- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

 

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DAKAR på Motorsiden.dk præsenteres i samarbejde med Total

 


Cyril Despres kørte stærkt på 2. dagen og tog føringen i Dakar i sin Peugeot 3008 DKR Maxi.


Dakar 2018 Dag 2:

Strategien virkede - Peugeot går i spidsen


Af Søren Clauding – 7. januar 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvis nogen var i tvivl om, hvad strategier betyder for et maraton rally som Dakar, var de to første dage i årets udgave et klart eksempel på, hvor stor betydning de har. Nu er Peugeot tilbage hvor de plejer at være, men madforgiftning spillede også ind.

 

Nasser Al-Attiyahs co-driver, Matthieu Baumel, blev nemlig syg. Og han havde formentlig dagens vigtigste opgave, så det var ikke heldigt for Toyota teamet. Undtagelsesvis skulle bilerne nemlig starte før motorcyklerne på rallyets 2. etape, derfor var der ingen spor at følge og dermed var navigationen alene op til co-driverne - og som vinder af 1. etape startede Al-Attiyah/Baumel først.

 

Dermed var Baumel den første til at vise vej og det er ikke let på en 267 kilometer lang hastighedsetape, hvor størstedelen var off-piste, uden spor, med masser af op- og nedkørsel og blødt sand. Hatten af for den dygtige franskmand, at han stod distancen og Hilux'en endda kom respektabelt i mål på 8. pladsen - og man kun havde sat et kvarter til.

 

Despres vinder og fører

Om Toyota holdet kunne have vundet etapen står hen i det uvisse. For ingen af de rutinerede Peugeot kørere sluttede Dag 1 helt fremme i feltet. Derved fik de mere beskedne startpositioner, de havde konkurrenternes spor som en ekstra vejledning at følge og det gav bonus: Stéphane Peterhansel førte store dele af etapen, men på den sidste del blev han dog passeret af teamkollegaen Cyril Despres, som både vandt og også overtog føringen i den samlede stilling. Despres er dog mindre end et halvt minut foran den 13-dobbelte Dakar vinder.

 

Sebastien Loeb havde fået repareret Peugeotens bremser og så kunne han også øge tempoet. Belært af tidligere års erfaringer ved den 9-dobbelte rallyverdensmester efterhånden, at Dakar ikke skal vindes på de første dage, men at konstant omend hurtig kørsel er hemmeligheden bag succes. Han kørte sin 3008 DKR Maxi i mål på 3. pladsen, 3 minutter langsommere end Despres, og er nu sammenlagt på 4. pladsen i rallyet.

 

Giniel de Villiers 3'er

Også Toyota teamets tidligere Dakar-vinder, sydafrikaneren Giniel de Villiers, havde gavn af, at starte lidt længere nede i feltet. Han kørte sin Hilux i mål godt 7 minutter efter Despres og avancerede dermed til 3. pladsen i rallyet. Men det er tydeligt, især i det bløde sand, at Peugeot'ernes vægtfordel stadig er eksisterende.


Giniel de Villiers er 3'er i sin Toyota.


For MINIs vedkommende var Dag 2 ikke udpræget opløftende, omend Mikko Hirvonen kørte stabilt i den nye buggy og avancerede til 7. pladsen i rallyet. Foran sig har den hurtige finne en af de hidtidige firehjulstrukne John Cooper Works Rally, ikke overraskende kørt af argentineren Orlando Terranova. Alt imens det amerikanske MINI buggy hold med Bryce Menzies bag rattet tog en voldsom rulletur i den nye bil og nu er ude af rallyet.

 

Joan Barreda og Honda i føring

I MC klassen blev kortene også blandet. Hondas storfavorit, Joan Barreda, var suveræn dagen igennem og vandt etapen med et forspring på 3 minutter.

 

Derved bragte han sig selv i føring i rallyet og han har nu toethalvt minut til løbets nr. 2, Adrien van Beveren på Yamaha.

 

I MC-kategorien er der tradition for meget små tidsforskelle, derfor et føringen markant. Ligeså markant er det, at KTM's Matthias Walkner er yderligere toethalvt minut efter van Beveren efter at have sat over fire minutter til på dagens etape.

 

Også på 3. etape venter der deltagerne store mængder sandørken. To tredjedele af ruten, som efter små 300 kilometers hastighedsetape slutter i San Juan de Marcona, foregår i sand og er ikke meget forskellig for det, deltagerne har mødt de to første dage. I alt skal der tilbagelægges 500 kilometer.

Stéphane Peterhansel er 2'er i sin Peugeot.


Stillingen i Dakar efter dagens etape


Biler:

1. Cyril Despres/David Castera (FRA), Peugeot 3008 DKR Maxi, +3t21m18s.

2. Stéphane Peterhansel/Jean Paul Cottret (FRA), Peugeot 3008 DKR Maxi, +27s.

3. Giniel de Villiers/Dirk von Zitzewitz (SAF/GER), Toyota Hilux, +5m44s.

4. Sebastien Loeb/Daniel Elena (FRA/MCO), Peugeot 3008 DKR Maxi, +6m09s.

5. Nasser Al-Attiyah/Matthieu Baumel (QAT/FRA), Toyota Hilux, +12t15m.

6. Orlando Terranova/Bernardo Graue (ARG), MINI, +12t50m.

7. Mikko Hirvonen/Andreas Schulz (FIN/GER), MINI Buggy, +12t50m.

8. Carlos Sainz/Lucas Cruz (SPA), Peugeot 3008 DKR Maxi, +13m12s.

 

MC:

1. Joan Barreda (ESP), Honda CFR450 Rally, 3t18m36s.

2. Adrien van Beveren (FRA), Yamaha WR450F, +2m30s.

3. Matthias Walkner (AUT), KTM 450 Rally Replica, +4m50s.

4. Sam Sunderland (GBR), KTM 450 Rally Replica, 5m04s.

5. Pablo Quintanilla (CHI), Husqvarna, +5m44s.

6. Xavier de Soultrait (FRA), Yamaha, +6m22s.


Joan Barreda har taget føringen på sin Honda.

Motorsiden.dk udgives og redigeres af Søren Clauding

© Motorsiden: Søren Clauding. Kontakt