- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

 

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kevin Magnussen satte kanontider under de indledende testkørsler til Formel 1 verdensmesterskabet 2014. Han har bevist, at han har samme tempo som de bedste af konkurrenterne og han har også fordel af, at reglementet i 2014 er gennemgribende forskelligt fra årene forinden.


Optakt til Formel 1 verdensmesterskabet 2014

Kevins nye regelsæt – det tekniske reglement


Af Søren Clauding – marts 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Når Kevin  Magnussen søndag d. 16 marts for første gang træder speederen i bund på hans McLaren-Mercedes Formel 1 racerbil på den smukke Albert Park racerbane i Melbourne, staten Victoria i Australien, 17 år efter at hans far Jan Magnussen debuterede for Stewart Formel 1 teamet er det med ganske andre odds, end Jan Magnussen dengang blev stillet overfor.

 

Jan Magnussens racerbil havde aldrig været samlet, inden den i småstykker ankom til Albert Park. Bilen var hverken gennemtestet eller noget, der ligner konkurrencedygtig, og resultatet var derefter: 19. startposition og efter 36 omgange udgik danskeren med ødelagt hjulophæng. Halvandet år senere var den eneste dansker, der nogensinde har scoret points i Formel 1 VM, ude af Formel 1 gamet. Personligt i hvert fald. For den målrettede indsats, med det formål at skabe en Formel 1 vinder ud af sønnen Kevin, har indtil videre båret frugt.

 

Ron Dennis borger for kvaliteten

Kevin er i Formel 1, ikke med en kontrakt hos et 2. rangs debuterende Formel 1 team, men hos selveste McLaren-Mercedes, det selvsamme team, som i 1996 gav Jan Magnussen sin Formel 1 debut på Aida racerbanen i Japan, oven i købet med manden, der har stået bag McLaren teamet i alle succesårene, Ron Dennis, i en ledende position. Det sidste er ikke uden betydning, for McLaren har altid formået at få det bedste ud af et nyt reglement. Og det er præcis den situation, Kevin Magnussen nu befinder sig i. Han debuterer i Formel 1, det er i sig selv en udfordring, men alle hans på papiret mere erfarne konkurrenter er bombet år tilbage, fordi Formel 1 anno 2014 i teknisk forstand er gennemrevolutioneret.

 

Umiddelbart ser det ikke ud til, at ændringerne er store, men i en sport, hvor tusindedele af et sekund pr. omgang er afgørende for succesen, er det kolossale ændringer der er tale om. Alle i Formel 1 kan bygge Formel 1 racerbiler, alle kan køre dem, men befinder vi os på marginalerne er det ikke mindst et spørgsmål om hurtig tilpasning og adaption af de nye regler, der ikke mindst i førsteåret kan være afgørende for udfaldet. Det kan meget vel blive Kevin Magnussens allerstørste fordel. De kommende linjer er undertegnedes bedste forsøg på at anskueliggøre ændringerne og deres betydning, værs’go at læs, en smule langhåret måske, men klø på…

 

Turbo-motorer

Turbomotorer er tilbage i Formel 1 for første gang siden 1988. Det vil sige, at stort set ingen har erfaring (fyldestgørende) med den anderledes motorteknologi. Det har betydning for selve motoren, for den elektroniske styring, for bilens konstruktion, vægtfordelingen, transmissionen, aerodynamikken og ikke mindst kørernes håndtering af den anderledes kraftlevering – og meget, meget mere.

 

De nye motorer har en maksimal slagvolumen på 1,6 liter. Der skal være tale om V6-motorer og gearkassen er 8-trins semiautomatisk, dvs. køreren skal som hidtil selv skifte gear, og det sker sekventielt uden brug af kobling. Omdrejningstallene er begrænset til maksimalt 15.000 omdr./min. Specielt dette punkt er udsat for megen skepsis, fordi lyden af de nye motorer er meget forskellig fra de hidtidige. Den høje hvinen er noget reduceret. Men sandt at sige, da 12-cylindrede motorer blev udelukket til fordel for 8-cylindrede maskiner frygtede mange også at det ville have konsekvenser for Formel 1 interessen. Og nu om dage kan Audi vinde Le Mans med støjsvage dieselmotorer uden at tilskuerinteressen er mindre af den grund.

 

Holdbarheden

En anden begrænsning er motorernes holdbarhed. En 2014-motor skal køre mindst 4000 kilometer før den må skiftes ud. Det er dobbelt så langt som i 2013. Allerede under årets indledende testkørsler har visse motorproducenter, deriblandt motor-verdensmestrene Renault, haft store problemer med pålideligheden. Det er ikke utænkeligt at deltagerantallet i Australiens Grand Prix vil være halveret, inden målstregen nås, tidligt søndag morgen, dansk tid. Heldigvis for Kevin Magnussen har McLaren-Mercedes haft glimrende styr på motorernes pålidelighed – men ét er test, et andet løb.

