- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

 

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Korte nyheder


 Flere korte nyheder >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Biler og motor:


August 2017


BMW Concept Z4 på Pebble Beach

Pebble Beach Concours d'Elegance i Californien danner rammen for fremvisning af en ny fortolkning af den klassiske BMW Roadster, kaldet Concept Z4. Designsproget på konceptbilen udstråler både dynamik og progressivitet og danner basis for den produktionsklare bil, som vil blive lanceret engang næste år. Konceptbilen har de klassiske roadster-detaljer som lang akselafstand, lav og langstrakt silhuet og en kompakt bagende. En kortere motorhjelm og skarpe udhæng sikrer, at køreren sidder endnu mere centralt i bilen end tidligere.

I stedet for de sædvanlige ribber i ”nyrer-fronten” er der på konceptbilen et detaljeret "trådnet", hvis vertikale placering bringer minderne tilbage til de første roadstere fra BMW som for eksempel BMW 328 Mille Miglia. Der er plads til to i bilen, som har baghjulstræk og en soft-top kaleche. Konceptbilen er produceret i blot det ene eksemplar, som vises på Pebble Beach.

 

 

 


Juli 2017


KIA Stinger til CHGP

Hvis man både er fascineret af gamle biler, motorsport og det allernyeste indenfor bilverdenen er Copenhagen Historic Grand Prix et besøg værd. Det klassiske københavnske motorløb finder sted i weekenden d. 5.-6. august og handler naturligvis om motorløb i klassiske biler, ligesom DTC og en række spændende sportsvogne også bliver luftet henover weekenden. Men ude på grønsværen på Bellahøj, omgivet af den til formålet etablerede racerbane, er der også stor repræsentation af de de bilmærker, som alle og enhver vil kunne købe hos de danske bilforhandlere. Stort set alle danske importørere stiller op med det nyeste nye, fortæller CHGP's direktør, Jens Peter Lange, ikke mindst KIA, hvis allerøverste chef er den tidligere men stadig aktive racerkører, legendariske Jac Nellemann. Jac Nellemann står også bag CHGP og det er da også lykkedes KIA at skaffe et eksemplar af den nye potente KIA Stinger til København. Den skal ikke bare udstilles, men vil også fungere som pacecar i løbet, så den får kørt rigtig mange omgange henover weekenden. Men selvfølgelig er det meget den sportslige del af bilfirmaerne, der eksponeres. F.eks. vil man kunne møde Jacob Madsen, som er Danmarks bedste rallykører - han kører for Opel. Og minsandten om ikke Toyota viser den Le Mans prototype, der vandt verdensmesterskabet for racersportsvogne i 2014. Blandt andre højdepunkter er besøg af de regerende verdensmestre i LM GTE Pro, Marco Sørensen og Nicki Thiim, der vandt VM i Aston Martin, den 9-dobbelte Le Mans vinder Tom Kristensen og den tidligere Formel 1 verdensmester, Jacque Villeneuve. De skal bl.a. køre Royal ProAm, hvor naturligvis også HKH Prins Joachim er på banen.

Link til Copenhagen Historic Grand Prix

Den nye KIA Stinger lander først på det europæiske marked senere på året, men den bliver luftet for fuld udblæsning ved CHGP.

 

Jacque Villeneuve gæster København første weekend i august.

 

Publikum ved CHGP kan prøve at skifte hjul - ikke på en helt almindelig bil, men den potente Toyota Le Mans racerbil, der vandt VM i 2014.

 

Toyota vil have mange af deres bilmodeller udstillede ved CHGP. Og dér vil man også kunne opleve den nye 380 hestes rallybil, som umiddelbart inden CHGP vandt det finske VM-rally.

 

Prins Joachim tog en pause i CHGP sidste år, men er med på ny med sin fine 1965-Ford Cortina.


Juni 2017


Fast pris på MINI el

Plug-in-hybrid-bilen MINI Cooper S E Countryman ALL4 kommer nu med CLEVER Unlimited løsningen, hvor man kan lade frit både i byen og på farten. Man får frit forbrug af strøm til opladning både hjemme og på CLEVERs offentligt tilgængelige ladenetværk med mere end 1.000 ladepunkter i Danmark, Sverige og Nordtyskland for 299 kroner pr. måned. Hvis man kun har brug for CLEVERs ladenetværk, koster CLEVER Unlimited Network 199 kroner pr. måned. MINI Cooper S E Countryman ALL4 kan køre op til 40 km på el, når litium-ion-batteriet er fuldt opladet. CLEVER ladestandere er centralt placeret i alle større danske byer. Det er i øvrigt første gang nogensinde, at der fås en plug-in-hybrid i MINI programmet. Elmotoren med 88 hk sender sine kræfter til baghjulene, mens den trecylindrede MINI TwinPower Turbo-benzinmotor med 136 hk driver forhjulene. Det giver en imponerende samlet effekt på 224 hestekræfter og et maksimalt drejningsmoment på 385 Nm. Bilen kører op til 47,6 km/l og udleder kun 49 g CO2 per kilometer iht. EU normerne. Automatgear, navigation og firehjulstræk er nogle af standardoptionerne på modellen. Vi har ikke prøvekørt hybrid versionen, men du kan læse vores test af den nye MINI Cooper Countryman hér >>>


