mesterskabet fører Hyundai foran Ford, Citroën og Toyota. Næste rally finder sted på Corsica og et udvalg af hastighedsprøver vises på Eurosport.

Sèbastien Ogier, Ford Fiesta WRC.


6. marts 2018


Ny Formel E har verdenspremiere i Genève

I forbindelse med det støre motor show i Genève præsenterede det internationale bilforbund, FIA, næste generation af de spektakulære Formel E racerbiler. Hidtil har man set animationer af den kommende "Batmobil" lignende elektriske racerbil. Og den ser ikke mindre spektakulær ud i virkeligheden. Bilen yder 20 kW mere end de aktuelle biler i racetrim og kan køre et helt løb på en opladning. Den nye bil er dog også 20 kg tungere end den hidtidige. Der vil være officiel premiere ved det første løb i næste sæson, som forventes at finde sted sidst på året. Løbskalenderen foreligger endnu ikke, men der arbejdes på at der også vil blive kørt et E-Prix i København. Det vil i givet fald tidligst blive engang i 2019.

Som den eneste bilproducent og Formel E deltager (Nissan er med i ABB FIA Formula E Championship fra næste sæson) kunne man fremvise den nye Formel E racer, der i øvrigt blev afsløret på FIA's egen stand tidligt tirsdag morgen.


2. marts 2018


E-sporten griber om sig

Blandt nyhederne på Genève Motor Show er offentliggørelsen af planerne om at etablere en ny motorløbsserie, E TCR, for elektriske standardvogne. Serien forventes, at blive igangsat i 2019, idet man i løbet af 2018 vil gennemføre den nødvendige promovering af mesterskabet. Allerede på Frankfurt Motor Show sidste efterår offentliggjorde Jaguar planerne om at etablere et mærke mesterskab for den elektriske Jaguar I-Pace, som support serie til FIA Formel E mesterskabet, og præsenterede ved samme lejlighed en løbsklar elektrisk I-Pace racerbil.

Jaguar I-Pace racecar.


Lundgaard løb med laurbærrene

Der stod Lundgaard på ikke færre end fem af de hædersbevisninger, der blev uddelt til danske bilsportskørere ifm. Danish Motorsport Award. Den blot 16-årige Christian Lundgaard blev Årets Bilsportskører og fik desuden tre andre æresbevisninger, og en enkelt blev der da også til storebror Daniel Lundgaard. Daniel fik sin anerkendelse som Årets Profil efter at have vundet Danmarksmesterskabet i Formel 4 sidste år, mens Christian opnåede anerkendelserne som resultat af, at han vandt ikke færre end to internationale Formel 4 mesterskabet (det nordeuropæiske og det spanske) i 2017. Christian Lundgaard var en del af Renault Sports Academy for stortalenter – et karriereforløb, han fortsætter også i 2018. I år skal han køre Formel Renault 2,0 Eurocup og det er i praksis på ny det hollandske MP Motorsports team, der varetager deltagelsen i mesterskabet. Brødrene Lundgaard er som bekendt sønner til Henrik Lundgaard, der har en fortid i såvel DTC som rallysporten, hvor han for en snes år siden blev Europamester i rally og vinder af Teams Cup (det uofficielle rally-VM for privatkørere).

Christian Lundgaard opnåede fire hædersbevisninger ifm. Danish Motor Sport Award. Her er den blot 16-årige racerkører flankeret af Dansk Automobil Sports Unions Carl Chr. Hansen samt marketingchef Anja Sloth fra Total, der var hovedsponsor af præmiefesten, som i øvrigt fandt sted på Doggen i København.

 

Blandt de prominente prisoverrækkere ved Danish Motorsport Award var Kris Nissen (tv) og Christian Mark. Nissen har en fornem karriere som racerkører og VW Motorsportsdirektør. Mark er som marketingchef hos Renault i Danmark involveret i samarbejdet med Christian og Daniel Lundgaard.

 

Danish Motorsport Award 2018

Her er udnævnelser af danske bilsportskørere ved Danish Motorsport Award:

Årets Bilsportskører: Christian Lundgaard.

Årets rallyteam: Jacob Madsen/Line Lykke Jensen.

Årets banekører: Kevin Magnussen.

Årets kartingkører: Alexander Müller.

Årets talent: Mikkel O. Pedersen

Årets profil: Daniel Lundgaard

Christian Lundgaard er en del af Renaults satsning på kommende Formel 1 kørere.

 

Daniel Lundgaard vandt det danske Formel 4 mesterskab sidste år.

 

Christian Lundgaard fik slidt skosålerne under prisuddelingen ved Danish Motor Sport Award: 4 gange skulle han spadsere op til scenen for at modtage en æresbevisning.


