- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

 

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DAKAR på Motorsiden.dk præsenteres i samarbejde med Total

 


Sand og off-piste kørsel blev torsdag erstattet af lav vegetation, spor og store højder: 4700 meter nåede man på 6. etape, hvor Carlos Sainz kørte sin Peugeot til en overlegen sejr.


Dakar 2018 Dag 6:

Nye udfordringer - rallyet ændrer karakter


Af Søren Clauding – 10. januar 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På torsdagens hastighedsetape - den sjette i årets Dakar - ændrede rallyet fuldstændig karakter. Fra den stegende hede i den peruvianske sandørken, førte ruten mod øst, ad krævende spor og i store højder, op i Andesbjergene, langs verdens højest beliggende sø, Titicacasøen, og over grænsen til Bolivia.

 

Undervejs oplevede deltagerne endda sne og regn, men for motorcyklernes vedkommende blev dagen en smule mindre krævende, simpelthen fordi sigtbarheden på den del af ruten, som fandt sted i op til 4,7 kilometers højde, var for dårlig til at det ville have været forsvarligt at køre der for fuld fart.

 

Handikap uden turbo

Sådan var det ikke for bilerne, der også satte ud på den 313 kilometer lange specialetape, hvor især motorerne uden turbolader var handikappet.

 

Derfor var det ikke overraskende, at Peugeot'erne klarede sig godt. Men en smule overraskende var det, at den rally-førende Stéphane Peterhansel blot var et minut hurtigere end Nasser Al-Attiyah, der var den bedste af de jagtende Toyota-kørere.

 

Sainz vinder

Dagens vinder var Carlos Sainz, der med sin tid bragte Peugeot'en 4 minutter tættere på Peterhansel - men afstanden er stadig næsten en halv time. Det kan godt have været årsagen til, at den 13-dobbelte Dakar vinder tog lidt færre risici end han ellers ville have gjort - og så slipper han for at skulle vise vej på den ikke mindre end 425 kilometer lange hastighedsetape, der lægges ud med efter fredagens hårdt tiltrængte pause.

 

Det er forholdsvis tidligt, at der holdes pause i Dakar, efter blot 6 etaper. Efter pausedagen resterer 8 etaper, men forklaringen er givet vis den, at udover at logistikken passede godt til ruten, har de første 6 dage været meget udmarvende pga. de uendelige mængder af sandkørsel.

 

Intern dyst hos Toyota Gazoo Racing

På placeringerne bag de to førende Peugeot'er er det interessant, at følge den tiltagende dyst mellem Toyota teamkammeraterne Al-Attiyah og Ten Brinke. Afstanden mellem dem er nu under 4 minutter og den tidligere dobbelte Dakar-vinder fra Qatar, vil gøre alt for i det mindste at komme op på en podieplacering.

 

Giniel de Villiers, også i Toyota, hænger nu godt på, ligesom Mikko Hirvonen i MINI, for første gang i rallyet kørte en problemløs etape. Han kom i mål som nr. 6 på torsdagens etape og var godt nok næsten 10 minutter langsommere end den vindende Peugeot. Men sammenlagt ligger Hirvonen på 13. pladsen, næsten 5 timer efter Peterhansel.

 

Honda i spidsen

I MC-klassen er kampen hård og tæt. Det var franskmanden Antoine Meo, der kørte sin KTM til sejr på den afkortede etape, men det var den argentinske Honda-kører, Kevin Benavides, der overtog føringen i rallyet, som han har med under 2 minutter til Yamahas Adrien Benavides.

 

Torsdag var der blot 3 minutter og 37 sekunder mellem nr. 1 og nr. 10. Vanskeligst var det for Joan Barreda, som efter sejren onsdag skulle vise vejen. Han mistede 3 minutter og 30 sekunder til Meo, men er givetvis irriteret over, at det er team-kollegaen Benavides, der har bedst greb i tingene. Op til ham har Barreda næsten 10 minutter. Men ligesom i bilklassen vil lørdagens ultra lange specialetape være et godt sted at indhente noget mere af det forsømte.

Nasser Al-Attiyah blev 3'er på 6. etape og jagter nu Toyota team-kollegaen Ten Brinke.


Stillingen i Dakar efter dagens etape


Biler:

1. Stéphane Peterhansel/Jean Paul Cottret (FRA), Peugeot 3008 DKR Maxi, 16t25m02s.

2. Carlos Sainz/Lucas Cruz (ESP), Peugeot 3008 DKR Maxi, +27m10s.

3. Bernhard Ten Brinke/Michel Perin (NLD/FRA), Toyota Hilux, +1t20m41s.

4. Nasser Al-Attiyah/Matthieu Baumel (QAT/FRA), Toyota Hilux, +1t24m20s.

5. Giniel de Villiers/Dirk von Zitzewitz (ZAF/DEU), Toyota Hilux, +1t35m59s.

6. Jakup Przygonski/Tom Colsoul (POL/BEL), MINI All4, +2t25m16s.

 

MC:

1. Kevin Benavides (ARG), Honda, 16t33m20s.

2. Adrien van Beveren (FRA), Yamaha, +1m57s.

3. Matthias Walkner (AUT), KTM, +3m50s.

4. Joan Barreda (ESP), Honda, +9m33s.

5. Toby Price (AUS), KTM, +9t39m.

6. Antoine Meo (FRA), KTM, +10m42s.


Kevin Benavides er ny mand i spidsen af Dakar - han kører Honda.

Motorsiden.dk udgives og redigeres af Søren Clauding

© Motorsiden: Søren Clauding. Kontakt