Endnu flere heste til Audi R8 V10

Sidst på sommeren kommer den nye Audi R8 Spyder V10 ”plus” til Danmark. Bilen er Audis hurtigste, åbne model i serieproduktion. Dens V10-center benzinmotor yder 610 hk og videreformidler kræfterne til det permanente guattro firehjulstræk. Det maksimale drejningsmoment er på 560 Nm ved 6.500 omdr./min. Sammenlignet med Audi R8 Spyder V10 har den frit sugende 5,2-liters FSI med et kompressionsforhold på 12,7:1 70 hk mere i ”plus”-versionen. Det får topmodellen til at klare turen fra 0 til 100 km/t på 3,3 sek. – 0,3 sek. hurtigere – og ramme tophastigheden ved 328 km/t, hvilket er et plus på 10 km/t. Hver hestekraft skal blot bevæge 2,78 kg.


C3 Aircross: Ny fleksibel kompakt SUV

Citroën har nu præsenteret den nye C3 Aircross. Bilen er inspireret af C-Aircross konceptbilen, der blev vist på Geneve Motor Show i marts og med det karakteristiske Citroën design, ønsker fabrikken med den nye C3 Aircross at puste nyt liv i det kompakte SUV-segment. Bilen designmæssigt kombineres på ikke færre end 90 måder udvendigt. Den nye C3 Aircross er en kompakt SUV og giver klasseførende rummelighed på loftshøjde og benplads, bagsæderne kan skydes frem og tilbage og bagage kapaciteten er på ikke mindre end 410 liter, der kan udvides til 520 liter, når sæderne flyttes frem. Det er flot med en udvendig længde på blot 4,15 meter.


SEAT Arona giver mere plads

Den nye SEAT Arona er så småt ved at være på trapperne. Den er netop vist frem for første gang i Barcelona og får siden sin offentlige debut på biludstillingen i Frankfurt til september. Arona er baseret på samme platform som den nye SEAT Ibiza, MQB A0 men i forhold til Ibiza er Arona vokset med 10 cm i højden, der skaber mere loftshøjde både foran og bagi – og ikke mindst et større bagagerum med en kapacitet på 400 l. En anden vigtig detalje er sædehynden, som er 52 mm højere hvilket giver to fordele: for det første en højere siddeposition med bedre overblik over trafikken og for det andet en markant lettere ind- og udstigning i bilen. Den nye SEAT Arona vil kunne fås med de nyeste førerassistent- og infotainmentsystemer som eksempelvis Front Assist, Adaptive Cruise Control, Stop&Go, Hill Hold control, træthedsregistrering, regn- og lyssensorer, multikollisionsbremse, nøglefri betjening, et præcist bakkamera og meget mere. Den nye SEAT Arona forventes at blive lanceret i Danmark i slutningen af 2017.


Verdenspremiere i Frankfurt: Ny BMW X3

Den tredje generation af BMW X3, som har verdenspremiere på det kommende IAA, Frankfurt Motorshow i september, byder på et endnu skarpere og mere sportsligt design. Fra lanceringsstart tilbydes der fem forskellige motorer: BMW X3 M40i med 360 hk, BMW X3 xDrive30i med 252 hk, BMW X3 xDrive20i med 184 hk samt BMW X3 xDrive30d med 265 hk og BMW X3 xDrive20d med 190 hk. Fra starten af 2018 kan der også vælges en variant med rent baghjulstræk, når den nye BMW X3 sDrive20i lanceres. I forbindelse med lanceringen af den nye BMW X3 tilbydes som noget nyt den personlige CoPilot, som fokuserer på køreassistenter og (semi)automatiseret kørsel. Dette indebærer blandt andet den seneste generation af aktiv fartpilot, hvor bilen bremses helt op i køtrafik og automatisk kører frem igen, når trafikken begynder at bevæge sig. Andre systemer som vejstribealarm, vejskifteassistent og sidekollisionsbeskyttelse vil være tilgængelige for at sikre både komfort og sikkerhed på turen. Den nye BMW X3 er 4,71 meter (5,1 cm længere end forgængeren) og bagagerummet er på 550-1600 liter.


Ny Jaguar XF Sportbrake

Jaguar fejrer et årti med produktion af XF Sedan med en ny XF Sportbrake, en såkaldt livsstils-stationcar. Den nye Sportbrake kommer lige i hælene på en række opdateringer på XF-modellen. Tidligere på året blev Jaguar Land Rovers nyeste Ingenium-motorer introduceret med forbedret effektivitet, lavere driftsomkostninger og forbedret ydelse. Opdateringerne inkluderede den nye Ingenium-benzinmotorer på 250 HK og ligeledes nyt komfort- og sikkerhedsudstyr. I 2016 vandt XF den eftertragtede Golden Steering Wheel – Tysklands førende pris for biler – som værende den ‘Bedste sedan’ i kategorien mellem til fuld størrelse, foran Mercedes-Benz E-Class og Volvo S90. Sidste år blev modellen med lang akselafstand afsløret i Kina, med forbedret komfort bag og Clear Exit Detection-teknologi til at advare passagerer om forbikørende trafik, når de forlader køretøjet. XF er fremstillet på Jaguars fabrik i Castle Bromwich sammen med modellinjerne XE, XJ og F-TYPE.