19. februar 2018


Strategier i sneen afgør Rally Sweden                 

Efter et begivenhedsrigt Monte Carlo Rally var scenen sat for dette års rally verdensmesterskab. Tre uger senere gik det nemlig løs i Sverige og Rally Sweden 2018 viste sig fra sin allerbedste side: Oceaner af sne og vinterlige forhold. Det var imidlertid ikke alene sneen men også reglementet, der satte sit præg det legendariske svenske rally, der sluttede søndag eftermiddag. Startrækkefølgen i et rally afgøres af den aktuelle VM-stilling og den regerende verdensmester Sebastien Ogiers Ford Fiesta WRC fungerede som sneplov i rallyets første fase. Det satte ham selvsagt langt tilbage, hastighedsprøverne gav bedre og bedre vejgreb efterhånden som deltagerne kom igennem, og da man på rallyets 2. etape starter i omvendt rækkefølge af den aktuelle stilling i rallyet, var det på ny Ogier, der jo var faldet langt tilbage, som skulle rydde vejen. Alt det havde Hyundai, som mildest talt ikke havde gjort det overbevisende i Monte Carlo, glæde af, og belgieren Thierry Neuville kunne køre sin i20 WRC i mål som vinder. Ogier kørte dog strategisk inden rallyets sidste såkaldte ”powerstage”, der tæller separat til VM. Han satte ét point fra en tiendeplads i rallyet overstyr, ankom sent til powerstagen, som da var ryddet for tyk sne, og tog i stedet fire VM-points for en 2. plads på prøven, som i øvrigt blev vundet af Esapekka Lappi i Toyota Yaris WRC. Nr. 2 i rallyet blev Craig Breen, der dermed scorede Citroëns første podieplacering i år. Sammenlagt har Neuville nu lagt sig i spidsen af VM-kampen med Ogier på 2. pladsen og Lappi som nr. 3. Næste VM-rally finder sted i Mexico 8.-11. marts og dele deraf vises efter planen LIVE på Eurosport2.

Craig Breen kørte sin Citroën i mål som nr. 2 i Rally Sweden - det var hans bedste placering i et VM-rally nogensinde.


14. februar 2018


Kevin Magnussens nye Formel 1 racer

Haas Formel 1 teamet har offentliggjort de første billeder af den nye Haas VF-18 Formel 1 racer. VF-18 er en videreudvikling af den hidtidige VF-17 model, som rakte til en 8. plads i konstruktørmesterskabet sidste år. Navnet er i øvrigt lidt af en kuriositet: VF er baseret på Haas teamets økonomiske bagland i form af Haas Automation, maskinfabrikken hvis første CNC maskine havde navnet VF-1. Det skete i 1988, og V-et står for ”Vertical”, som er en industri standard. Den visuelle forskel på den nye Formel 1 racer og den hidtidige er en mindre haj-finne og tilføjelsen af den såkaldte halo, som er den styrbøjle, der er placeret over cockpittet.

 

 


Renault kører race på nettet

Renault og Renault Sport Racing har slået sig sammen med Team Vitality og skabt det nye eSport ”Renault Sport Team Vitality”. I 2018 vil teamet deltage i motorsports baseret konkurrencer som fx Rocket League Championship Series Europe og der er også diskussioner i gang med F1 arrangørerne med det mål, at kunne deltage i Formula 1 eSport Series, som vinder stadig stigende popularitet. Proportionerne er kolossale: Eksempelvis deltager ikke færre end 25 millioner spillere i Rocket League mesterskabet, og i 2017 har eSport skabt en omsætning på 5,5 milliarder danske kroner. For Vitality teamet specifikt er det en enestående mulighed via samarbejdet med Renault at få adgang til Renault Formel 1 teamets faciliteter i Enstone i Storbritannien, hvor de skal træne med teamets kørere og få assistance fra den tekniske stab af medarbejder. Teamet består af følgende ”kørerne” Philip Paschmeyer, Victor Locquet og Sandro Holzwarth.


Le Mans med stjernespækket deltagerliste

Det kan godt være at Audi følte sig tvunget til at forlade World Endurance Championship (Le Mans racing) i kølvandet på dieselskandalen, og at Porsche måske dybest set af lidt den samme grund har trukket sig ud af mesterskabet. Men det har ikke afholdt arrangørerne af den kommende WEC Supersæson med ikke færre end to 24-timers løb i Le Mans fra at præsentere en stjernespækket deltagerliste. Specifikt for 24-timers Le Mans deltager eksempelvis ingen ringere end den dobbelte Formel 1 verdensmester, Fernando Alonso for Toyota, som også har Formel E mesteren Sebastien Buemi og japanske Kazuki Nakajima på holdet. Toyota er det eneste fabriksteam i topklassen for LMP1 biler, men ikke færre end fem privat anmeldte hold har valgt at deltage i LMP1, og navne som Neel Jani og André Lotterer er også på deltagerlisten for det kommende år. Set med dansker-øjne er feltet nu koncentreret i topklassen for GT-biler, LM GTE Pro med de danske stjerner Jan Magnussen fortsat hos Corvette, Nicki Thiim og Marco Sørensen fortsat hos Aston Martin og Michael Christensen igen hos Porsche. Desuden er Formula racings Ferrari på reservelisten.

Genoplev sidste års 24-timers Le Mans hér >>>


Flere korte nyheder >>>

Motorsiden.dk udgives og redigeres af Søren Clauding

© Motorsiden: Søren Clauding. Kontakt