- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

 

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DAKAR på Motorsiden.dk præsenteres i samarbejde med Total

 


Sebastien Loeb i Peugeot 3008 DKR Maxi tog sejren på 4. etape - men kan han indhente Peterhansel?


Dakar 2018 Dag 3-4:

Peugeot dominerer - mange andre har problemer


Af Søren Clauding – 9. januar 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På tredjedagen i Dakar gik det egentlig ret godt for Toyotas topnavn, Nasser Al-Attiyah. Han vandt etapen med et forspring på 4 minutter. Dagen efter gik det imidlertid ret galt, og nu er billedet velkendt: Stéphane Peterhansel i Peugeot fører an, foran team kollegerne Loeb og Sainz.

 

Se, det var den korte udgave, men der er naturligvis meget mere i det. Hvor er Cyril Despres, for eksempel?

 

Vinderen fra Dag 2 kørte på ny stærkt, lidt for stærkt, og selvom udfordringen det pågældende sted var forholdsvis harmløs, ramte han på dag 4 (tirsdag) et klippestykke, det sendte Peugeot'en i luften. Raceren fik ødelagt det ene hjulophæng og selvom den måtte komme på hjulene igen, hvad der så ud til at være et tvivlsomt projekt, er vejen til en podieplacering for lang til, at den vil kunne realiseres.

 

Sejrschancerne forsvandt med luften i dækkene

Helt så galt ser det ikke ud for Nasser Al-Attiyah. Det eneste, der blev væsentlig ødelagt for hans vedkommende, var sejrschancerne. Han punkterede flere gange på dag 4, havde problemer med lufttrykket i dækkene og mistede sammenlagt en time til den vindende Peugeot.

 

Det gjorde måske ikke så meget, hvis der blot var en enkelt Peugeot foran ham. Men der er tre, de er alle tre langt foran, kørerne er erfarne og hurtige, så der skal mere end sort uheld til for Peugeot teamet, hvis Toyota køreren skal tage sejren. Det sagt, vel vidende, at Dakar endnu befinder sig i startfasen.

 

Men de tre Peugeot'er fremme i spidsen ligger samlet i en klump. Der er ikke mange minutter mellem dem, og selvom noget går galt, er det tvivlsomt at det sker for dem alle tre.

 

Loeb vil vinde

For Sebastien Loebs vedkommende handler det dog om én ting: Han vil, for næsten enhver pris, vinde Dakar, og dermed blive den første kører i historien, der både har vundet Rally-VM og Dakar. Tirsdag satte han tempoet i vejret og vandt etapen, men det er Stéphane Peterhansel, der fører.

 

"Det var egentlig ikke meningen, at vi vil vinde, for så skal vi vise vejen på onsdagens lange etape," sagde han ved mållinjen. "Men efter at være kommet for langt bagud, syntes jeg, at vi skulle indhente så meget af den tabte tid som muligt". Om den beslutning var for kortsigtet, giver onsdagens etape det første svar på.

 

MINI kørt bag om dansen

Længere nede i rækkerne er MINI gået helt bagom dansen. Den eneste tilbageblevne X-Raid kører i den nye buggy, som principielt burde have samme fordel som Peugeots buggyer, er Mikko Hirvonen, som gentagne gange kørte fast i sandet. Han ligger på 12. pladsen, små tre timer efter den førende Peugeot. To placeringer foran sig har han oven i købet den bedst placerede af de konventionelle MINI'er, kørt af polakken Jakub Przygonsky. Han er godt halvanden time efter.

 

Det ser heller ikke for godt ud for den anden tidligere Dakar-vinder, Giniel de Villiers i Toyota. Han har haft problemer i ørkenen og ligger på 8. pladsen, godt 20 minutter efter team-kollegaen fra Qatar. Da ser det lidt bedre ud for hollænderen Bernhard Ten Brinke, hvis Hilux er 5'er i rallyet.