Hyundai klar med i30 stationcar

Den helt nye Hyundai i30 stationcar er nu klar til salg på det danske marked. I weekenden den 25. juni står den hos alle Hyundai forhandlere med et af klassens største bagagerum og fornuftige priser, der begynder ved 215.000 kroner. Bilen er godt 4,5 meter lang og bagagerummet har en kapacitet på 602 liter, som kan øges til 1.650 liter, hvis bagsæderne lægges ned. Den nye Hyundai i30 stationcar kommer i fire forskellige udstyrsvarianter: Life, Life+, Trend og Premium. Allerede fra laveste udstyrsversion er aircondition, Bluetooth, fartpilot, LED kørelys, sidespejle med LED blink og varme, attention assistent, automatisk nødbremse, vognbaneassistent og meget andet standard. I den anden ende af prisskalen af Premium-versionen yderligere fuld LED-forlygter, knæairbag ved førersæde, automatisk skiltegenkendelse – til priser fra kr. 285.000 kroner.

 

Vi har ikke prøvekørt Hyundai i30 Stationcar endnu, men her er det seneste møde med i30 5d >>>

 

Oplev "onboard" vores første test af den nye Hyundai i30 med den nye 140-hestes 1,4 liters turbo benzinmotor på vejene vest for Malaga i Spanien. Videoen kan også ses i Fuld HD.

 

Vi har interviewet Hyundai koncernens chefdesigner, Peter Schreyer, ifm. verdenspremieren på Hyundai i30 i Frankfurt. Videoen kan også ses i Fuld HD.


Fancy kompakt crossover fra KIA: Stonic

KIA står stærkt på markedet med den mellemstore SUV, Sportage. Nu er man på vej med en fancy og iøjefaldende kompakt crossover i det såkaldte B-segment. Den får navnet ”Stonic”. Stonic er da også inspireret af de større KIA SUV’ers form og funktion. Navnet ”Stonic” er i øvrigt sammensat af ”Speedy” og ”Tonic” med reference til første og sidste tone i musikskalaen. Således udtrykker ”Stonic”, at bilen er adræt, og at den byder på noget nyt og friskt i SUV-segmentet. Stonic kommer til salg i anden halvdel af 2017, og det bliver muligt at individualisere bilen mere end man har kunnet med nogen tidligere KIA model – både indvendigt og udvendigt.


Maj 2017


Sportscar Event: Kør en tur i en sportsvogn:

FDM Sjællandsringen: 3. juni

FDM Jyllandsringen: 10. juni

Traditionen tro afholdes der igen i år Sportscar Event på de to baneanlæg, FDM Sjællandsringen ved Tune nær Roskilede og FDM Jyllandsringen ved Resenbro nær Silkeborg. Sportscar Event går i korthed ud på, at man kan købe en tur i en hurtig sportsvogn, og beløbet, man betaler, doneres efterfølgende til forskellige organisationer, først og fremmest Børnecanserfonden. Hele to hyperbiler kommer til dette års Sportscar Event. Det er den italienske Ferrari laFerrari og den tyske Porsche 918 Spyder. Ferrarien kører dog udelukkende på den jyske bane mens Porschen kører på begge baner. Ideen er, at give gæster ”codriver-ture,” de aldrig glemmer – men mest at køre penge ind til gavn for syge børn – og det er blevet til store beløb, oplyser Jack Mogensen, Sportscar Events eventchef. Det samlede beløb de seneste fem år er 15,9 mio. kr. Børnecancerfonden anvender først og fremmest donationerne til forskningsprojekter. I år donerer Sportscar Event penge til Børnecancerfonden, Trygfondens familiehus og Sct. Lukas hospice.

Link til Sportscarevent


Nissan Leaf: Gratis strøm i 3 år

Som de første i Danmark tilbyder Nissan og E.ON nu tre års gratis strøm, ladeboks og ladekabler ved køb af en ny Nissan LEAF eller e-NV200. Kampagnen sættes i gang i kølvandet på regeringens afgiftsnedsættelse, og skal hjælpe med at få gang i salget af elbiler igen. For fremtidige LEAF kunder betyder kampagnen, at udover en besparelse på ca. 50.000 kr. i reducerede afgifter, spares der også en evt. installation af ladeboks og køb af ladekabel samt løbende strømforbrug til kørsel. Både hvis der oplades hjemme eller på de opstillede E.ON ladestandere rundt i landet. Trygheden understøttes også med de 8 års eller 160.000 km kapacitetsgaranti, der tilbydes på LEAF med 30 kWh batteri samt 3 års garanti/ 100.000 km garanti på bilen og 5 års/100.000 km garanti på elbilsspecifikke dele (inkl. kapacitetsgaranti på 24 kWh i e-NV200). Priserne på en ny Nissan LEAF inkl. ladeboks og gratis strøm de næste tre år begynder ved kr. 274.790, og for e-NV200 el-varebil ved kr. 201.885 ekskl. moms. Efter de tre år kan kunden vælge, at fortsætte sit abonnement med E.ON, hvor det lige nu koster 579 kr/mdr. med ubegrænset strømforbrug (svarer i øvrigt til udgiften på én gennemsnitlig tank benzin).