 

Mange flere ekstra hestekræfter

En anden ny faktor er brugen af det såkaldte KERS system (Kinetic Energy Recovery System), som har været i brug siden 2009. Systemet opsamler nedbremsningsenergi og har i de forløbne år givet kørerne 80 hestekræfter ekstra i seks sekunder pr. omgang. Det nye system hedder ERS-K og er baseret på opsamling af motorernes overskudsvarme. Overskudsvarmen kommer fra turboladeren, der som bekendt drives af motorernes udstødning.

 

Varmen opsamles vha. en elektrisk enhed, kaldet Heat Motor Generator Unit og energien gøres brugbar som et supplement til forbrændingsmotoren ved hjælp af en anden enhed, Kinetic Motor Generator Unit, som er forbundet direkte til drivlinen og leverer 120 kW (161 hestekræfter) i ikke mindre end 33 sekunder pr. omgang. Altså dobbelt så meget ekstra effekt i over seks gange så lang tid. Det skal nok give anledning til muntre episoder på banen og en endnu mere teknisk styret løbs strategi end hidtil.

 

Det giver i sagens natur også en kraftigere belastning af bilens baghjul og af samme årsag er det tilladt elektronisk styring af bremsetrykket på baghjulene, fordi bremsebalancen (altså forskydning af bremsetrykket mellem for- og baghjul) i bilen bliver af langt mere essentiel betydning for bilens balance end hidtil.

 

Lavere downforce, større sikkerhed

Nyt i 2014 er også en lavere front. Fremover må næsen på bilen højst befinde sig 18,5 cm over asfalten (i 2012 var grænsen 55 cm). Det var en regel, der trådte i kraft allerede i juni 2013. Også andre aerodynamiske ændringer har påvirket designet af 2014-bilerne, andre mål på frontvingerne og forbud mod at bruge de såkaldte beam-vinger bag på bilen, dvs. små vinger placeret over agter-diffuserne, som styrede den luft, som diffuserne med vilje sendte hen over vingerne for at skabe downforce.

 

Alle ændringerne har haft til formål at reducere downforcen – altså det, at bilerne suges ned imod asfalten af den undertryk, der kan skabes under bilen ligesom under en flyvemaskinevinge, i kombination med trykket på bilen ovenfra. Jo lavere downforce, jo lavere svinghastighed – men også jo højere topfart.

 

Lavere benzinforbrug

For at kompensere for den højere topfart forventes motorreglementet at reducere motoreffekten, men også et tvunget lavere benzinforbrug vil medvirke til at sænke top-effekten. De tal, der arbejdes med, kan ikke rigtig sammenlignes med noget, vi kender fra almindelig bilkørsel, men i teknisk forstand må en Formel 1 motor i 2014 højest bruge 100 kg benzin i timen ved motoromdrejningstal på over 10.500 omdr./min.

 

Ved lavere omdrejningstal er benzintilførslen afhængig af de aktuelle omdrejningstal – det er skabt en sindrig matematisk formel, som dikterer det maksimale benzinforbrug. I øvrigt skal der være så meget benzin i tanken, at bilerne ved egen kraft kan køre omgangen tilbage til pitten efter at målflaget er faldet og da alligevel have mindst én liter benzin tilbage i tanken.

 

Også placeringen af udstødningssystemet er regelsat, så udstødningsrørene nu spektakulært vender opad i stedet for nedad. Udstødningsstrømmen blev nemlig hidtil brugt til at accelerere luften henover de bageste diffusere, og dermed øge downforcen.

 

Tungere biler

Bilernes minimumsvægt forøges fra 642 kg til 691 kg, men det er mest for at kompensere for de tungere motorer og det tungere energiudvindingssystem, så konstruktørerne ikke føler sig foranlediget til at reducere vægten på andre kritiske områder, som kunne have sikkerhedsmæssige konsekvenser.

 

En sidste, men næppe betydningsfuld detalje er, at falske kameraer nu er forbudte. Hidtil har man kunnet opnå aerodynamiske fordele ved at påsætte karrosserielementer i monteringspunkterne for on-board kameraerne – nu er det kun tilladt at montere kameraer i kameramonteringspunkterne. Fornuftigt nok…

 

 

Kevin Magnussen har kørt rigtig mange testkilometer inden sæsonstarten.

 

Det er vigtigt for en racerkører at han samarbejder godt med teamet og giver den afgørende tekniske feedback. Det er et af Kevins stærke områder.

 

Den nye lave front har ført til mange alternative og ikke alle lige kønne løsninger. Hér Fernando Alonsos Ferrari.

 

Det nye reglement stiller også Pirellis dækteknikkere overfor nye udfordringer.

 

Sebastian Vettel er firedobbelt verdensmester. Hans Red Bull Renault racer har ikke vist sig særlig stabil under testkørslerne. Det kan true hans muligheder for at tage en femte titel. Det samme kan forhåbentlig Kevin Magnussens tilstedeværelse.

 

Solnedgang over Jerez racerbanen efter før sæsontesten. Søndag d. 16. marts går det løs i Melbourne.

Motorsiden.dk udgives og redigeres af Søren Clauding

© Motorsiden: Søren Clauding. Kontakt