- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

 

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ny mand i føring: Cyril Despres vandt dagens etape suverænt og fører nu Dakar i sin Peugeot 3008 DKR.


Dakar 2017 – Dag 4: Benhård bjerg- og sandprøve vendte tingene op og ned


Af Søren Clauding – 5. januar 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Der blev vendt op og ned på tingenes tilstand under dagens 4. etape af Dakar 2017. Hastighedsetapen var på ikke mindre end 416 kilometer, det meste af den fandt sted i 3500 meters højde, der var masser af store sanddyner, masser af feshfesh (meget finkornet og uforudsigeligt sand) og ikke meget ilt i luften.

 

Og så viste Dakar sig fra sin vanlige uforudsigelighed. Hvem skulle have troet, at Peugeots Cyril Despres, der i går var på 7. pladsen, pludselig skulle finde sig selv i føringen af rallyet. Det var ikke desto mindre tilfældet, da dagens benhårde etape var forbi.

 

Al-Attiyah er ude

Allerede inden dagen begyndte skete den første store ændring. Nasser Al-Attiyahs Toyota Hilux var blevet så beskadiget af at køre store dele af 3. etape på kun tre hjul, at man ikke kunne reparere den hurtigt nok. Den dobbelte Dakar-vinder må nu vente et år før hans næste forsøg på at vinde Dakar for Toyota kan finde sted.

 

Da også Giniel de Villiers har svært ved at manifestere sig selv i toppen af årets rally, hviler opgaven som bedste Toyota Hilux-kører nu på Nani Roma. Og han gør det nu ikke så dårligt. Den tidligere spanske Dakar-vinder på både to og fire hjul sluttede på 3. pladsen i dag – foran både Stephane Peterhansel og Sebastien Loeb.

 

De to top Peugeot kørere havde hver deres problemer. Peterhansel for vild – det er noget han sjældent gør – han beskadigede styringen og i forhold til teamkollegaen Despres mistede han 15 minutter. Sebastien Loeb fik motorproblemer undervejs, som kostede ham 25 minutter og han havde også sine problemer med navigationen.

 

Hirvonen på 2. pladsen

Alt imens Mikko Hirvonen med god assistance fra co-driver Michel Périn kunne køre sin MINI John Cooper Works Rally i mål på 2. pladsen. Men Despres vandt ikke bare, han vandt med et forspring på 11 minutter til Hirvonen, og derved var den sympatiske franskmand i spidsen af Dakar.

 

Dermed var der virkelig vendt op og ned på tingene og for at sætte en sidste streg under rallyets uforudsigelighed, formåede Carlos Sainz at rulle sin Peugeot ud af rallyet og siden udgik også den hurtige MINI-kører, Yazeed Al Rajhi.

 

Barreda udbygger føringen

I MC-klassen var det knapt så tumultagtigt. Joan Barreda Bort fortsatte hvor han slap i går. Han vandt godt nok ikke etapen, den ære overlod Honda-køreren til østrigeren Matthias Walkner på KTM, men det kunne han også roligt gøre, for selvom Walkner var først i mål, er han sammenlagt over 20 minutter efter om end han nu ligger på en samlet 3. plads.

 

Barreda Bort blev nemlig nr. 2 i dag og har et forspring i forhold til Pablo Quintanilla (Husqvarna), der er rykket op på 2. pladsen, på over 18 minutter. Det begynder at ligne noget for den hurtige spanske kører.

 

Price brækkede benet

Dagens store taber var sidste års vinder Toby Price. Han førte det meste af etapen, men styrtede i sidste fase, brækkede lårbenet og dermed var hans Dakar forbi for denne gang.

Bemærk i øvrigt slovakiske Stefan Svitko, der i fjor blev nr. 2 pga. af stabil og sikker kørsel. han kører ligesådan i år og ligger nu sammenlagt på 4. pladsen – og 24 minutter op til den førende Barreda kan ikke skræmme nogen så tidligt i løbet.

 

Fredag fortsætter ruten mod nord i Bolivia, igen i store højder og med masser af udfordringer. Det bliver næppe mindre spændende at følge forløbet på Dag 5 end det var på rallyets første fire dage.

Mikko Hirvonen blev 2'er på dagens etape i sin MINI John Cooper Works Rally.


Stillingen i Dakar efter dagens etape


Biler:

1. Cyril Despres/David Castera (FRA), Peugeot 3008 DKR, 11t33m16s.

2. Stéphane Peterhansel/Jean Paul Cottret (FRA), Peugeot 3008 DKR, +4m08s.

3. Mikko Hirvonen (FIN)/Michel Périn (FRA), MINI John Cooper Works Rally, +5m04s.

4. Sebastien Loeb (FRA)/Daniel Elena (MCO), Peugeot 3008 DKR, +6m48s.

5. Nani Roma/Alex Haro Bravo (ESP), Toyota Hilux, +10m30s.

6. Jakub Przygonski (POL)/Tom Colsoul (BEL), MINI ALL4 Racing, +36m35s.

7. Giniel de Villiers (ZAF)/Dirk von Zitzewitz (DEU), Toyota Hilux, +43m59s.

8. Orlando Terranova (ARG)/Andreas Schulz (DEU), MINI John Cooper Works Rally, +48m37s.

 

MC:

1. Joan Barreda Bort (ESP), Honda CRF450Rally, 12t35m43s.

2. Pablo Quintanilla (CHL), Husqvarna FR 450 Rally, +18m19s.

3. Matthias Walkner (AUS), KTM 450 Rally Replica, +20m26s.

4. Stefan Svitko (SVK), KTM 450 Rally Replica, +24m11s.

5. Sam Sunderland (GBR), KTM 450 Rally Replica, +24m31s.


Matthias Walkner (KTM) vandt dagens etape og er avanceret til 3. pladsen.

Motorsiden.dk udgives og redigeres af Søren Clauding

© Motorsiden: Søren Clauding. Kontakt