Link til importøren

Læs vores seneste test af Nissan LEAF hér >>>


April 2017


Opel Insignia: stationcar uden merpris

Opel har prissat Insignia Sports Tourer til samme pris som den nye 5 dørs Insignia Grand Sport og har nu også fået beskatningsværdierne ved erhvervsleasing klar. Listeprisen for dem begge begynder ved 320.000 kroner for udstyrsversionen Enjoy med fem døre eller som stationcar. Når salgsprisen på de to varianter er den samme, bliver beskatningen ved erhvervsleasing naturligvis også den samme. Laveste beskatningsværdi er således 270.000 kroner for en Dynamic version med benzinmotor på 165 hk. En dieselversion med samme udstyr og 136 hk har en beskatning på 320.000 kr. Standardudstyret på Dynamic versionen af Insignia omfatter nøglefri åben & start, fartpilot med automatisk nødbremse, regnsensor, automatisk lyskontrol, læderrat med varme, ergonomiske certificerede forsæde, parkeringsassistance, elektronisk klimakontrol, alufælge og Opel OnStar.

Læs vores prøvekørsel af den nye Opel Insignia Grand Sport hér >>>


Subaru topper tre kategorier i Kelley Blue Book

Subaru henter for andet år i træk titlen som ”Best Overall Brand” i Kelley Blue Book ”Brand Image Awards”. Subaru tager titlerne: ”Most Trusted Brand” og ”Best Performance Brand”.

Kelley Blue Book offentliggør hver uge bedømmelser og testresultater fra bilindustrien. Dels baseret på egne opgørelser og dels baseret på feedback fra forbrugerne. Kelley Blue Book hører til de førende på området og er en af verdens mest respekterede organisationer, når det gælder forbrugernes vurderinger af biler. Derudover belønner man hvert år fabrikater og modeller, som specielt har udmærket sig. Den mest prestigefyldte af disse priser gælder bilmærket som sådan, og blandt prisvinderne i 2017 udmærker Subaru sig ved at tage de fleste titler.


KIA sætter pris på ny Picanto

Da KIA for nylig præsenterede den helt nye Picanto, var de danske priser endnu ikke fastlagt. Det er de nu: Fra lanceringen er den nye Picanto tilgængelig med en 67-hestes benzin motor på 1 liter og en 1,2 liter benzin motor på 84 hk. Prisen på den nye Picanto begynder ved 95.000 kroner for en 1-liters benziner med udstyrsniveauet ”Vision”, som bl.a. har AEB nødbremse, el-ruder for og fjernbetjent centrallås. Fra udstyrsvarianten Comfort får man bl.a. også ratbetjent radio, AUX og USB stik, LED kørelys, elruder bag, el-justerbare sidespejle med varme og tonede ruder. Her begynder prisen ved 105.000 kroner. Vil man have aircondition, skal man enten anskaffe en Advance version, eller købe det til en Comfort for 8000 kroner. Udstyrsvarianten Advance har desuden varme i forsæderne, varme i læderrattet, Bluetooth og 4 højtalere. Prisen begynder da ved 115.000 kroner.

Læs vores prøvekørsel af den nye KIA Picanto hér >>>

Motorsport:


20. august 2017


Christian Lundgaard vinder F4 mesterskabet

Den blot 16-årige danske racerkører, Christian Lundgaard, har vundet det internationale FIA Formel 4 mesterskab. Mesterskabet kan populært kaldes for en kravlegård for Formel 1 aspiranter, men en kravlegård, som der er god mening i at besøge. Sejren i mesterskabet har nemlig ikke blot kolossal betydning for en ung racerkørers karrieremuligheder, men betyder også kontant udbetaling af 300.000 Euro svarende til 2,2 millioner kroner. I weekenden fandt tre løb sted i Moskva, Christian Lundgaard vandt de to og dermed var mesterskabet sikret, endnu inden sæsonen er forbi. Christian Lundgaard er i øvrigt søn af Henrik Lundgaard, som toppede sin karriere i rallysporten for små 20 år siden med en EM-titel og en uofficiel VM-titel. For Christians vedkommende blev han allerede inden sæsonstarten tilknyttet Renault Sport Academy - Henrik Lundgaard sikrede sin succes i samarbejde med Toyota.


Jacob Madsen vinder løb i Rallye Deutschland

Danmarks største rallytalent, Jacob Madsen, kørte i weekenden sin Opel Adam til sejr i det første af de to løb i den ADAC Opel Rallye Cup, som var en del af det tyske VM-rally, Rallye Deutschland. Ved et uheld tidligere på året var Jacob Madsen og hans co-driver, Line Lykke Jensen, ude af mesterskabet for en tid. Jacob havde brækket ryggen, men formåede efter et par måneder at være tilbage bag rattet i rallybilen igen, og holdet gjorde comeback med en sejr. Det resultat gentog de så i det første af weekendens to løb, men uheldigvis udgik de i det andet. Deres held var, at ingen af de to hold, der ligger foran danskerne på deres samlede tredjeplads i mesterskabet opnåede bedre resultater i Rallye Deutschland. Sammenlagt har danskerne 146 points mens det førende hold har 191. Der resterer imidlertid kun to afdelinger af mesterskabet og selvom det stadig er mere end teoretisk muligt at vinde det, er det en vanskelig opgave.


