- dit motormagasin på nettet i samarbejde med danske radiostationer

Hør motorprogrammet hver uge - klik hér og se hvordan

 

Forsiden Nyheder Biltest Motorsport Diverse Kort nyt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik på billederne og se dem større


Biltest: Tesla Model X P90D - kommentar og perspektiver


Tesla Model X i klima, miljø og politisk sammenhæng


af Søren Clauding - februar 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ups, det var en stor mundfuld. Lad os gøre det kort:

 

El-drift er godt, fordi el-drift kan baseres på bæredygtig energiproduktion – eller energiforvandling, skulle man måske kalde det – og ikke på brugen af de begrænsede energiressourcer, der er lagret i fossile brændstoffer som olie, koks og kul.

 

Men selv bæredygtig energiproduktion er begrænset, fordi der netop reelt er tale om en forvandling af energi. Hvis man opfanger vinden med en vindmølle, kan energien lagres som elektricitet, som en bil kan bruge til at køre på.

 

Vindens hastighed sænkes

Vinden bremses imidlertid ved samme lejlighed. Derfor er der grænser for, hvor mange vindmøller, man kan stille op i landskabet uden at påvirke klimaet. Ikke et aktuelt problem, og endnu kører selv den allerede eksisterende meget lille el-bilpark ikke alene på vindmøllestrøm, men må også lade sig føde via energi fra afbrænding af fossile brændstoffer såvel som atomkraft.

 

Ligeledes kan man heller ikke dække hele jordens overflade med solceller. Så energi ER fortsat en begrænset ressource, selvom begrænsningen ikke endnu er helt tydelig. Derfor skal der være mening med galskaben, og derfor kan det måske være svært, blot lige at acceptere en Tesla som svaret på verdens transportbehov.

 

Et spørgsmål om størrelse

Der findes andre elektriske alternativer, som er væsentligt mindre energiforslugne end en Tesla – Nissan Leaf og Renault Zoe for eksempel. Men OK, der findes også konventionelle personbiler med lavere energiforbrug end de store biler fra f.eks. BMW og Mercedes.

 

Klimaet vil – selvom visse politikere i f.eks. det nye amerikanske styre bestrider problematikken, på trods af videnskabens store enighed herom – utvivlsomt have gavn af el-drift frem for afbrænding af fossile brændstoffer. Men det skal være el-drift med måde.

 

Forfriskende, men…

Derfor er det på den ene side forfriskende, via bl.a. Teslas tiltag med højt ydende el-køretøjer, at dokumentere, at kræfter og el-drift udmærket går hånd i hånd. Og Teslas såvel som Nissans tiltag med intelligent opladning og ikke mindst brugen af el-bilers batterier som en brugbar energilagringskilde på lysnettet, er prisværdig og tidsrigtig.

 

Men vil man opføre sig miljørigtig på både kort og langt sigt gælder det stadig om, at spare på energien til transport, og det kan man jo passende gøre ved at køre i mindre energiforbrugene køretøjer end Tesla Model X. Ikke at den ikke er en fin bil, for det er den. Men…

Andre Tesla prøvekørsler – find dem hér >>>

 

Læs også:

Gigantisk, opsigtsvækkende, amerikansk og helt igennem elektrisk


TESLA Model X er en STOR fuldt elektrisk SUV. Den er gennemsyret af elektriske løsninger og så kører den udmærket, hvad onboard videoen giver et indtryk af. Videoen kan også ses i Fuld HD på YouTube.


 

Motorsiden.dk udgives og redigeres af Søren Clauding

© Motorsiden: Søren Clauding. Kontakt