 

MINI mistede i øvrigt den anden af buggyerne, da Nani Roma kørte galt på dag 3. Han fik ødelagt bilen så meget, at det alene betød, at den er ude af rallyet. Uheldigvis blev han også selv skadet, men selvom de aktuelle meldinger fra det hospital, som behandler den spanske kører, er optimistiske, er det ikke ideelt for en eventuel fortsættelse af karrieren. Det var rygsøjlen, det gik ud over.

 

Sam Sunderland ude med rygskade

Det var det i princippet også for den førende i MC-kategorien, sidste års vinder, Sam Sunderland. Han stoppede midt på tirsdagens etape, da ryggen sagde stop, og han blev bragt til sygehuset med helikopter.

 

Det betød, at Yamahas Adrien van Beveren overraskende kunne overtage føringen i Dakar. Mange top-kandidater til totalsejren havde det svært i ørkenen, især voldte navigationen hen imod slutningen på tirsdagens etape problemer for mange.

 

For van Beverens vedkommende slap han igennem uden navigations besvær og det var nøglen til succes. Nu må vi se, om han kan fastholde føringen - den er under 2 minutter i forhold til den stabilt kørende Pablo Quintanilla.

 

Barreda led

Hondas Joan Barreda var en af dem, der led med navigationen. Han mistede over to dage mere end 20 minutter. Selvom han er feltets måske hurtigste kører, er 20 minutter en stor mundfuld at hale ind, især fordi han har 12 kørere foran sig, der hver især vil kunne køre en sejr hjem, hvis tingene flasker sig for dem.

 

Onsdagens udfordringer

Onsdag deles feltet op, sådan et motorcyklerne følger én rute og bilerne en anden. Det giver i sagens natur den førende deltager i hver kategori en særlig udfordring mht. navigation (det var det, Sebastien Loeb egentlig ville have undgået). Heldigvis for dem er hastighedsetapen ikke helt så lang - men 268 kilometers vejvisning er dog alligevel en opgave af en vis karakter.

 

Igen er størstedelen af hastighedsprøven sand, og deltagerne kommer op i små 2 kilometers højde. Efter den fører transportetapen deltagerne videre ned langs stillehavskysten, hvorefter de på den sidste del dykker indad mod Bolivia. I alt skal der køres lige under 1000 kilometer.

Nasser Al-Attiyah i Toyota Hilux og Cyril Despres i Peugeot 3008 DKR Maxi har begge problemer - Despres' større end Al-Attiyah's.

 

Al-Attiyah kørte fast flere gange og blev ramt af punkteringer.


Stillingen i Dakar efter dagens etape


Biler:

1. Stéphane Peterhansel/Jean Paul Cottret (FRA), Peugeot 3008 DKR Maxi, 10t36m07s.

2. Sebastien Loeb/Daniel Elena (FRA/MCO), Peugeot 3008 DKR Maxi, +6m55s.

3. Carlos Sainz/Lucas Cruz (SPA), Peugeot 3008 DKR Maxi, +13m06s.

4. Nasser Al-Attiyah/Matthieu Baumel (QAT/FRA), Toyota Hilux, +58m48s.

5. Bernhard Ten Brinke/Michel Perin (HOL/FRA), Toyota Hilux, +1t10m24s.

 

MC:

1. Adrien van Beveren (FRA), Yamaha WR450F, 11t03m23s.

2. Pablo Quintanilla (CHI), Husqvarna, +1m55s.

3. Kevin Benavides (ARG), Honda, +3m15s.

4. Matthias Walkner (AUT), KTM 450 Rally Replica, +5m23s.

5. Xavier de Soultrait (FRA), Yamaha, +7m34s.

6. Toby Price (AUS), KTM, +10t14m.


Adrien van Beveren på yamaha er ny mand i spidsen af Dakar. Han vandt også tirsdagens etape.

 

Sam Sunderland har ført Dakar for sidste gang i år. Tirsdag gav hans ryg efter og han er ude af rallyet.

Motorsiden.dk udgives og redigeres af Søren Clauding

© Motorsiden: Søren Clauding. Kontakt