3. august 2017


Kevin Magnussen kører Ferrari ved CHGP

Den danske Formel 1 kører, Kevin Magnussen, får i weekenden 5.-6. august fri for sit arbejde hos Haas Formel 1 teamet, så han kan være til stede ved Copenhagen Historic Grand Prix. Hér skal han køre for Formel 1 konkurrenterne, Ferrari. Ikke som deltager i racerløbene, men bag rattet af en af de biler, hvori publikum kan købe en tur banen rundt - overskuddet går til støtte af behandlingen af syge børn på Rigshospitalet. Bilen er en Ferrari 458 GT2, stillet til rådighed af Formula Racing og Formula Automobile, der varetager importen af Ferrari til Danmark. Og der er tale om den selvsamme bil, som Formula Racing deltog med i 24-timers Le Mans sidste år. Grunden til, at arrangementet kan lade sig gøre er ikke mindst, at Haas teamet i Formel 1 jo anvender Ferrari motorer, så på præcis det område er de to teams ikke så store konkurrenter.


30. juli 2017


Formel E: Di Grassi og Renault er nye mestre

Lucas di Grassi vandt søndag aften Formel E mesterskabet 2016/2017 efter en dramatisk weekend, hvor rivalen, den afgående mester, Sebastien Buemi havde gjort sig selv forsvarsløs. Formel E finalen fandt sted i Montreal i Canada, hvor der blev kørt løb både lørdag og søndag. Lørdag kørte Lucas di Grassi sin Audi racer til en suveræn sejr, alt imens Buemi først smadrede sin Renault racer under træningen og siden blev diskvalificeret fra en 4. plads i mål, da den genopbyggede racerbil var under den tilladte vægtgrænse. Derved overtog Di Grassi føringen i mesterskabet med et forspring på 18 points. Søndag havde ingen af de to kørere en forbilledlig træning, men værst gik det siden for Buemi, som startede fra 13. pladsen, fik skadet sin bil og siden kom i mål som nr. 11. Di Grassi blev nr. 7. Selvom Buemi ikke kun genvinde titlen formåede Renault at holde afstand til Audi teamet og Renault vandt det tredje teammesterskab af tre mulige. Søndagens løb blev i øvrigt vundet af franskmanden Jean Eric Vergne, som kører for det kinesiske Techeetah team. 2017/2018 sæsonen starter 2. december i Hong Kong og består af ialt 14 løb.


F1 i Ungarn: Vettel vinder - "MAG" nr. 13

Den tidligere verdensmester, tyskeren Sebastian Vettel, kørte søndag sin Ferrari til sejr i Ungarns Formel 1 Grand Prix. Vettel førte løbet fra start til mål, og formåede trods et skadet styretøj at tage sejren foran team-kollegaen, Kimi Raikkonen. Afstanden mellem de to var blot 0,9 sekund, da målet blev nået. Vettel kæmper nemlig med Lewis Hamilton om dette års VM. Så favoriseret var Hamilton ikke. Han måtte nøjes med 4. pladsen bag sin Mercedes team-kollega, Raikkonens finske landsman, Valtteri Bottas. Danske Kevin Magnussen kom i mål på 13. pladsen mens team-kollegaen i Haas teamet, Rimain Grosjean havde problemer med både en punktering og et løsrevet rat og blev nr. 19. Vettel fører nu VM kampen med ialt 202 points mod Hamiltons 188. Magnussen er nr. 14 med ialt 11 points.


Rally Finland: Toyota dobbelt på "hjemmebane"

De to finske rallykørere, Esapekka Lappi og Juhu Hänninen tog 1. hhv. 2. pladsen i det finske rally, 9 afdeling af rally verdensmesterskabet efter et rally, som i den grad blev domineret af de tre Toyota Yaris WRC rallybiler. Sejren var ingen overraskelse, set i lyset af, at det er den tidligere 4 dobbelte finske rallyverdensmester, Tommi Mäkkinen, der står i spidsen for Toyotas indsats i World Rally Championship og teamet har base i Finland. Rallyet var ikke desto mindre et absolut gennembrud for Lappi, hans første sejr i et VM-rally - hans fjerde VM-deltagelse overhovedet - men den blev også kun en realitet, fordi den mere rutinerede team-kollega, Jari Matti Latvala fik tekniske problemer med sin Yaris og måtte udgå af sit hjemlands rally. Hyundais Thierry Neuville blev nr. 6 og ligger nu på en delt førsteplads i VM-kampen. Pladsen deles med Fords Sebastien Ogier. Franskmanden udgik af rallyet allerede på dag 1 efter en lidt for hård landing under et af rallyets utallige hop.

Esapekka Lappi har god grund til at smile.


28. juli 2017


Porsche vælger Formel E frem for Le Mans

Til trods for en hensigtserklæring om, at fortsætte sit engagement i World Endurance Championship, herunder 24-timers Le Mans, har den tyske sportsvognsfabrik besluttet, ikke at deltage i WEC og det klassiske franske sportsvognsløb i de kommende år, ikke i klassen for prototyper i hvert fald. I stedet ønsker man, at anvende ressourcerne på det stadig nye, men yderst innovative Formel E mesterskab for elektriske formel racerbiler. Dermed ønsker Porsche, at slutte sig til det eksklusive selskab, som bl.a. inkluderer DS, semi-søsterfirmaet Audi, BMW, Jaguar, Mahindra og ikke mindst Renault, som er regerende mester og også fører dette års mesterskab inden sæsonfinalen i Montreal i denne weekend. Porsches Le Mans beslutning gælder alene deltagelsen i LMP1 klassen. Man vil fortsat deltage i meget konkurrenceprægede LMGTE Pro klasse, hvori bl.a. danske Michael Christensen kører for Porsche fabrikken. Beslutningen efterlader imidlertid arrangørerne og ikke mindst Toyota i et vacuum. Arrangørerne, fordi de står tilbage med en amputeret LMP1 klasse med kun ét fabriksteam, nemlig Toyota (omend Pescarolo netop har meddelt, at de ønsker at deltage i LMP1). Og Toyota, fordi de ikke vil opnå nær den samme prestige, hvis det skulle lykkes dem næste år, at vinde den værdifulde Le Mans sejr. Der er nu engang mere prestige i at slå Porsche og Audi end Pescarolo. Det bliver meget interessant at se, hvordan den japanske fabrik tackler den nye situation.

Porsche dropper Le Mans efter 2 sejre i træk, 18 ialt.


16. juli 2017


New York City ePrix: Dobbelt til Bird og DS

Verdens første officielt arrangerede racerløb i new York City fandt sted denne weekend, da Formel E mesterskabet holdt sit indtog i den berømte metropol, hvor 9. og 10. afdeling blev afviklet henholdsvis lørdag og søndag aften, dansk tid. På kanten af East River med Manhattan og Frihedsgudinden som prominente kulisser vandt englænderen Sam Bird ikke bare lørdagens løb, som historisk set var det første nogensinde i New York City, men han gentog triumfen søndag, hvor han på ny kørte sin DS Virgin racer først over målstregen. Lørdag var det foran Techeetah teamets to kørere, franskmændene Jean Eric Vergne og Stefan Sarrazin, mens de to søndag måtte lade pladserne til Mahindras svenske Felix Rosenqvist og tyske Nick Heidfeld. Forud for New York City ePrix var der lagt op til, at Audi og Lucas di Grassi skulle dominere løbet i et forsøg på at indhente det forspring Renault og Sebastien Buemi havde fået i mesterskabet. Buemi var nemlig kontraktligt forpligtet til at køre WEC for Toyota på Nürburgring. Men med en 4. hhv. 5. plads til di Grassi opnåede han alene at reducere Buemis forspring fra 32 til 10 points. Dermed er det fortsat den regerende mester, som er storfavorit, når sæsonfinalen finder sted d. 29. og 30. juli i Montreal. Renault e.Dams teamets vikar for Buemi, den debuterende Pierre Gasly, havde en vanskelig debut på Dag 1, men tog 4. pladsen i mål på dag 2.

Sam Bird vandt begge dage i New York.


F1 i England: Hamilton sejrer - MAG 12

Lewis Hamilton vandt søndag sit hjemlands Grand Prix på den birtiske Silverstone racerbane. Han førte fra start til mål og reducerede med sejren afstanden op til den fortsat VM-førende Sebastian Vettel til blot 1 point. Afstanden kunne have været større, hvis ikke Vettels venstre fordæk var punkterede med blot t omgange tilbage af løbet. Det sendte ham fra 2. pladsen ned til 7. pladsen, og dermed fik han 12 færre points med hjem fra England. Kevin Magnussen startede fra 16. pladsen efter en dårlig kvalifikation og sluttede som nr. 12. Eneste formildende faktor var den, at hans team kollega i Haas teamet, Grosjean, blev nr. 13.


25. juni 2017


Rally-VM: Hyundai dominerede i Polen

Hyundai sikrede sig sejren i 8. afdeling af rally verdensmesterskabet, da Thierry Neuville kørte sin i20 Coupe WRC først over målrampen i Rallye Poland. Men ikke nok med det, Hayden Paddon kørte sin Hyundai i mål som nr. 2. 3. pladsen gik til rivalen, den VM-førende Sebastien Ogier i Ford Fiesta WRC, alt imens endnu en Hyundai i20 Coupe kom i mål som nr. 4. Derved blev afstanden mellem Ogier og Neuville  VM-kampen reduceret til blot 11 points, og tilsvarende er afstanden mellem Ford og Hyundai nu blot 22 points. Citroën tog 5. pladsen mens det polske rally for Toyota var lidt af en nedtur efter succes'en på Sardinien forleden: Latvala vandt godt nok Power Stage prøven, men først efter at være udgået af rallyet lørdag.


F1 i Azerbaijan: Ricciardo vinder - MAG 7er

I et kaotisk Formel 1 Grand Prix i Baku i Azerbaijan, der grænser op til Det kaspiske Hav, formåede Daniel Ricciardo i dag at vinden sin karrieres femte Grand Prix sejr. Løbet bød på nærkamp og påkørsler mellem Lewis Hamilton og Sebastien Vettel plus megen anden dramatik. Så mens rivalerne stridtes, kørte  den australske Red Bull kører - som startede fra 10. pladsen og en overgang var helt nede på 17. pladsen - stabilt frem til målstregen, som han passerede før nogen anden. De to kamphaner sluttede som nr. 4 (Vettel) og 5 (Hamilton). Kevin Magnussen kørte også et godt løb, startede som nr. 13 og kom i mål på 7. pladsen i sin Haas-Ferrari.


11. juni 2017


F1 i Canada: Hamilton vinder

Lewis Hamilton vandt søndagens canadiske Grand Prix på Iles Notre Dame i Montreal med et solidt forspring til team-kammeraten hos Mercedes, Valtteri Bottas. Da den VM-førende Ferrari kører, Sebastian Vettel, først blev nr. 4, blev hans forspring i VM-stillingen noget reduceret. Daniel Ricciardo i Red Bull Renault blev iøvrigt nr. 3. Kevin Magnussen havde en dårlig kvalifikation og startede fra 18. pladsen. I løbet avancerede han og kom i mål som nr. 12, to placeringer efter team kollegaen i Haas teamet, Romain Grosjean. Sammenlagt har Vettel nu 141 points mod Hamiltons 129.


WRC/Sardinien: Tänaks første - triple Toyota

For Ford Fiesta køreren, den 29 årige Ott Tänak, var 7. afdeling af Rally-VM, Rallye Italia på Sardinien, stedet, hvor han for første gang i karrieren kunne træde op på det øverste trin af præmieskammelen i et VM-rally. Den estiske kører kørte et overbevisende rally, men var ofte presset undervejs, og kun 12,3 sekunder skilte ham og rallyets nr. 2, Toyotas Jari-Matti Latvala. Toyota fabrikken har gjort comeback i dette års rally-VM og i den optik var resultatet på Sardinien overraskende godt. Teamet havde ikke data om rallyet på forhånd, og de rå og snoede grusveje har ikke til dato vist sig at være optimale for teamets Yaris WRC biler. Ikke desto mindre var 2. pladsen ikke en enlig præstation. Esapekka Lappi tog 4. pladsen og sluttede overbevisende med også at vinde den såkaldte Power-stage, som giver ekstra VM-points. Teamets tredje kører, Juho Hänninen var ligeledes meget hurtig, men et teknisk problem med styretøjet, kostede tid og han blev nr. 6. Rallyets 3. plads gik til Thierry Neuville i Hyundai i20 WRC, mens den (fortsat) VM-førende Sebastien Ogier måtte nøjes med femtepladsen i sin Ford Fiesta WRC.

Ott Tänak, Ford Fiesta WRC.

 

Jari-Matti Latvala, Toyota Yaris WRC.


Formel E i den historiske Tempelhof lufthavn:

Berlin ePrix - Sejr til Rosenqvist og Buemi

Egentlig burde det have været en dobbelt sejr til svenske Felix Rosenqvist i Berlin ePrix for Formel E racerbiler, der i weekenden blev kørt både lørdag og søndag. Den svenske Mahindra kører, som debuterede i Formel E i indeværende sæson, vandt sin første elektriske sejr lørdag, foran Audis Lucas di Grassi. Den mesterskabs førende Sebastien Buemi havde problemer med opsætningen af Renault raceren i lørdagens løb og måtte nøjes med 5. pladsen - som han siden blev diskvalificeret fra pga. undertryk i dækkene på begge racerbiler. Han fik dog revanche søndag, hvor Rosenqvist vandt påny, men derpå fik 10 sekunders straftid, pga. en farlig udkørsel fra pitgaragen efter bilbytningen. Dermed fik Buemi, som kørte over målstregen som nr. 2, sejren og svenskeren måtte nøjes med 2. pladsen. Buemi og han havde nemlig distanceret resten af feltet med over 12 sekunder. Inden den næstsidste afdeling (som også består af to løb), der finder sted i New York City midt i juli, har Buemi nu 157 points mod Di Grasis 125.

Felix Rosenqvist og Sebastien Buemi. 


22. maj 2017


Nicky Hayden dræbt i trafikulykke

MotoGP verdensmesteren fra 2006, den sympatiske og karismatiske amerikanske racerkører, Nicky Hayden, døde her til morgen efter de kvæstelser han pådrog sig ved et trafikuheld i sidste uge. Hayden var på træningstur på cykel nær Rimini i Italien, da han blev påkørt af en bil. Siden da svævede hans liv i de italienske lægers hænder men i dag måtte man give op. Redaktøren af Motorsiden.dk har ved flere lejligheder mødt Nicky Hayden og kan bekræfte, at der er tale om et stort tab. Ikke bare var ”The Texas Kid”, som kan blev kendt som, en fremragende racerkører, der senest slog sine folder i Superbike VM, men også et sympatisk, livsglad mennesker, vellidt af alle. Det er en stor personlighed, sporten har mistet.

Nicky Hayden.


Formel E i Paris: Buemis femte

For et fransk racerteam er sejr i ”Byernes By” – Paris (hvis nogen skulle være i tvivl) noget af det højeste, man kan opnå. Og det var præcis, hvad Renault opnåede i 6. afdeling af FIA Formel E mesterskabet. Det var den schweiziske racerkører, Sebastien Buemi, der scorede sin femte triumf i den aktuelle sæson – ud af seks mulige – og udbyggede såvel sit eget som Renaults føring i det stadig mere populære mesterskab for elektriske Formel racerbiler. Jean-Eric Vergne i en Techeetah Renault, som sidste år blev nr. 2, dengang i en DS Virgin racer, lå stabilt på 2. pladsen løbet igennem, men få omgange fra målstregen brød styringen i hans racerbil sammen og han havnede i barrieren. I stedet scorede Vergnes erstatning hos DS Virgin, Jose Maria Lopez, den næstbedste podieplacering foran Nick Heidfeld (Mahindra). Næste destination er Berlin, hvor der køres i Tempelhof lufthavnen i Berlin centrum d. 10.-11. juni. Begge løb transmitteres LIVE på Eurosport2.

Selvom Vergne satte næsen foran Buemis blå Renault, da starten gik til Paris ePrix, holdt schweizeren skansen og vandt løbet for Renault.


WRC: Ford sejr i Portugal

Den regerende verdensmester, franskmanden Sebastien Ogier, udbyggede sin føring i dette års Rally-VM yderligere, da han i weekenden vandt Rallye Portugal i sin nye Ford Fiesta WRC. Det var Ogiers femte sejr i Portugal, hans 40. VM-rally triumf og oven i købet vundet i det selvsamme rally, hvor han vandt sin allerførste VM-rallysejr for syv år siden. Nr. to i Portugal blev belgieren Thierry Neuville i Hyundai WRC fulgt af endnu en Hyundai med spanieren Daniel Sordo bag rattet. Rallyet var det sjette i årets Verdensmesterskab. Næste afdeling finder sted på Sardien, d. 8.-11. juni.

Sebastien Ogier i Ford Fiesta vandt i Portugal.


16. maj 2017


Le Mans nærmer sig - her er deltagerlisten

24-timers Le Mans nærmer sig. i weekenden d. 17.-18. juni går det løs på den klassiske franske racerbane og seks danske racerkørere er med på startopstillingen, som tæller ialt 60 biler. Største mulighed blandt danskerne for et topresultat i generalklassementer har IT-millionæren David Heinemeier Hansson, der i år kører en Vaillante Rebellion Oreca i LM P2 klassen, som forventes at kunne presse LM P1 bilerne, hvis de har problemer. De øvrige danskere er Marco Sørensen og Nicki Thiim i Aston Martin Vantage, Jan Magnussen i Chevrolet Corvette C7.R, Michael Christensen i Porsche 911 RSR - alle kører i klassen for de professionelle GT racere (LM GTE Pro). Christina Nielsen deltager igen i amatør kategorien (LE GTE Am) i en Ferrai 488 GTE.

Deltagerlisten er offentliggjort i dag >>>


14. maj 2017


F1 i Spanien: Sejr til Hamilton, MAG punkterer

Lewis Hamilton (Mercedes) og Sebastian Vettel (Ferrari) leverede underholdning for alle pengene, da det spanske Grand Prix i dag blev kørt på Catalunya racerbanen ved Barcelona. De to var i helt deres egen klasse og få sekunder skilte dem, da løbet var forbi. På 3. pladsen, ikke mindre end 1 minut og 16 sekunder efter Hamilton kom Daniel Ricciardo i Red Bull-Renault. Kevin Magnussen leverede en udmærket indsats, men en punktering, forårsaget af at danskeren forsøgte at holde Daniil Kvyat i Torro Rosso bag sig i kampen om niendepladsen, sendte ham ned på en slut placering som nr. 14. Team-kollegaen i Haas teamet, Romain Grosjean, blev nr. 10. Sammenlagt er Vettel fortsat i føring med ialt 104 points. Hamilton er dog lige efter med 98 pts. 


13. maj 2017


Formel E: Buemi vinder i Monaco

Renaults Sebastien Buemi er i den grad inde i en stime af sejre. Efter at have vundet de tre ud af fire ePrix'er i indeværende sæson og de to første løb i langdistance VM for racersportsvogne, hvor han kører Toyota, satte han lørdag kronen på værket ved at vinde det prestige fyldte ePrix i Monaco. Løbet var femte afdeling af Formel E mesterskabet og med sejren udbyggede schweizeren sin føring i forhold til Audis Lucas di Grassi (Brasilien), der blev 2'er i Monaco. Buemi førte fra start til mål, men i løbets anden halvdel halede di Grassi markant ind på Renault'en og afstanden imellem de to efter 51 elektriske omgange var blot 0,4 sekunder. 3'er i Monaco blev tyskeren Nick Heidfeld, der tidligere har været på podiet i Monaco, men det var i Formel 1 i 2005. Efter sejren har Buemi nu 15 points flere end di Grassi.


7. maj 2017


Sportsvognsracing: Flotte danske resultater

Jan Magnussen kørte lørdag en flot løbssejr hjem i den amerikanske IMSA mesterskabsserie. Jan Magnussen delte sin Corvette C7.R racer med Antonio Garcia og de to fik ikke bare sejren i GTLM klassen men overtog ved samme lejlighed føringen i det prestige fyldte mesterskab. Løbet fandt sted på Circuit of the America racerbanen i Austin og Jan Magnussen var ikke den eneste dansker med et flot resultat, også Christina Nielsen nåede en podieplacering, dog ikke i samme klasse, idet hun sammen med Alessandro Balzan tog 2. pladsen i GTD klassen.

Jan Magnussen vandt i Austin


Flere korte nyheder >>>

Motorsiden.dk udgives og redigeres af Søren Clauding

© Motorsiden: Søren Clauding. Kontakt